258 yaşındaki Guadagnini kemanıyla Tasmin Little, konseri öncesi Burak Sülünbaz`la konuştu.

258 yaşındaki Guadagnini kemanıyla Tasmin Little, konseri öncesi Burak Sülünbaz`la konuştu.

Cemal Reşit Rey konser salonu bitmekte olan Mart ayında ağırladığı Manuel Barrueco ve Milos Karadaglic gibi gitar ustaları yanında klasik keman virtüözü Tasmin Little gibi dünyaca önemli bir ismi de yarın gece (28 Mart 2015, Cumartesi) ağırlamaya hazırlanıyor.

Music-Web International`ın `fevkalade bir kemancı` olarak tanımladığı başarılı virtüöz Tasmin Little bu akşam Sibelius`un keman konçertosunu seslendirecek ama, bu harika eser kadar bir önemli cazip haber detayı ise başarılı sanatçının ülkemizdeki ilk konserine 1757 yapımı Giovanni Battista Guadagnini imzalı kemanıyla çıkacak olması. Bugüne dek Carnegie Hall, Musikverein, Concertgebouw, Vienna Konzerthaus, South Bank Centre, Royal Albert Hall ve Lincoln Center gibi prestijli salonlarda konserler gerçekleştiren sanatçı buna paralel olarak Berlin Senfoni, Hong Kong Filarmoni, Londra Senfoni Orkestrası, Londra Filarmoni, New York Filarmoni, Seattle Senfoni, Singapore Senfoni, Western Australia Senfoni ve üm BBC Orkestraları’nı da içeren, uluslararası üne sahip orkestralarla sahne aldı.

Konser ve resital programlarının yanında, sayısız sosyal hizmet çalışmaları ve ustalık sınıflarını da başarıyla sürdüren Tasmin Little, Willem Jeths, Robin de Raaf, Stuart MacRae, Robert Saxton ve Dominic Muldowney gibi çağdaş bestecilerin eserlerinin ilk seslendirilişlerini bizzat gerçekleştirdi. Çocuk ve sanat temalı Prens Vakfı gibi bir çok müzik vakfının temsilciğini yapan sanatçı, Bradford, Leicester, Hertfordshire ve City of London Üniversiteleri tarafından Onur Derecesi aldı. Bugüne dek yayınladığı kayıtlarla son derece etkileyici bir diskografi ortaya çıkaran Tasmin Little`ın 2013 yılında kısa aralıklarla peşpeşe Chandos etiketiyle yayınladığı iki albüm, British Violin Sonatas, Vol. 1: Walton, Ferguson, Britten ve The Lark Ascending eleştirmenlerden tam puan almayı başarmıştı. Edward Gardner şefliğinde İskoç Ulusal Orkestrası eşliğinde kaydettiği Elgar keman konçertosu ise 2011 yılında Classic BRIT ödüllerinde `Eleştirmenlerin Seçimi` ödülünü kucakladı.

* * *

Böyle bir keman virtüözü İstanbul`a gelmişken ünlü sanatçıyla konuşmadan konserini izlemek olmazdı. Arkadaşımız Burak Sülünbaz`la buluşan Tasmin Little röportajda bize kendisini çok daha yakından tanıyacağımız ipuçlarını verdi.

Cazkolik.com / 27 Mart 2015, Cuma


Tasmin Little; "Kemanım benim için aynı zamanda

çok iyi bir dost. O olmasaydı müziğimi yapamazdım"

Burak Sülünbaz: Bildiğim kadarıyla CRR Senfoni Orkestrası ile `Sibelius Keman Konçertosu`nu çalacaksınız. Bu konçerto, Jean Sibelius`un yazdığı tek konçerto olma özelliği taşıyor değil mi? Neden bu beste?

Tasmin Little: Bu eser sanırım şimdiye kadar en sevdiğim konçerto. Küçükken Ida Haendel`in bu konçertoyu çaldığını dinlediğimi hatırlıyorum ve bu beni her zaman çok etkilemiştir. Çok tutkulu ve aynı zamanda bir o kadar heyecanlandırıcı bir parça. Keman ve orkestranın birlikte çalışmasına bayılıyorum.

Burak Sülünbaz: Konserlerinizde seslendirdiğiniz bestecilerin hepsi klasik müziğin büyük isimleri. Repertuvarınızda bir Türk besteciye ait eser var mı?

Tasmin Little: Maalesef henüz olmadı. Umarım bu sefer İstanbul`da keşif için daha çok vaktim olacak.

Burak Sülünbaz: Umarız bu söyleşi sayesinde repertuvarınızda bir Türk bestecinin yer almasına vesile oluruz. Bir eseri seslendirirken sanki kendinizi parçanın bestecisinin yerine koyuyor muşsunuz gibi hissediyorum ve bu nedenle merak ediyorum; John Williams Schindler`ın İkinci Dünya Savaşının Bitişinin 60. yılını anmak için Londra`da düzenlediği konserde neler hissettiniz?

Tasmin Little: Benim için anma töreninde sahne almak kesinlikle unutulmaz bir deneyimdi. Orada yaklaşık 11 bin savaş gazisinin benim performansımı izlerken savaşta tanık oldukları ve başardıkları için onlara çok büyük saygı duydum. Aynı zamanda, savaşta hayatını kaybedenler için de büyük üzüntü duydum tabii. Performansın bir noktasında (aşağıda konserin ilgili bölümünü izleyebilirsiniz) bir karede gazilerden birinin çok duygulanıp ağlayacağını düşünüyorsunuz. Onun gibi savaşta çok şeyini feda etmiş birinin müziğe bu kadar saygı duymasına tanık olmak müthişti.

Burak Sülünbaz: Sanki ben de o an yanınızdaymışım gibi hissettim... Peki, şu anda çaldığınız keman 1757 yılında Giovanni Battista Guadagnini tarafından yapılmış bir keman. Böyle bir enstrüman ile çalmak size ne hissettiriyor? Sizin için her anlamda paha biçilemez olmalı!

Tasmin Little: Gerçekten çok özel bir enstrüman. Benim için aynı zamanda çok iyi bir dost. O olmasaydı müziğimi yapamazdım! O da benim gibi bir sanatçı olmasaydı değerini göremezdi. Kemanımla bir ekibiz :)

Burak Sülünbaz: Hem ben kendim, hem de okurlarımın merak ettiğini bildiğim için sormak istiyorum, turnedeyken, ilham almak için kimleri dinlersiniz? Bugünlerde favori albümünüz hangisi?

Tasmin Little: Bugünlerde İngiliz besteci David Briggs`in parçalarını severek dinliyorum. Messe pur Notre-Dame parçasından emprovizasyonlar inanılmaz! Ayrıca Penderecki`nin 7. Senfonisi`ni dinliyorum. Gerçekten çok güçlü bir parça. Aynı zamanda caz müziği dinlemeyi de seviyorum. Uzun bir günden sonra ruhumu dinlendirmek için bire bir oluyor.

Burak Sülünbaz: Caz mı dediniz :) işte şimdi tam sohbete başlamıştık ki maalesef sona geldik. Sorularımızı içtenlikle cevapladığınız için çok teşekkür ederiz. Birçok ödül almış, dünyaca ünlü konser salonlarında çalmış, birçok workshop`a katılmış bir sanatçı olarak CRR konserinizden önce müzikseverlere iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Tasmin Little: Uzun bir zaman önce, 1992 yılının Haziran ayında Türkiye`de çaldığımı hatırlıyorum! Kariyerimin çok başlarındaydım ve o zaman Royal Filarmoni Orkestrası ile turnedeydim. O konser, aynı zamanda İstanbul`a ilk gelişimdi ve şehre bayılmıştım. Dünyada en beğendiğim yerlerden biri Topkapı Sarayı. Tek diyebileceğim tekrar dönebileceğim, çalabileceğim ve leziz Türk yemeklerini yiyebileceğim için çok mutluyum! Çok yakında görüşmek üzere! Teşekkür ederim!

Burak Sülünbaz
twitter.com/buraksulunbaz
buraksulunbaz@cazkolik.com

Cazkolik.com / 27 Mart 2015, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.