Kadına şiddete karşı dünyaca ünlü 48 kadın müzisyen kişisel öykülerini aynı kitapta buluşturdu

Kadına şiddete karşı dünyaca ünlü 48 kadın müzisyen kişisel öykülerini aynı kitapta buluşturdu

 

Yaratıcı müzikte kadınlar

 

 

Biz, kendi ülkemizde her yıl giderek artan oranda kadına dönük şiddet, haksızlık, dışlanma ve cinayet haberleriyle derin bir karamsarlığın içine doğru yuvarlanırken bir yandan bu sorunun dünya genelinde de fazlasıyla yaşandığını biliyoruz. Belki ülkelerin gelişmişliklerine göre daha az ya da çok ama mutlaka kadınlar her yerde şiddete ve ayrımcılığa uğruyor. Gün geçmiyor ki bir yerde bir kadın cinayeti, ve şiddet haberi ekranlara düşmesin.

 

Tüm toplumları ilgilendiren bu soruna yönelik bizde olduğu gibi dünyanın her yerinde insanlar farklı şekillerde ve yöntemlerle dikkat çekmeye çalışıyor. Geçtiğimiz aylarda, içinde caz piyanisti Ayşe Tütüncü`nün de yer aldığı özel bir kitap yayınlandı. `Ses`in, müziğin doğumunu ve yaratıcılığı kadın müzisyenler özelinde ele alan kitap dünyanın en parlak ve yaratıcı kadın müzisyenlerinden bir bölümünün kendi hikayelerini ve müzik yaratımıyla ilgili süreçlerini anlattığı bölümlerden oluşuyor.

 

"Her-story"

 

İtalyan ve Alman kökenli gazeteci, editör ve yayıncı Renate Da Rin ile müzisyen, besteci, düşünür ve sosyal aktivist William Parker`ın ortak çalışması olarak Amerika`nın dört bir köşesinden, Avrupa`dan, Asya`dan, Uzakdoğu`dan dünyanın her yanından 48 kadın müzisyenin yer aldığı "Giving Birth to Sound - Women in Creative Sound" isimli özel konsept-kitabın önsözünü yetmiş üç yaşındaki efsanevi caz organisti Amina Claudine Myers kaleme almış. İki editör tarafından yazılan önsöz bir tür manifesto olarak dünyanın geçmişden bugüne ırkçılık, ayrımcılık, nefret, açgözlülük ve cinsel ayrıma dayalı bir dünyada yaşadığımızı belirten Renate Da Rin ve William Parker dünyanın hikayesinin erkek gözünden anlatılmasının yanlışlığına dikkat çekiyor. Kitabın, bu kez kadınların kendi hikayelerini anlatmasına yönelik olmasını bir anlamda kitapta yer alan isimlerin öncüleri olan Bessie Smith, Billie Holiday, Mary Lou Williams, Nina simone, Melba Liston, Toshiko Akiyoshi, Terry Pollard, Nadia Boulanger, Carla Bley gibi öncü nitelikli isimlerin ayak izlerini takip ettiklerini belirtiyor.

 

İçlerinde Jay Clayton, Marilyn Crispell, Claudine François, Terry Jenoure, Marilyn Mazur, Jessica Williams, Lisa Sokolov, Amy Fraser, Pamela Z ve Ayşe Tütüncü gibi hepsi birbirinden ünlü müzisyenleri kitapta yer veren editörler bu önemli müzisyenleri kitaba davet etmelerinin temel nedenini ise bu isimlerin kendi hikayelerini ve hayatlarını adadıkları müziklerini yaratmadaki süreçlerini anlatması ve paylaşması olmuş.

 

Katılan tüm müzisyenler farklı başlıklar altında kendi hikayelerine odaklanıyorlar. Örneğin, İngiliz trompetçi Yazz Ahmed kendi yazısına "Barışı Getirmenin Bir Yolu" ismini verirken genç müzisyen Amy Fraser ise "Hayatımın Nedenleri" başlığı altında anlatmış, caz piyanisti ve şarkıcı Lisa Sokolov ise "Ruhun Dili" olarak tanımlamış.

 

 

Editörler, müzisyenlere, yazacakları metinle ilgili temel yönlendirmeleri içeren ortak sorular yöneltmiş. Nerede ve ne zaman doğduklarından, anne-babalarıyla ilişkilerine, ilk etkilenimlerinden, müziğin hayatlarındaki yerini ilk olarak ne zaman ve nasıl keşfettiklerine, müziğin ilişkilerini nasıl etkilediğinden sanatçı olmak için bedel ödeyip ödemediklerine kadar yirmiye yakın soru yazılan tüm yazıların ortak çıkış noktalarını oluşturuyor ve her yazının kendi hikayesini okurken aynı sorulara farklı kişiliklerin verdikleri cevapların oluşturduğu birbirinden çok farklı hikayelere tanık oluyorsunuz.

 

Ayşe Tütüncü: "So Unknown, so familiar"

 

Caz piyanisti Ayşe Tütüncü kitapta Türkiye`den yer alan tek müzisyen. Yazısına, müziğe küçük yaşlardan itibaren nasıl başladığını, annesi ve ailesiyle ilişkisini, klasik müziğin, Bach, Bartok, Chopin, Brahms Debussy gibi isimlerin hayatına nasıl etkilediklerini anlatarak başlıyor.

 

Bu konuda benzeri bir başka çalışma yapılmış mıdır bilmiyoruz ama "Giving Birth to Sound" oldukça dikkat çeken, başarılı ve özel bir kitap. Editörler, Renate Da Rin ve William Parker okura onları okuyun ve müziklerini dinleyin bu sayede hayat denilen gizeme biraz daha yakından tanık olacaksınız diyor.

 

[Cazkolik Notu: Kitap şu anda Türkiye`de bulunmuyor ama satılma durumu olursa eğer okurlarımıza haber vereceğiz.]

 

Cazkolik.com / 08 Ocak 2016, Cuma

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Ayşe Tütüncü

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.