Bu yaz İstanbul Caz Festivali`ne damga vuracak 5 virtüöz piyanist

Bu yaz İstanbul Caz Festivali`ne damga vuracak 5 virtüöz piyanist

Bu yaz 26. İstanbul Caz Festivali virtüöziteleriyle öne çıkan piyanistleri buluşturması bakımından dikkat çekiyor. Gelin bu isimlere kısa kısa gözatalım. Bir Türk, bir Kuzey Avrupalı, bir Amerikalı, bir Latin ve bir İsrailli... Bu 5 ismin klavyelerinden yayılacak müziklerden oluşan yelpazeye konser tarihleri sırasıyla dikkatinizi çekmek istiyoruz.

 

Aydın Esen

 

Yelpazenin ilk ismi festivalin ilk günlerinde izleyeceğimiz Aydın Esen. Esen, festivale basta Greg Jones, davulda Tommy Campbell le geliyor. Beş yıl önce yayınladığı “Extinction” albümünün girişinde 10 dakikalık “Es” ile piyano cümleleri konusunda hayli etkileyici konsantre akustik pasajlar dinleten Esen ikinci parça ve albümün devamında o uzun piyano cümlelerini seslendiren kendi değilmiş gibi elektronik dokulara odaklanır. Tıpkı, hattatların kaligrafik stillere hakim olması gibidir Esen’in klavyeli ses dünyası. Piyanolu cümleleri kadar elektronik dokuları da etkileyicidir.

 

Bugge Wesseltoft

 

Yelpazenin ikinci ismi Bugge Wesseltoft’u orta yaş kuşağı dinleyiciler ilk doksanlarda basçı Arild Andersen’ile dinlemiştir. Onun da renkli ilgi alanları var. Kuzey Avrupa klavye lisanında edilmedik cümle bırakmamış olanlardandır. İşbirlikleri göz alıcı, kulak şımartıcıdır. Şimdilerde, epeydir arzuladığı yazılıp çizilen the Rymden Trio’nun kuruluşuna öncülük etmiş vaziyette. Kurulur kurulmaz festivalde dinleyecek olmamız altı çizilecek kadar önemli. Tekno ve dans müzik dünyasında zamanla kendine epey hayran edindiyse de kimse şüphe duymasın ki o aslen çok iyi bir caz piyanistidir.

 

Bill Charlap

 

Yelpazenin üçüncü ismi ilk iki isme göre ne kadar farklı, ama hepsi öyle zaten... Amerikan caz standartlarının, Broadway ekolünün, New York tavrının en önemli temsilcilerinden Bill Charlap ayrıca festival semalarında bugüne kadar adı az anılmış bir virtüöz olduğu için bilhassa önemli. Birinci sınıf modern swing ekolünün günümüzdeki en havalı ustalarından Charlap’ın bilhassa standartlara getirdiği yorum kalitesi ders niteliğinde dinletilecek cinsten. Yaptığı iş tam olarak imza atmaktan ibaret. Gelin onu şöyle tarif ederek yorumu renklendirelim, valiz ve çantada Louis Vuitton, ayakkabı tasarımında Manolo Blahnik, cekette Chanel ne ise caz standartlarında Bill Charlap odur.

 

Alfredo Rodriguez

 

ABD’yi hariç tutarsak cazda yükselen iki ülke dikkat çekiyor; Finlandiya ve Küba. Bu yeni bir bilgi değil. Bu yaz festivalde Finlandiyadan biri yok galiba ama Küba’dan genç bir virtüöz var. Alfredo Rodriguez iyi bir piyanist olarak kendini ispat edeli oldu ama projeleriyle kafaları kendine doğru çevirtmesi kolay iş değil. Bu yıl perküsyoncu Pedrito Martinez’le kaydettiği “Duologue” albümü ilham kaynaklarını kendilerine yönlendirmeleri bakımından övgü toplayan bir iş oldu. Biz bu haberde her ne kadar piyanistlere odaklanmışsak da perküsyoncu Martinez’i de ıskalamamak gerek. Büyük bir maharet.

 

Shai Maestro

 

Festivale damga vuracak 5 piyanist serisinin son ismi İsrailli Shai Maestro. Son otuz yılda dünyaya gelen yeni nesil müzisyenler arasında öne çıkan isimlerden biri Maestro, tıpkı Tigran Hamasyan gibi. Şiirsel damarı son derece güçlü. Yıllarca bir takım ‘abi’lerin yanında çaldıktan haklı olarak kendi denizinde yüzmeye karar verdi. “Rüya Hırsızı” albümü lirik bunalımlara sokacak bir albüm. Hazırlıklı gelin.

 

Cazkolik.com / 09 Haziran 2019, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.