İzmir`li yetenekli genç caz müzisyenleri eğitim için yoğun olarak New York`u tercih ediyor.

İzmir`li yetenekli genç caz müzisyenleri eğitim için yoğun olarak New York`u tercih ediyor.

Uzun bir aradan sonra, müzik aşkıyla İzmir’den New York’a giden bir arkadaşımızla daha röportaj yaptık; Poyraz Aldemir... E. Buğra Balcı ve Ömercan Şakar’ı tüm Cazkolik okuyucuları bilir. Ben Poyraz’ı onlar aracılığıyla tanıdım… Bu genç arkadaşımız da New York’ta okuyan, müziğe İzmir’de alaylı olarak başlayıp yola okullu devam edenlerden. Son grubu Glitch Cake ile harikalar yaratmaya devam ediyor.

Poyraz Aldemir: "New

York`da aynı ortamda

bulunmayı hayal dahi

edemeyeceğim ünlü müzisyenlerden ders

alabileceğimi öğrenince aslında onlara ne kadar

kolay ulaşabileceğimi de öğrenmiş oldum..."

Beliz Hazan: Poyraz merhaba, öncelikle New York`ta Türk caz müzisyenleriyle tanıştıkça çok mutlu olduğumu belirtmek isterim... Küçük yaşlardan beri caz müziğiyle ilgili olmanın ve her caz müzisyeninin hayallerini süsleyen, cazın başkenti kabul edilen "New York`ta eğitimine devam etmenin, hayallerini süsleyen müzisyenlerle çalışma fırsatı bulmanın, diğer müzisyen adaylarına da model olacağını düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla 1986 doğumlusun. 13 yaşında davul çalmaya başladın. O yıllara dönecek olursan, seni davula iten özel sebepler neydi? İçinden hep davul çalmak mı geliyordu?

Poyraz Aldemir: Aslında müziğin hayatıma girişi davulla başlamadı. ilk enstrümanım piyanoydu, ilk piyano dersleri almaya başladığımda sanırım 5-6 yaşlarındaydım. 10 yaşıma kadar piyano derslerine devam ettim. Sonra neden bilmiyorum 3-4 yıl boyunca müzikle ilgili birşey yapmadım. Sanırım arkadaşlarımla futbol falan oynadığım bir dönemdi. Bu müziksiz geçen bir kaç yıldan sonra, sonradan ana enstrümanım olacak davula başladım ve hala büyük bir sevgiyle devam ediyorum…

Beliz Hazan: Ayhan Öztoplu`nun senin davul eğitiminde önemli rol oynadığını biliyoruz. İlk nasıl tanıştınız? Nasıl birlikte çalışmaya karar verdiniz?

Poyraz Aldemir: Ben İzmir’de doğup büyüdüm, ilk davul çalmaya karar verdiğim zaman açıkçası kimden ders almam gerektiği konusunda çok bilgisizdim, müzikle ilgilenen diğer arkadaşlarımın tavsiyelerine uyarak bazı lokal davul eğitmenlerinden dersler aldım, davul eğitimimin ilk 3 yılında bir kaç farklı öğretmen ile çalıştım, bu arada da sıkça Ayhan Öztoplu ismini farklı kişilerden duymaya başlamıştım. Tanıdığım bir kişiden onun telefonunu bulup irtibata geçtim, ve hemen birlikte çalışmaya başladık, o zamana kadar aldığım davul derslerinde davulu teknik olarak nasıl çalmam gerektiği konusunda farklı bazı bilgiler edinmiştim; el ayak koordinasyonları, teknik olarak formda kalmak için neler çalışmam gerektiği gibi en temel bilgiler. Fakat Ayhan Öztoplu’yla çalışmaya başladıktan sonra davulu belirli müzik tarzları icinde nasıl çalmam gerektiği gibi çok çok önemli bilgileri edindim. Ayhan Öztoplu’nun benim üzerimdeki etkisi müzikal anlamda çok büyüktür. Ona her zaman bana ettiği yardımlardan dolayı çok minnettar olmuşumdur.

Beliz Hazan: Caz müziğinin birçok alt türü var... Birlikte çaldığın sanatçılar, senin hangi alt türe olan ilgini beslediler? İlk başladığın zaman caz senin icin neydi ve deneyimlerin arttıkça ne ifade etmeye başladı?

Poyraz Aldemir: Caza ilgim İzmir’de başladı. İlk çalışmalarım başta Ayhan Öztoplu olmak üzere, Yavuz Darıdere ve Kürşat And gibi İzmir’deki değerli hocalarım sayesinde başladı. Fakat sanırım caz konusunda asıl fikirlerimin oturması, aklıma cazın ne olduğunun yatması ve genel olarak “jazzy” kelimesini anlamam için New York’a taşınmayı beklemem gerekti. Çünkü herkesin de bildiği gibi Türkiye’de, özellikle İzmir’de caz ile ilgili çalışmalar yapmak ne yazık ki çok zor, caz müziğinin temelinde doğaçlama yattığı için, bu müziği tek başınıza odanıza kapanıp etüd yaparak fazla geliştiremiyorsunuz, bence caz gercekten diğer insanlarla birlikte çalınarak, fikir alışverişi yaparak öğrenilebilecek bir müzik. Ve Türkiye’deki bu müziğe karşı olan ilgi eksikliği Türk cazını dünya standartlarının altında kalmaya mahkum ediyor. Bu nedenlerden dolayı, caz ile ilgili aklımdakı düşüncelerin New York’a taşındıktan sonra çok geliştiğini hissediyorum.

Beliz Hazan: Gelelim katıldığın festivallere... Bu kadar değerli müzisyenlerle birlikte çalıştıktan sonra, katıldığın festivallerden de bahsedebilir misin?

Poyraz Aldemir: CMJ, Figment gibi festivallerde çalma fırsatım oldu, bunun dışında New York eyaleti içinde ve dışında birçok üniversite festivalinde yer aldım. Halen birçok farklı projede, farklı müzik tarzlarında New York’un local barlarında sıklıkla performanslarım oluyor. New York gibi bir yerde farklı müzik tarzlarıyla uğraşmak cok eğitici çünkü gerçekten burada yelpaze çok geniş ve farklı tarzlarda çalmak değişik alanlardaki müzikal bilgilerinizi genişletiyor. Canlı performanslar dışında da bir çok farklı tarzda albüm kayıtlarında yer aldım, onlarda her zaman çok zevkli ve eğitici geçiyor diyebilirim.

Beliz Hazan: Türkiye`de yoğun müzik çalışmalarından sonra seni hangi kuvvet New York`a sürüklüyor... Aslında herkesin hayalini süsleyen bu rüya şehre gelmeye nasıl karar veriyorsun?

Poyraz Aldemir: Tabii ki Türkiye’deyken de her zaman yurt dışında müzik eğitimi hayalim vardı, New York’a çok uzun zamandır gelmek istiyordum, bu hayalimin ne zaman başladığını hatırlamıyorum bile. Sanırım takip ettiğim en önemli caz müzisyenlerinin hemen hemen hepsinin New York’ta yaşaması, aklımdan başka bir şehre gidip yaşama olasılığını kaldırdı.

Beliz Hazan: New York`ta CUNY Music Recording Technologies bölümündeki eğitimin nasıl gidiyor? Bu okula girmeye nasıl karar verdin?

Poyraz Aldemir: Açıkçası, New York’a ilk geldiğimde aklımda daha çok davul performans üzerine bir okul okumak vardı, müzik kayıt teknikleri / ses mühendisliği üzerine bir bölüm ilk hedeflerim arasında değildi. Ama buraya geldikten sonra öncelikle ilgilendiğim müzik tarzları biraz değişti, bir başka deyişle biraz “elektronik”leşti, ve takip ettiğim birçok müzisyenin elektronik müziği caz ile nasil birleştirebildiklerini gördüm. Sanırım bu benim performans yerine kayıt teknikleri okumama neden oldu. Bunun yanı sıra New York’ta isteğim müzisyenden müzik üzerine ders alabileceğimi fark ettim, yani önceden ulaşılması çok zor olduğunu düsündüğüm bir çok müzisyene aslında çok kolay ulaşabileceğimi gördüm. Sevdiğim müzisyenlerden bire bir ders alabilme özgürlüğü de performans okumak yerine ses mühendisliği bölümüne girmeme sebep olan etkenlerden biridir. Şu anda bu bölümde olduğum için çok memnunum. Okuduğum bölümle ilgili öğrendiklerimin yapmak istediğim müzige çok yardımcı olduğunu düşünüyorum.

Beliz Hazan: NY macerası son sürat devam ederken Mark Guiliana gibi dünyaca ünlü davul sanatçısıyla da çalışıyorsun... Nasıl bir araya geldiniz? New York caz müziği ve müzisyenleri konusunda tam bir cennet... Başka hangi müzisyenlerle çalışıyorsun?

Poyraz Aldemir: Evet Mark Guiliana’yı Türkiye’den beri takip ediyorum, sanırım onu ilk Avishai Cohen ile çalarken duymuştum, New York’a taşındıktan sonar yakından takip etmeye başladım, özellikle kendi projelerindeki fikirleri bana çok güzel ve farklı geldi. Canlı izlediğim ilk bir kaç konser sonra onunla çalışmak istediğimden emindim, yazdığım birkaç e-mail sonunda benimle çalışmayı kabul etti. Yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum, Mark Guiliana’nın benim şu anki müzisyenliğime katkısı çok önemlidir, bana daha önce varlığından bile haberim olmayan bilgiler verdi ve hala da devam etmekte… New York’a geldiğimden beri Mark Guiliana dışında bir çok ünlü müzisyenle çalışma firsatı buldum, New York tam bir workshop cenneti, workshop’ına katıldığım bazı müzisyenler: Gregory Hutchinson, Ari Hoenig, Dafnis Prieto, Jojo Mayer, Keith Carlock… Bunlarin hepsi farklı tarzlarda, yaptıkları müziği en iyi yapan müzisyenler, hepsinden sayısız bilgi edindim.

Beliz Hazan: NYC`de Türkiye`den gelen caz müzisyenleri gün geçtikçe artıyor... Bize biraz bu artışın arkasında yatan sebeplerden bahsedebillir misin?

Poyraz Aldemir: Evet, Amerika’ya, özellikle de New York’a gelen Türk müzisyenleri artıyor, bu çok önemli ve güzel bir gelişme. Bunun arkasında yatan en önemli sebep New York’un caz için dünya üzerindeki konumu, buraya gelip burda cazı öğrenmek paha biçilemez ve kesinlikle baska bir yerde edinilemeyecek bir deneyim. Bu da müzisyenlerin buraya dogru sürüklenmesini sağlıyor sanırım.

Beliz Hazan: Senin gelecekle ilgili düşüncelerin ve planların neler? Amerika`da NYC dışında gidip eğitim almak istediğin bir yer var mı? Yeni caz müzisyenleri yetiştirmek planların dahilinde mi?

Poyraz Aldemir: Şu anda yakın gelecekle ilgili planlarım, egitimimi tamamlayıp New York müzik piyasasında daha yoğun bulunmak ve ismimi mümkün olduğunca geniş kitlelere duyurmak. Daha sonra eğitimimi akademik olarak geliştirmek istiyorum ama sanırım bunu yapmak için seçeceğim yer yine New York olacaktır, başka bir şehir ya da ülkede yaşamayı ya da okumayı planlamıyorum. Yeni caz müzisyenleri yetiştirme konusunda da, Türkiye ye döndüğümde New York’ta öğrendiklerimi yeni yetişen müzisyenlere öğretmekten ve onlara yol gostermekten zevk duyarım.

Beliz Hazan: Bu güzel röportaj için teşekkür ederiz.

Poyraz Aldemir: Bana vakit ayırdığınız için ben tesekkür ederim.

Beliz Hazan

Cazkolik.com / 14 Ocak 2013, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.