Demir Kömür Ve Şeker (Caz ve Nazım) - Tayfun Erdem

Kalan Müzik | 1992
Tayfun Erdem Demir Kömür Ve Şeker (Caz ve Nazım)

Müzisyenler:
Tayfun Erdem - Piyano, Synthesizer, Vokal
Hans Hartmann - Kontrbas
Michale Clifton - Davul
Gebhard Ullman - Soprano Saksofon
Topo Gidip - Vurmalı Çalgılar
Genco Erkal - Şiiri okuyan

Parça Listesi:
A1. Prolog: Kuvayi Milliye Destanı Başlangıç Kısmı (16:34)
A2. Hasret Trilojisi (Sofra - Memet - Vapor) (23:10)
Toplam Süre: 39:44

Besteleyen: Tayfun Erdem
Düzenleyen: Tayfun Erdem

Kayıt Yeri: Tonstudio Funk, Berlin, Almanya
Kaydeden: Hubert Henle (1), Edgar Rothermich (2)

Mixing Yeri: Tonstudio Funk, Berlin, Almanya
Mixing: Hubert Henle

Genco Erkal'ın Ses Kaydı ve Mixing Yeri: Erekli-Tunç Stüdyo, Rıza Erekli

Tasarım [Kapak]: Emre Senan
Fotoğraf: Veysel Balaban
Desen: Abidin Dino

Albüm Hakkında [Tayfun]:
Daha önce Almanya'da yayınlanan ilk albümüm 'Ağrı Dağı Efsanesi' 1987'de Türkiye'de piyasaya çıktığında, kasette alt başlık olarak "Caz ve Destan" tanımlamasını kullanmıştım. Şimdi ise, yine daha önce Almanya’da yayınlanan 2. albümüm 'Demir, Kömür ve Şeker"i Türkiye'de çıkartırken, bu kez de alt başlık olarak 'Caz ve Nazım'ı kullanıyorum. Niçin?... Türkiye'de şu son 30 yılda önemlice oranda bir 'Nazım besteleri" birikimi oluştu. Bu besteleri, bence kabaca iki öbek altında toplamak mümkün: "Köylülük" ve "Ucuz Batıcılık...". "Köylücüler" Nazım'ın o "Doğu", "Batı" demeden, dünyanın her yöresine açılan çok boyutlu mısralarını, Nazım'ı oluşturan faktörlerden aslında yalnızca bir tanesi olan, "Doğu / Gelenek / Bağlama" boyutunun üstüne pattadanak oturtuvermekle işi pek "halkçı" bir şekilde çözüverdiklerine inanıyorlar... "Ucuz Batıcılar" ise, bağlamanın yanına 2 Fender gitar, 3 vokalist hatun ve 1 elektronik Japon davulunu sokuşturuvermekle sorunu pek de "çağdaş" bir şekilde hallediverdiklerini zannediyorlar. Ne gaflet!... Oysa, bizi 200 yıldır uğraştıran bu "Doğu - Batı Sentezi" sorunu, bence çok daha karmaşık ama o oranda da heyecanlı denemelere açık bir süreç... Nazım'ın şiirinde Karadeniz olduğu kadar, Pasifik Okyanusu'nun dalgaları da var!... Nazım ne burjuvazinin en göbekli şair-i azam'ının gül ve şarap dünyasından bir nefes almaktan çekiniyor, ne de ezilenlerin en sefil ozanının yıllanmış peynirini ekmeğine katık etmekten!... Yeter ki, tüm bunlar Nazım'ın şiirini en mükemmel bir biçimde ve insana özgü olan her duyguyu" kapsayabilecek bir zenginlik içinde ifade etmesine yardımcı olsun... İşte "Caz ve Nazım" alt başlığı da, özellikle şu son 30 yılda caz müziğinde yapılan denemelerin ulaştığı çok zengin aşamada, Türkiye'de Nazım'ın şiirleri üzerine yapılan bestelerin artık biraz daha "ileri" düzeyde, biraz daha çok boyutlu bir seviyeye gelebileceğine, belki de artık gelmesi gerektiğine işaret etmeye, dikkatleri bu yöne çekmeye çalışan bir ek, bir kelimecik, bir özlem ve belki de sadece bir umut... Hepsi bu...

Bu plağın ortaya çıkmasına çeşitli oranlarda katkıları olan Sayın Münevver Andaç ve Abidin Dino'ya;
Alpay ağabey, Bernhard, Emre, Gisela, Jazzfront (Berlin), Metin, Necdet & Nevzat, Niko, Otto, Özdemir Bey, Reinhard, Ruşen, Saruhan, Tezer ve özellikle de Genco Erkal'a teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bir de, Nazım'a olan borcumun bu albümle, belki çok ufak bir kısmını da olsa, ödeyebildiysem, "kendimi yalnızca bahtiyar addederim..."

Bu albümü, Berlin'de yaşayan Margit'e ithaf ediyorum.


Albümde Yer Alan Müzisyenler : Tayfun Erdem, Hans Hartmann, Michale Clifton, Gebhard Ullman, Topo Gidip


Albümdeki Parça Sayısı : 2


Albümdeki Müzisyen Sayısı : 5


Albüm Tipi : Albüm


Albüm Formatı : Kaset


Albüm Süresi : 39:44


Bu Albümün Yer Aldığı Bazı Dijital Müzik Mağazaları



Bu albümle ilgili ek bilgiye sahipseniz ya da düzeltilmesini istediğiniz bir bilgi varsa, Beran Paçacı'ya iletebilirsiniz. ( )

BU ALBÜMÜ PAYLAŞIN