2023 yılının son albümlerinden birini Can Çankaya yayınladı

2023 yılının son albümlerinden birini Can Çankaya yayınladı

 

Albümüne isim olarak hoş bir kelime olan "Flâneur"ü seçen Çankaya tercihiyle müziğine dair ipuçları veriyor

 

 

Albümde Can Çankaya'ya, kontrbasta Apostolos Sideris, davulda Volkan Öktem'in eşlik ettiği kayıtlarda 12 parça yer alıyor. 11 parçada kendi imzası var iken bestelerin onikincisi Aşık Veysel'in "Güzelliğin On Para Etmez" türküsü olmuş.

 

TRT Caz Orkestrası konserlerinde trompet sandalyesinde oturarak farklı enstrümanlara yönelik ilgisini gösterse de Çankaya'nın asıl enstrümanı piyano oldu. Piyano ile ilişkisini konserler sayesinde yakından gözlediğimiz sanatçının "Flâneur" isimli solo albümünü kendisi adına bir nevi belgesel çalışmaya çevirmesi dikkat çekiyor. Bu sayede, "Flâneur" adının çağrışımlarını farklı parçalar ve icralar üzerinden dinleme/gözleme imkanı buluyoruz.

 

 

Yıllardır çok sayıda projede izlediğimiz Çankaya "Flâneur" ile ilk solo çalışmasını yayınladı

 

 

Çankaya'nın kişisel özellikleri ve hassasiyetlerini besteleri üzerinde takip etmek dinleyiciye ilginç gelecektir. Mesela "Black Sea"... hızı, temposu, virtüözitesi, bariz Karadeniz ritmi, esprisi ve içtenliğiyle iyi işlenmiş bir çalışma. Albümdeki 11 bestenin tamamı bu türden ipuçlarını dinleyiciye açık şekilde vererek samimi irtibat kurmaya özen gösteriyor.

 

Mesela, "Once" balad/blues farklı bir çalışma. Öktem'in fırçalarının davul üzerinde gezinişi ile Sideris'in sükunetli parmakları piyanonun altına ipekten İran halısı serilmiş gibi bir doku yaratıyor.

 

Albüme adını veren "Flâneur" dinleyicinin en merak ettiği parça olması muhtemel. Aşık Veysel haricindeki bestelerde 'Flâneur' kelimesinin muhtemel tüm anlam karşılıklarını bulmak mümkün. Bazen nükteli bir bohem entelektüeli, bazen alaycı bir 'dandy' gibi parçadan parçaya gezinen Çankaya dinleyicisinin üzerine ağır yükler bindirmeden iyi vakit geçirtmeyi tercih ediyor.

 

Ve bir kez daha... Can Çankaya'nın piyano ile ilişkisinin 'eğlence, coşku ve virtüözite' üçlüsündeki karşılığını gayet başarılı bulduğum parça "Blink" piyano/bas/davul trio ilişkisinin eğlenceli anlarını oluşturuyor.

 

Çankaya, ilk solo albüm bakımından gecikmiş sanatçılar listesinde yer alıyordu. Daha önce, kontrbasçı Kağan Yıldız ile "Timeless", Erkan Oğur ile "Kimse Kalmadı" albümlerini yayınlayan Çankaya 2018 yılından beri yayınlanan bu iki albümde çalmış olsa da "Flâneur" albümüyle ilk kez bütünlüklü bir portresini elde etmiş oluyoruz.

 

Albüm: "Flâneur"
Sanatçı: Can Çankaya
Müzisyenler:
Can Çankaya: Piyano
Apostolos Sideris: Kontrbas
Volkan Öktem: Davul
Kayıt: Burak Serter
Stüdyo: Babajim Stuios
Fotoğraf: Özgür Ülker
Tasarım: Mete Özeren
Yayıncı: Çan Çankaya
8 Aralık 2023

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 01 Ocak 2024, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.