Cenk Akyol`un notlarıyla son dönem yayınlanmış dikkat çeken albümlerin arasından seçilen, kimi ufuk açan, kimi eski ustaları yeniden hatırlatan tamamı yeni işlere dair kısa notlar ve müzikleri eşliğinde gezinti. Albümlerin tamamını sayfada dinleyebilirsiniz.
(Mack Avenue Records)
Stanley Clarke gençlik aşısı grubu ile (3 sene önce CRR`de izlemiştik bu kadroyu "Up" albümünün turnesinde) yeni albümünü geçtiğimiz ay yayınladı. Grubunun yanında Mark Isham gibi ünlü bir isim ve bir çok genç müzisyen de konuk olarak yeralıyor. Albümün açılışı Doug E Fresh`in beatbox`u eşliğinde son yıllarda kaybettiği dostlarına bir vefa. Leon Ndugu Chancler, Darryl Brown, Al Jarreau, Tom Petty, Chuck Berry ve sıkı dostu Larry Coryell`a bir selam.
Albüm Bach`ın 1 numaralı çello suiti, After The Cosmic Rain/Dance Of The Planetary Prince isimli küçük bir uzay operası ki bu sebeple progressive rock tadları alınan albümün en sağlam işi. Madonna`yı ve kendini milyoner yapan Pat Leonard da albümdeki müzisyenlerden. Lost in a world gibi pop ballad, Enzo`s world gibi yeni ritmler içeren nu-caz örneklerinin yanında Legend of the Abbas and the sacred talisman gibi eski günleri hatırlatan güçlü hatta epik parçalar da var. Stanley Clarke`ın son yıllarda alışılagelmiş eklektik albümlerinden biri.
Stanley Clarke (gitar, bas)
Beka Gochiashvili (piyano)
Cameron Graves, Pat Leonard, Dominique Taplin (sintizayzırlar)
Mike Mitchell (davul)
Salar Nadar (tabla)
Doug Webb (saksofon, flüt)
Chuck Findley, Ron Stout (trompet, korno)
Dwayne Benjamin (trombon)
Michael Thompson (gitar)
Steve Blum, Skyeler Kole, Trevor Wesley, Sofia Sara Clarke, Chris Clarke, Doug E Fresh (vokaller)
(LEM)
Bandcamp`deki binlerce harika ve özgün işten biri. Klavyeci Camille Petit`in grubu Lady With`in 2. albümü. Albümün enstrüman listesine ve internetteki jazz-rock, avant-garde “tag”lere bakınca modern oda müziğine yaslanan emprovizasyondan çok düzenlemelere kafa patlatılmış besteci müziği olduğunu tahmin edebiliyorsunuz. Albümün ilk yarısı canterbury geleneğinin deneysel yüzünü takip eden ilk anda kendine çekmeyen soğuk ve kişisel parçalardan oluşuyor. İkici yarıda bandcamp`de kendilerine biçtikleri “film music without film” ile çok doğru ifade edilen yumuşacık ama bir o kadar detaylı bestelerden oluşuyor. Önceki albümleri ve grubun lideri Camille Petit`in önceki grubu Ghost Rythms`i de çok merak ettim. Harika bir keşif oldu benim için.
Sarah Baroux (vokaller)
Maxime Berton (soprano & tenor saksofon, bas klarnet)
Grégoire Bette (bas)
Julien Bigorgne (flüt)
Hélène Billard (çello)
Christophe Gaston (shakuhachi Japon bambu flütü)
Xavier Gélard (davul, gitar)
Marion Lévêque (arp)
Philippe Lopes De Sa (tenor saksofon)
Nadia Mejri (çello)
Béla Nahum (kontrbas & bas)
Camille Petit (klavyeler)
Sabine Raynaud (flüt)
David Rousselet (tenor saksofon)
Maxime Thiébaut (soprano, alto & bariton saksofon)
André Vigier Latour (davul)
Antoine Villedieu (keman)
(Sunset Blvd Records)
Yeni nesil müzikseverler Chicago`nun gururu efsanevi klavyeci Barry Goldberg`i Kenny Wayne Shepherd ve Stephen Stills ile kurdukları süper grup The Rides ile hatırlayacaktır. Eski tüfekler için ise Paul Butterfield Blues Band, Electric Flag ve Bob Dylan`ın ilk elektrikli grubu ve Mike Bloomfield, Al Kooper , Stephen Stills`in tarihi ve eskimeyen şaheseri Super Session`dan hatırlayacaktır. 60!!! yıldır stüdyolarda , sahnelerde çalmadığı müzisyen çok azdır. Barry Goldberg çok kuvvetli bir albümle geri döndü. Albümün yapımcısı bilenleri için Carla Olson.
Hammond ve soul soslu blues-rock hastası biri olarak tam özlediğim bir albüm. Wynder K Frog, Booker T Jones, Brian Auger .... albümü tarif ederken bu sefer bu ustaları referans vereceğim. Albümdeki tek vokal olan parça açılıştaki Guess I had enough of you. Vokalist ise diğer bir klavye efsanesi Les McCann. Less McCan ile beraber yazdıkları parçada Trump`tan nasıl sıkıldıklarını en iyi bildikleri yoldan haykırıyorlar (biz ise burada devamlı karnımızdan konuşuyoruz). Kadrodaki diğer ustalardan gitarist Denny Freeman. Uzun yıllar Bob Dylan ile turnelere çıkan müzisyen 60`lardan yadigar gitar tonları ile bazı parçalarda The Animals soundunu hatırlatıyor. Gitaristin Taj Mahal`in Phantom Blues Band`den arkadaşları Joe Sublett ve Darrell Leonard albümün karakterinde en az Barry Goldberg`in klavyesi kadar söz sahibi. İsminde groove olan bir albümün basçısı da o ismin hakkını vermeli. Stüdyo canavarı Reggie McBride. Bir zamanlar Rare Earth`te, Funkadelic`te de çalan usta basçı yine Bob Dylan referanslı davulcu Don Heffington ile albümün sıkı ritm ikilisini oluşturuyor. Albümün isim parçası In The Groove`un küçük ama etkili bas rifi hemen akla Inner City Blues`u getiriyor. Bu harika albümü hemen şimdi ısmarlayın.
Barry Goldberg (piyano, Hammond B3)
Denny Freeman, Nawfel Hermi, Johnny Lee Schell, James Intveld (gitar)
Tony Marsico, Reggie McBride (bas)
Don Heffington (davul)
Rob Stone (mızıka)
Joe Sublett (saksofon)
Darrell Leonard (trompet)
Craig Fundyga (vibes)
Victor Bisetti (vurmalılar)
(BMG)
Yine ünlülerin arkasında yıllardır pırıl pırıl parlayan bir müzisyen. 15 yaşında Muscle Shoals ile stüdyoda başlayan kariyerinde birbirinden çok farklı müzik yapan müzisyenle geçen yarım asır. Ray Charles`ı seyrettikten sonra müzisyen olmaya karar veren müzisyeni bazılarınız Allman Brothers Band`den, bazılarınız Rolling Stones`dan, bir çoğunuz Eric Clapton`dan bir kısmınız ise John Mayer`den, Gov`t Mule`dan anımsayabilir. Progressive Rock fanatikleri en son David Gilmour`ın Pompeii konserinden hatırlayacaktır onu. Benim gibi azınlık caz-rock tayfası da Sea Level grubu ile dinlemiştir kendisini.
Frankfurt Radyosu Big Band`i ile kariyer retrospektifi yaptığı albümdeki parçalar yukarıda saydığım farklı anlayıştaki müzikseverleri tavlayacak bir `best of`. 17 kişilik big banddeki Alman virtüözitesi ve gerçek Amerikan Blues tavrı. Eşsiz bir harman. Kayıt 2011 yılından.
Cenk Akyol
Cazkolk.com / 03 Ağustos 2018, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.