Dışarıda yağmur yağarken evde kalanlardan mısınız? Yoksa yağmurda yürüyüşe çıkarak o dakikaların keyfini sonuna kadar çıkartan yaşam deneyimcilerinden misiniz? Anı deneyimleyememek bugünlerde bilinçli veya bilinçsiz şekilde yaptığımız bir şey. Tanıdık yollardan geçerken farklı bir noktaya ulaşmak veya her zaman önünden geçtiğimiz kafenin köşesinde duran ağaçtan dökülen sonbahar yaprakları yere düşene kadar izleyemeyecek kadar vakit yaratamadan yaşamı sürdürmek.
Cameron Mizell ve Charlie Rauh ‘un yeni duo akustik gitar kayıtları “Local Folklore” müzik çalarımda dönmeye başladığından beri hayatımı yarı hızda yaşamak ve daha fazla keyif almak için çabalıyorum. Sanırım bugünlerde yaşadıklarımızı aktarmak veya anlamlandırmak için bu çeşit bir anlatı yeteceğine ihtiyaç duyuyoruz. Ralph Towner ve Pat Metheny gibi müzisyenlerin enstrümanlarında ulaştıkları ifade gücüne benzer bir noktaya ulaşmış olacaklar belki de şahsen “Local Folklore” albümünde havada benzer bir esans kokusu aldım.
Mizell ve Rauh’un 2019’da yine Destiny Records ile yayımladıkları “What We Have in Common” iki gitaristin keyifli müzikal sohbetlerini kayıt altına almıştı. “Local Folklore” bu albümün bir devamı niteliğinde ancak ikilinin içsel yolcuklarının daha da derinleştiğinin göstergesi.
Mizell ve Rauh, pandemi başlamadan önce albümün müziğini yazmaya başladılar ve New York metrosu karantinaya girerken, bazı müzik dışı unsurlar uyumlu bir parça seti önermeye başladı. Mizell, albüm için “Sürekli bir koşuşturma yerine, komşularımızı ve mahallelerimizi daha iyi tanıdık ve bu albümün temasına hitap etti” diyor. “Bir gün evimin ön penceresinden mahallenin uğultusunu izlerken ‘Lokal Folklore’ parçasını yazdım. Melodi, kromatik skalanın on bir notasını kullanır -bunu bilerek yapmadım- ama bana göre, bir topluluk olarak işlev görmek üzere bir araya gelen tüm bu farklı insanların tarihlerinin ve deneyimlerinin çeşitliliğini yansıtıyor.” diye ekliyor.
Rauh ekliyor, “Bu ikimiz için de ortak bir konuydu—topluluk, aile, arkadaşlar, tarih bağlamı. Ablam ve sık sık birlikte çalıştığım Christina Rauh Fishburne, küçük kasaba topluluğunun/derin kişisel ilişkilerin unsurlarını içeren bir roman üzerinde çalışıyor. İkimiz de hikayenin ilk taslaklarını okuduk ve karakterlerinden ilham alan bazı müzikleri besteledik. Yeni müzikle birlikte, kişisel deneyim, topluluk, aile ve hikaye anlatımı kavramlarına uygun olduğunu düşündüğümüz eski melodilerimizden her birini düzenledik.”
Ruh alışverişlerinin ve tecrübe değiş tokuşlarının estetik ve doğal bir çerçeveye oturtulduğu kimi akışkan kimi içedönük 10 parçalık seçki bu sene çağdaş müzik kütüphanemizin keyifli bir köşesinde yer almayı hakediyor.
Burak Sülünbaz
Cazkolik.com / 15 Kasım 2021, Pazartesi
Are you one of those people who stays at home when it's raining outside? Or are you a life experiencer who takes a walk in the rain and enjoys the moment to the fullest? Not being able to experience the moment is something we do consciously or unconsciously these days. To reach a different point while passing through familiar roads or to live life without having enough time to watch the autumn leaves falling from the tree standing in the corner of the cafe we always pass by.
Ever since Cameron Mizell and Charlie Rauh's new duo acoustic guitar recording "Local Folklore" has started spinning on my music player, I've been striving to live my life at half speed and enjoy every single moment more. I think we need this kind of narrative ability to convey or make sense of what we're going through these days. Maybe they will have reached a point similar to the expressive power that musicians like Ralph Towner and Pat Metheny achieved on their instruments, maybe I personally smelled a similar scent in the air on the album “Local Folklore”.
“What We Have in Common”, released by Mizell and Rauh again in 2019 via Destiny Records, recorded the pleasant musical conversations of the two guitarists. “Local Folklore” is a continuation of this album, but this time it is an indication that the inner journeys of the duo go deeper.
Mizell and Rauh began writing the music for the album before the pandemic began, and as the metro New York area entered lockdown, certain extramusical elements began to suggest a cohesive set of pieces. “Instead of a constant hustle, we got to know our neighbors and neighborhoods better, and that spoke to the theme of this album,” says Mizell. “I wrote ‘Local Folklore’ one day while looking out the front window of my house, watching the neighborhood buzz. The melody happens to use eleven notes of the chromatic scale—I didn’t do that on purpose—but to me it reflects the diversity of all these different folks’ history and experiences coming together to function as a community.
Rauh adds, “That was a mutual theme for both of us—the context of community, family, friends, history. My older sister and frequent collaborator, Christina Rauh Fishburne, has been working on a novel which incorporates elements of small town community/deep personal relationships. We both read early drafts of the story and composed some of the music inspired by her characters. Along with the new music, we arranged one of each of our older tunes that we felt matched the concept of personal experience, community, family, and storytelling.”
Local Folklore’s 10 pieces selection, some fluid and some introvert, in which soul exchanges and exchanges of experiences are placed in an aesthetic and natural framework, deserves to be placed in a pleasant corner of our contemporary music library.
Burak Sülünbaz
Cazkolik.com / November 15, 2021, Monday
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.