GoGo Penguin yeni albümünü dinletecek

GoGo Penguin yeni albümünü dinletecek

21 nisan akşamı Zorlu PSM`de günümüzün caz çeperli modern müziği domine eden yeni nesil topluluklardan GoGo Penguin`in yeni albümü "A Humdrum Star" konseri var. Buraya kadar enformasyon bilgileri güzel ama bizi asıl ilgilendiren dinleyeceğimiz müzikler değil mi?

 

Dünya sıkıcı bir gezegen mi?

 

GoGo Penguin yeni çalışmasına "A Humdrum Star" adını vermiş. Siz isterseniz içinde yaşadığımız gezegenimiz adına üstünüze alınıp `yoo, o bizim gezegen değil, o çok uzakta başka bir gezegen` diyebilirsiniz. Carl Sagan`lı geçmişi hatırlayanlar `cosmos`a ve dünyamıza kafayı takmış olabilir ama bir grup müzisyenin bundan kendi kaygılarıyla yeni müzikler çıkarması şahsen benim daha çok ilgimi çekiyor ama kaygılarını anlayarak.

 

New York Times`ın geçen sene yılın en iyi 12 grubundan biri dediği (başka bir basın organı dese `aa öyle mi der` geçerim ama NY Times`ın değerlendirmelerini beğeniyorum) GoGo Penguin hâlâ aşılamayan, bir süre daha aşılamayacağı anlaşılan bu müzik caz mı değil mi kısır tartışmaları beri yanda süredursun topluluk modern klasik çizgideki müziğini elektronika ve cazın tartışmasız üstünlüğü doğaçlamayla harmanladığı gerçeği değişmeyecek. Bu tür toplulukların şöyle bir avantajı var, bir yandan geleneksel enstrüman kullanımında hiç de azımsanmayacak başarı ve yeteneğe sahipken öte yandan Ableton ve Logic gibi bilgisayar programlarını aynı ustalıkla müziklerine enstrüman unsuru olarak dahil edebiliyorlar. Bu noktada, hiç kolay olmayan kompozisyon sorunları gündeme geliyor, işte, GoGo Penguin gibi grupların (ki bunların sayısı aslında sanıldığından az) esas marifeti bu sorunları yaratıcılıklarıyla aşmaları. Yoksa, inanın zıpır bir müzik olmaktan öteye pek gidemezler ki zaten böylesi ortalıkta fazlasıyla dolu. Mesela, tipik bir örnek olarak albümün beşinci parçası "Strid"e kulak verin, bu harmanın içinde kontrbasın nasıl kullanıldığını dinleyin eminim bana hak verirsiniz. Fark açık, bariz, üstünlüklerle dolu. Benzer bir örnek yine albümden "Bardo" olsun, bu kez piyano ile.

 

Monotonluğun müziğe katkısı

 

Monotonluk `Humdrum` kelimesinden akla gelmiş olabilir ama benim kastetmeye çalıştığım müziğin yeknesaklık üzerinde uzmanlaştığı alan olması. Sıkıcı bir nota grubundan nasıl böyle heyecan verici bir sonuç çıkıyor şaşırmamak mümkün değil. Tabii bir risk de var, bu formül birkaç parça, hadi bir albüm tuttu diyelim, ya bu adamlar on yıldır birçok albümde bu müziği yapıyor da giderek sevenleri artıyorsa, işte, orada sırrı cazın doğaçlamasındaki üstünlükte aramak lazım. Bu da bizi bu topluluklara niye ısrarla caz yapıyor bunlar dediğimiz noktaya getiriyor. Bu cümle belki yeterli bir formül olarak açıklayıcı olur mu bilmiyorum ama kapsamını izah ettiği, ritmik ahenkli elektronik yeknesaklık üzerinde piyano-bas-davul (davul daha az) doğaçlamaları sırrın büyük bölümünü gizliyor. Gelin bu notların sağlamasını yapmak için 21 nisan akşamı Zorlu PSM`de olalım bakalım siz müzikte bu yazdıklarımın karşılığını bulabilecek misiniz.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 05 Nisan 2018, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.