"Mina gibi mutluyum, bir karavanda yaşıyorum, arkadaşlarımı düşünüyorum, hadi bahçeye gidelim..."
Sanat her yerde karşınıza çıkabilir. 9 yaşında bir çocuk da yapabilir, çamur içinde bir sığınmacı kampında da olabilir. Yukardaki şiiri andıran mısralar önce İngilizce yazılmış sonra Farsça`ya çevrilmiş. İsmi "Khandahar". Yazanlar 9 ve 12 yaşında Afgan göçmeni iki kızkardeş. Şu an Fransa`nın okyanus kenarındaki Calais liman şehrinde bir kampta yaşıyorlar. Fransa`ya yayılan göçmen kamplarından biri, artık sığınmacılar arasında mı öyle bilmiyoruz ama kamp "Jungle" olarak anılıyor.
"Khandahar" aslında bir müzik albümü. Albümde 13 şarkı var. Yukardaki dizeler bu şarkılardan birine ait. Albümün kaydı "Calais Sessions" adıyla 29 Temmuz`da kaydedilmiş. Kaydedenler arasında yirmi sığınmacı mülteci ve onlara eşlik eden profesyonel müzisyenler var. Müzikler de neşe de var, Suriyeli kardeşinin yasını tutan çocuğun acısı da. Ağırlıklı ortadoğu perküsif müzikler, Balkan ve İspanya ezgileri, karşı koyan, umudunu dile getiren, isyan eden şarkılar ama yine de aşk şarkıları... Irak ve Suriye pop müzikleri, ortadoğu rap`i.
Çoğunlukla amatör olmalarına karşın yaptıkları işi çok ciddiye almışlar. Mesela 24 yaşındaki Irak`lı mülteci Kasper "University Song" isimli rap şarkısında aşktan sözetmiş. Bağdat`ta takı tasarımcısıymış, işini seviyormuş ama yaşanmaz olmuş, tam üç ay yollarda çile çektikten sonra buraya kadar ulaşmış. Albüm Kasper`ın tutunduğu umutlardan birine dönüşmüş bir anda. Yoksa elimde başka bir şey yok diyor. Bu albümün moraline ihtiyacı olduğunu söylüyor. Calais`den İngiltere`ye geçmek için bekliyorlar ama pek umut yok. Kampta yaklaşık 5 bin kişi yaşıyor.
Londra ve Paris`li sanatçılar kamplar ve mülteciler hakkında halktan ve yetkililerden daha duyarlı, daha sık projeler üreterek dikkat çekiyorlar. Albüm de onların desteği ve çabasıyla sesini duyurabilmiş. Bu isimlerden biri albümde (ve resimde gördüğümüz) çllist Vanessa Lucas Smith. Albümün basına tanıtılması için çok çabalamış. Londra`da Allegri Quartet isimli bir toplulukta çalıyor.
Albüm fikri bahar aylarında olgunlaşmış. Kayıtlar jeneratörle çalışan derme çatma bir barakada kaydedilmiş. Albümü kaydetmek için İngiltere ve İsyanya`dan gönüllüler ve kamp görevlileri dahil yaklaşık 2 yüz kişi çalışmış. Bilgileri veren Lucas Smith albümün web üzerinde bir bağış sistemiyle harekete geçtiğini ve hala aktif olduğunu, istenirse oradan albümün alınabileceğini söylüyor.
(Kaynak: New York Times)
Cazkolik.com / 10 Ağustos 2016, Çarşamba
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.