Müzik dünyayı birleştirir

Müzik dünyayı birleştirir

Dünyanın dört yanından gelmiş insanlar topluluğu düşünün. Her renkten, her dinden, her ırktan, her kesimden. Bu insanları hiçbir şey söylemeden aynı yere toplarsanız eğer sessizlik kısa sürede güvensizliğe, huzursuzluğa ve bir adım sonra kaosa dönüşür, oysa, tam o anda bu albümdeki müziklerden biri çalmaya başlarsa şaşkınlık yerini neşeye ve sonra dansa bırakır. Müziğin işte böyle bir gücü var.


Müziğin, farklılıklara bakılmaksızın insanları birbirine bağlayacağına dair inanç her kültürde yaygındır. 2005 yılında küçük bir grup belgesel yönetmeni sokak müziğine dair bir film çekme hayaliyle yola çıkar. Bu hayali gerçekleştirmekle kalmayıp dünya çapında milyonlarca insana dokunan küresel bir duygu üretmeyi başarırlar. Ekip belirlendiğinde mobil bir kayıt stüdyosu oluşturulur ve yaşadıkları bölgede world music yapan müzisyenlere ulaşırlar. Sesler artık karışmaya başlamıştır. Müzisyenler aynı odada hatta aynı ülkede olmasalar da müzikle birleşmeyi başarmıştır. Ekip, filme çekmek için seyahatler yaparken insanlarla tanışırlar, ilişkiler genişler, kendileriyle her şeylerini paylaşan müzisyenlere karşı gönül borcu hissederler ve 2007 yılında "müzikle dünyaya ilham vermek, insanlar arasında bağlantı kurmak ve barışı getirmek" amacıyla kâr amacı gütmeyen "Playing for Change Foundation"ı kurarlar. Misyon olarak "müzik ve sanat eğitimiyle olumlu bir değişim yaratmak" fikrini belirlerller. Vakfın Nepal`deki öğrencilerinden biri "müzik hayatın bir parçası, müziksiz yaşayamazsın" diyordu ve kurucular da en az o öğrenci kadar inançlıydılar.


Bu amaçla, "Playing for Change Organization"ın "Listen to the Music" isimli dünyaca ünlü "Songs Around the World" albüm ve video serisinin dördüncüsü geçen ay yayınlandı. İki 2010, ikincisi 2011, üçüncüsü 2014 ve sonuncusu geçen ay çıkan albüm serisi bir dizi performans videosu yanında rock ve daha çok world music tarzı şarkıların kayıtlarından oluşuyor. Son albümde yer alan 12 şarkı toplamda 200`den fazla sanatçıyı barındırırken, 25 farklı ükede kaydedilen koskocaman bir proje olmuş.


Playing for Change Foundation tam olarak ne yapıyor?


Vakıf, Bangladeş, Brezilya, Gana, Mali, Nepal, Ruanda, Güney Afrika, Fas, Meksika, Arjantin ve Tayland`da 15 farklı müzik programı oluşturdu. İki binden fazla gencin tamamına serbest sınıflar halinde eğitimli yerel öğretmenler tarafından dans, enstrüman, dil ve müzik teorisi dersleri verildi. Projeler ayrıca, yiyecek, temiz su, ilaç, giysi, kitap, okul malzemeleri, güneş enerjisi, bilgisayar ve diğer modern teknolojik gereksinimler gibi ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı oluyordu. Vakfın çabaları sonucu toplamda 15 binden fazla çocuk ve genç bu projelerden faydalandı. Yapılan yıllık değerlendirmeler sonucunda müzik eğitiminin olumlu etkisi oldukça dikkat çekiciydi. Bilhassa yoksulluk, çatışma, uyuşturucu ve suistimaller gibi durumlarda müziğin öz saygıyı, esnekliği ve yaşama sevincini artırdığı gözlendi.


Vakfın prensipleri


Böylesi karşılıksız amaçla kurulmuş bir vakfın zamanla amacını kaybetmemesi için işin en başında bazı prensipler belirlemesi lazım. "Playing for Change Foundation"da ekonomi, yerellik, müziği kullanma ve insanları topluluklaştırma gibi dört prensip belirlemiş. Bu ilkeler perspektifinde sürdürülebilirliği teşvik etmeye çalışıyorlar, işe yarar ortaklıklar kurarak işbirlikleri geliştiriyorlar, fırsat ve kaynak çeşitliliği yaratıyorlar, hijyenden tıbbi kaylnaklara kadar erişim noktası olmaya çalışıyorlar ve müzik eğitimiyle insani değişimi yaratmaşa gayret ediyorlar.


ve tüm bunları, gönüllülük esaslı olmak kaydıyla sayısız ülkeden sayısız müzisyenin katkısıyla üretilen albümler ve video belgesellerin yarattığı ekonomik destekle hayata geçiriyorlar.


Vakfın çektiği videoları izlemek için tıklayın


Cazkolik.com / 22 Haziran 2018, Cuma


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.