Dinlemekte olduğunuz müzik albümün ilk üç sırasında yer alan `Early In The Morning`, `Boşver` ve `Eski Küçük Şehir` isimli parçalardan alınan kısa kliplerden oluşmaktadır.
Yeni bir albüm haberi yazmak her zaman heyecan vericidir. Özellikle ilk bir kaç cümlede hem okura haberin heyecanıyla sürükleyecek enerjiyi vermeli hem de meramınızın mealini yazının kalanını okutacak denli anlatmak durumundasınız.
Behçet Necatigil`in ünlü mısraını hatırlarsınız. `Bekler bazı şiirler bazı yaşları` diyordu usta şair. Bizler, yani buraların insanları galiba hep bir şeyi gözden kaçırıyoruz, günlük hayatın her an değişen gündemi ve telaşı bizi öyle kısa sürelerle yaşamaya ve düşünmeye zorluyor ki ne yapsak kısır döngüden kurtulamıyoruz. Oysa hayatımıza daha geniş ölçekten bakmayı başarabilsek geçen zaman içinde aslında ne kadar yol aldığımızı, bırakın otuz-kırk yıl öncesini, on yıl öncesi için bile nasıl hayatımızın her anlamda -genellikle- olumlu değişimin içinde olduğunu göreceğiz.
Peki sözünü ettiğimiz değişimin müziğimizde olmadığını söyleyebilir misiniz? İşte, bu satırların yazılmasına neden olan yeni albüm Önder Focan & Meltem Ege Group`un yeni çalışması Songbook önerimizin ispatı. Bir müzik albümünü sadece içindeki müzik bakımından değil, müzisyenleri, bestesi, icrası, kaydı, stüdyosu, baskısı, mastering`i, çoğaltımı, tasarımı gibi bütün detaylarıyla değerlendirmek gerekir. Belki yeterince sayıda kimse farkında olmayabilir ama caz da her gün her yıl, dünya ölçeğinde ilerleyen gelişimi ve değişimi birebir yaşıyoruz. Bunun pek çok sebebi var ve yeri bu yazı değil ama elimizde tuttuğumuz albüm bu süreçlerin bir sonucu olduğu için değinmek istedik.
* * *
Önder Focan ülkemiz caz sahnesinde kendine ait soundu olan, müziğinin kişisel duygusunu yıllardır ilmek ilmek işleyen bir müzisyen. Onun gibi devamlılığı, sürekliliği olan ustalar sayesinde bizler cazın son otuz, hatta kırk yılındaki fotoğrafını net olarak görebiliyor, değişimi tahlil edebiliyoruz. Focan benzeri ve sayıları maalesef az sayıda ismin Türk cazına kattığı en önemli şeylerden biridir bizce bu... Anlık, günlük yaşamaktan sıyrılıp manzaranının bütününe bakmaktan kastımız ise bu idi. Oldukça başarılı sesler ve müzisyenler üreten yeni caz neslinin başarılı kadın seslerinden Meltem Ege ile kaydettikleri `Songbook` Önder Focan`ın titiz, dürüst ve yaratıcı müziğinin en önemli çalışmalarından biri olmaya aday. Albüm harika bir müzisyen kadrosuna sahip. Focan`ın gitarıyla Şenova`nın trompeti yılların müzikal birlikteliği sayesinde ruh ikizi gibi hareket ediyor, genç yeteneklerden Bulut Gülen yerli caz albümlerinde duymayı en istediğimiz enstrümanlardan trombonda cazseverler olarak bu konudaki beklentimizi başarıyla karşılayacak kadar önemli. Albümde kontrbasıyla Ozan Musluoğlu, davuluyla Ferit Odman müthiş bir işe imza atmışlar. Sevgili Ozan`ın müziği derinlikile kucaklayan basına kattığı içtenlik ve sıcaklıkla Ferit`in zilleri kesinlikle ayrı bir övgü paragrafını hakediyor.
Albümün ikinci parçası `Boşver` ve `Bu Ada` gibi çalışmalar cazda Türkçe`nin kullanımıyla ilgili yeni sayfa açmaya aday. Kabul etmek gerekir ki cazda Türkçe`yi vokal olarak yerli yerine oturtacak kadar müziği zorlayan çalışmaları artırmamız lazım. İşte tam bu noktada yine genç nesle vurgu yaparak söyleyelim Meltem Ege `Songbook`ta bu konuda niye daha çok çalışma yapmadığımızı sorgulatacak kadar başarılı. Önder Focan`ın gitarıyla yumuşak kavisler, mükemmel tonlamalarla ilerleyen sesi dinlemelere layık ve Türkçe kullanımının potansiyel sorunlarını cevaplamış görünüyor.
* * *
Önder Focan & Meltem Ege `Songbook`da biz cazseverlere daha çok sayıda yayınlanmasını dilediğimiz özel albümlerden birini hediye etmişler. Başta Focan ve Ege olmak üzere emeği geçenlere cazseverler adına teşekkür ediyoruz ve herkese en kısa sürede bu albümü arşivlerine katmaya davet ediyoruz.
Cazkolik.com / 29 Haziran 2012, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.