İçinde yer aldığı projeler ve yönetmen olarak çektiği belgesellerle başarılı işlere imza atan Batu Akyol bir süre önce Londra’ya yerleşmişti. Hem Türkiye ile ilişkilerini canlı ve sıcak tutan hem yeni şehri Londra caz çevresiyle yaratıcı temaslar kuran Akyol bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü ve hayli ses getireceği belli uluslararası projesi “Turquazz: Anatolian Jazz Roots Festival”i duyurdu.
Akyol, festivalin küratörü olarak verdiği yerinde kararla Londra’da Turquazz Festival’i Türkiye coğrafyası ve çevresinden doğan Anadolu caz ve müzikal köklerine ilişkin renkli kültüre ışık tutan multi disipliner bir müzik ve sanat festivali olarak hayata geçirecek.
13 martta başlayacak ve ay sonuna kadar Londra’nın çeşitli semt ve mekânlarında gerçekleşecek festivalde caz konserleri, caz ve müzik üzerine belgesel gösterimleri, Anadolu kökenli caz, tango, füzyon müzikleri üzerine sohbetler, workshoplar ve Anadolu yemek kültürünün yerinde tadımlarla renklendiği etkinlikler yeralacak.
Festivalin küratörlüğünü üstlenen Akyol, ‘Anadolu caz köklerini tanımlayarak tarif etmek esas misyonumuz değilse de kaçınılmaz olarak bu kültürün cazibesini ve yoğunluğunu böyle bir festival kapsamındaki etkinlikler şemsiyesi altında Londralılara sunmak ve onlarla buluşturmak istiyoruz’ diyor ve ‘bu yıl mart ayında ilk kez gerçekleştireceğimiz festivalde Anadolu cazının ABC’sini Londralılara vermeyi istiyoruz ve bu kapsamı müzik, yemek, sinema, dans ve sohbetlerle genişletiyoruz’ diye ekliyor. Anadolu coğrafyası farklı kesimlerin bakış açısına göre konumlanabilen, oldukça renkli ve zengin kültür/zaman ekseninde katmanlı renkler sunan bir dünya mirası. Cazın bu coğrafyaya adım atmasından itibaren kendine has yorumlanma biçimleri şüphesiz bu mirasın renkleri arasında yer alıyor. Turquazz da, tıpkı caz gibi, bütün dünya renklerini kapsayan bir müziğin Anadolu coğrafyasında oluşan farklı renklerini bir festival şemsiyesi altında sunmaya çalışacağını belirtiyor. Akyol ve ekibi bu anlamda, farklı müzik formlarına sahip olacak festivalin ilk senesinde yerel yaklaşımların cazla temâsını sağlayan kökenlere vurgu yapan, Anadolunun renkli kültürünü Londralılara caz üzerinden anlatan, kapsamında etnik renklerin olacağı, daha önce hiç bu denli organize bir şekilde tecrübe edilmemiş, sahne performanslarından belgesellere, yeme/içme kültürü organizasyonlarından sohbet ve workshoplara renkli kaynaşmayı ilk kez bu denli yoğun aktaran bir organizasyon olacağını özenle belirtiyor.
Cazın alternatif ve deneysel yanları bakımından Türkiye’de iyi tanınan sanatçılar festivalde sahne alacak. Önder Focan’ın Şallıel Kardeşler’le yürüttüğü Funkbook a La Turc projesi konseri 27 mart akşamı 606 Cub’da gerçekleşecek. Müziğin usta sanatçısı Erkan Oğur da 18 mart akşamı Rich Mix’te Anatolian Blues Project olarak bir konser verecek. Müzikleri ve albümleriyle son dönem yoğun ilgi gören Yarkın Kardeşler Yarkın Duo olarak 16 mart akşamı Londra’daki Kıbrıs Rum Kilisesi’nde bir konser verecek. Son dönem çıkış yapan başarılı trompetçi Barış Demirel de festivalde çalacak sanatçılar arasında. Londra’nın dünyaca ünlü, özellikle özgür cazın kâbesi kabul edilen Cafe Oto’da 26 mart akşamı sahne alacak sanatçıyı The Origins feat. Barış Demirel projesiyle izleyecek Londralı müzikseverler. Çıkardıkları albümle geçen yılın en iyi albümleri arasında yeralan kontrbas-piyano duosu Kağan Yıldız ve Can Çankaya 20 mart akşamı Phoenix Art Club da sahne alacak. Yanısıra, Önder Focan ve kontrbasçı Ozan Musluoğlu da beraberlerinde şair Tice Cin ile pek fazla tanık olunmayan bir şiir ve caz gecesine imza atacaklar.
Festivalin kurucusu ve küratörü Batu Akyol’un belgesel yönetmeni olması nedeniyle böyle bir festivalde kapsamlı belgesel gösterimleri olması normal. Türkiye’nin ilk caz belgeselini çeken ve festivallerde birçok kez gösterilen “Türkiye’de Caz” belgeseli Londralılara izletilecek. Yanısıra, İlhan Erşahin’in ünlü klübü Nublu’nun hikayesinin anlatıldığı, yönetmenliğini Sercan Sezgin’in yaptığı belgesel de izletilecekler arasında. Ayrıca, Nezih Ünen’in çok ilgi gören Anadolu’nun Kayıp Şarkıları belgeseliyle, hayatının büyük bölümünü Avrupa’da geçiren Türkiye caz tarihine damga vurmuş caz devi Muvaffak ‘Maffy’ Falay hakkında Deniz Yüksel’in yönettiği ve çekimi halen süren belgesel festivalde ilk kez gösterilecekler arasında. Yine bir diğer önemli gösterim de şu sıralar çalışması halen süren Türk caz tarihinin kurucu isimlerinden, ABD’de yaşamış ve orada hayata veda etmiş öncü müzik insanı İlhan Mimaroğlu’nu anlatan Serdar Kökçeoğlu imzalı film de ilk gösterimini bu festivalde yapacak. Filmlerin yönetmenleri gösterimlerin ardından Skype bağlantısıyla büyük ekrana yansıtılarak soru-cevaplı sohbetler gerçekleşecek.
Bir anlamda Caz Tadımları diyebileceğimiz lezzet sunumları Camden’da Laz Restaurant’da 13 mart günü gerçekleşecek. Festivalin zengin sohbet programındaki ilk buluşma ise DJ Murat Meriç’in 1920’li yıllardan itibaren Türkiye’de caz ve tangonun gelişimini anlattığı renkli sohbeti olacak. Bu iki müzik türü Türkiye’de batı müziğinin yüzyıl geçmişe uzanan tarihinde önemli yer tuttuğu, bu topraklara kendi renklerini katarak yeşermesinin örneklerle anlatılması, Meriç’in setinden planlarla dinletilmesi hayli ilginç bir tecrübe olacak Londralılar için. Bu etkinlik 14 mart günü The Exmouth Market’de gerçekleşecek. 15 mart günü son dönem yayınladığı Avrupa Cazı kitabıyla yoğun övgüler alan, Türkiye ile her zaman yakın bağları olan caz tarihçisi ve eleştirmen Francesco Martinelli “Caz ve Türk Müziğinde Haliç’ten Yansımalar” söyleşisini SOAS isimli Londra International University’de gerçekleştirecek. 25 mart günü ise akademisyen tolga Zafer Özdemir Tritonet adını verdiği armonide yeni yaklaşımını anlatacak. Bir diğer workshop ise 30 mart günü DJ Debora İpekel’in Türkiye’nin ilk caz plağı Jazz Semai merkezli ve son dönem dünya çapında DJ’leri de etkisi altına alan Anatolian saykodelik caz rock, funk müzikleri pikabında döndürerek dinletecek.
Başta, festival organizasyonuna her bakımdan destek olan Londra Büyükelçiliği olmak üzere Avrupa`da yaptığı çalışmalarla adını duyuran Yunus Emre Enstitüsü, seyahat sponsoru olarak THY, İngilizlerin saygın kuruluşlarından Art Council England ve reklam/tasarım çözümlerinde desteğini sunan Myra festivalin Londralılara ulaşmasında büyük paya sahip kuruluşlar oldu.
Facebook: www.facebook.com/turquazzfest
Events via Facebook: www.facebook.com/pg/turquazzfest/events/
Instagram: www.instagram.com/turquazzfest
Spotify: https://open.spotify.com/user/84y9hyt82inyxdxsa2zykjda8?si=B12-KF0zRT6JnvlYKw0iig
Web: turquazz.org
Cazkolik.com / 07 Şubat 2019, Perşembe
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.