Son günlerin hareketlenen caz gündemine yeni bir haber de Alanya’dan geldi. Bu yıl sekizincisi düzenlenen “Uluslararası Alanya Caz Günleri” sessiz sedasız sekiz yılı bulmuş. Sessiz sedasız diyoruz çünkü yerel medya dışında büyük medyada kendine fazla yer bulamayan bu içten etkinliğin daha fazla insana ulaşması gerektiğine inanıyoruz. Bu yıl, festivalin yetkilileri ile görüşerek kendilerine dileklerimizi ilettik, cazsever olarak böylesi çalışmaları daha çok duyurmaları gerektiğini, İstanbul İzmir, Ankara gibi metropollerde yaşayan geniş sayıda cazseverlerin de böylesi haberlerden mahrum bırakılmamaları gerektiğini söyledik. Her neyse, bu işin bir yanı, zaten Cazkolik’te bu tarz tanıtım faaliyetlerine katkıda bulunmak için kuruldu, en azından yakın caz çevresine bundan böyle daha geniş ve etkin olarak duyurmayı ilk görevimiz kabul ediyoruz.
23, 24, 25 ve 26 Eylül tarihlerinde yapılacak olan caz günlerine çok az zaman kaldı. Alanya belediyesi tarafından düzenlenen konserler Alanya’da ki tarihi konser alanı Kızılkule’de yapılıyor.
Bu sene dört gün boyunca dört konsere sahne olacak Alanya’da yetkililer konserlerin başta bölgede tatillerine geçiren turistler olmak üzere şehrin sakinleri tarafından büyük bir ilgi göreceğini belirtiyor. Zaten, geçen yıllardan bu yana her yıl giderek artan ilgi bunu gösteriyor. Belediye, büyük bir özveri ve başarıyla tüm konserleri ücretsiz halka açık olarak düzenliyor. Gerçekten övgüye layık sosyal çaba. Cazkolik olarak önümüzdeki yıllarda en azından bir hafta süreye yayılan, bünyesinde daha çok sayıda konsere yer veren bir festivale dönüşmesini arzu ediyoruz. Bu ülkede, büyük metropoller dışında bunu yapabilecek bir kaç yerden biri kesinlikle Alanya.
8. Uluslararası Alan Caz Günleri 23 Eylül Perşembe günü piyanist Burçin Büke konseri ile başlayacak. 24 Eylül Cuma günü ise bu kez sahneyi İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions with Erik Truffaz alacak. Her gece bir konser olarak düzenlenen caz günlerinin üçüncü günü, 25 Eylül Cumartesi günü ise bir müzik duayeni Özdemir Erdoğan’ı ağırlayacak. Erdoğan’ın “Saz Caz” isimli projesi gitar ve vokalde Özdemir Erdoğan’ın yer aldığı quartet’le sahneye çıkacak. Festivalin son günü, 26 Eylül Pazar günü ise caz günlerinin konser alanı Kızılkule’yi bu kez geçen hafta Radyo Cazkolik’te ağırladığımız Türk cazının duayen isimlerinden Okay Temiz 3+1 isimli projesiyle "Caz Günleri’nin kapanışını yapacak.
Caz Günleri süresince konserlerin takdimini yapacak sunucu ise Alanya’lıların yakından tanıdığı bir isim olan Sema Şeker.
Gelin, müzisyenleri verecekleri konserlerin tarih sırasına göre biraz daha yakından tanıyalım;
Burçin Büke Quartet
23 Eylül 2010, Perşembe, Saat: 21:00
Burçin Büke: Piyano
Çağıl Kaya: Vokal
Volkan Hürsever: Kontrbas
Yahya Dai: Saksofon
Deniz Dündar: Davul
Piyanist Burçin Büke ilk derslerini müzisyen olan babasından aldı. İlk konserini 10 yaşındayken veren piyanist 1977 yılında açılan “Harika Çocuk” kategorisindeki sınavı başarıyla kazanıp Mithat Fenmen, Gülay Uğurata, İlhan Baran gibi ustaların öğrencisi oldu. Klasik müzik piyanisti olan Büke son yıllarda sıklıkla caz projelerinde yer alıyor, albümlerde çalıyor. Son albümlerini Volkan Hürsever ve Volkan Öktem ile “Hediye” adı altında yayınlayan Büke, klasik müzik ile caz konserlerini bir arada yürütüyor.
Vokalde Çağıl Kaya Ankara doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji bölümünden mezun olan Kaya, Sibel Köse, Randy Esen gibi usta isimlerle caz vokal çalıştı.
Günümüz Türk cazının usta ismi Yahya Dai seksenli yılların başında saksofon çalarak başladığı yolculuğuna Asiaminor, Acid Trippin gibi Türk müziğine yön veren gruplarla ve Türkiye’de caz çalan neredeyse tüm müzisyenlerle çalarak devam ediyor.
Türkiyenin en önemli bir kaç kontrbasçısından Volkan Hürsever’i hem cazseverler hem de Cazkolik okurları gayet yakından tanır. Son yıllarda özellikle Burçin Büke ile birlikte yayınladığı albümleri ile Türk caz dağarcığına çok özel albümler hediye etti.
Dörtlünün en tecrübeli müzisyeni ise hiç kuşkusuz davulcu Deniz Dündar. 1970’li yılların ortalarından itibaren caz davulunun ülkemizdeki en önemli isimlerinden olan Dündar hiç ara vermeden düzenli olarak konserlere çıkmaya devam ediyor.
İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions with Erik Truffaz
24 Eylül 2010, Cuma, Saat: 21:00
Erik Turffaz: Trompet
İlhan Erşahin: Saksofon
Alp Ersönmez: Bas
Turgut Alp Bekoğlu: Davul
İzzet Kızıl: Perküsyon
Çok yönlü biri olan İlhan Erşahin müzisyen olmanın yanısıra besteci, müzik business ile uğraşan bir maceraperest. Önümüzdeki günlerde Babylon Lounge’u yeniden düzenleyerek Nublu olarak hizmete açacak olan bu yetenekli ve başarılı müzisyen Alanya’da ki konserin de ekip lideri aynı zamanda.
Fransız trompetçi Erik Truffaz Avrupa cazında son on yılın en dikkat çeken isimleri arasında geliyor. Erşahin ile uzun yıllardır birlikteliklerini sürdüren Truffaz, farklı müzikal türleri kendi öznel duygusuyla yeniden biçimlendiren bir müzisyen.
Basçı Alp Ersönmez gurubun en genç ismi ve genç kuşağında en yetenekli isimleri arasında yer alıyor. Bas gitar çalarak başladığı yolculuğunu pop, rock ve caz projelerinde yer alarak sürdürüyor.
Günümüz Türk caz müziğinin usta ismi Turgut Alp Bekoğlu küçük yaşlarda başladığı müziği seksenli yıllarda profesyonel olarak sürdürmeye karar verdi. Telvin grubundan da müzikseverlerin gayet yakından tanıdığı usta davulcu Türk pop ve rock starları yaptığı çalışmalarını Gloria Gayner gibi dünya isimleriyle çalarak da sürdürdü. Pek çok dünya festivalinde çalan Bekoğlu kendine özgü çalış tarzı ile tanınıyor.
Grubun perküsyonisti İzzet Kızıl ise ülkemizin yetiştirdiği en yetenekli vurmalı ustalarından. Türk, Fars, Balkan ve Hint müziklerinden oluşan bir vurmalı sounduna sahip. Uluslararası üne sahip Kızıl bir süre Hindistan’da yaşayarak tabla üstadı Taal Yogi Suresh Talwalkar’dan dersler aldı. Türkiye içinde ve dışında bir çok ünlü isimle çalışan perküsyonist aynı zamanda pop ve rock alanında da bir çok önemli isimle sahne aldı.
Özdemir Erdoğan; “Saz Caz”
25 Eylül 2010, Cumartesi, Saat: 21:00
Özdemir Erdoğan: Vokal ve gitar
Ali İlikan: Kanun
Mehmet Can Erdoğan: Bas
Murat Ersöz: Davul
Bugün artık 70 yaşına gelen bir duayen olan Özdemir Erdoğan ülkemizin yetiştirdiği en özgün müzisyenlerden biridir. Türkiyede üretilen müziğin en güçlü isimlerinden Erdoğan annesi ve dayısı müzisyen olması nedeniyle küçük yaşlardan beri kendini müziğin içinde bulan Erdoğan caz müziği ile yedeksubaylık eğitimini yaptığı sıralarda tanıştığı basçı Eray Turgay vasıtasıyla tanışmış. Askerlik sonrası kendisini dönemin bir çok caz müzisyeninin içinde bulunduğu müzisyen grubuyla içiçe bulan Erdoğan, İsmet Sıral ile birlikte çalışmış. İlk profesyonel orkestrasını 1968 yılında kuran Erdoğan o yıllardan bu yana Türk pop ve folk müziğiyle anılsa da sıklıkla caz müzisyenleriyle bir araya gelmiş ve hep bir yanıyla caz müzisyeni olarak anılmıştır.
Grubun kanuncusu Ali İlikan’ın ünü dünyada ilk defa kanunla batı müziği çalan müzisyen olarak anılmasııdır. Askerlik sonrası uzun yıllar Galata Kulesi’ndeki orkestrada çalan İlikan, bu dönemin ardından 18 yıldır Özdemir Erdoğan ile birlikte. Klasik Türk müziği kökenli çalışmalarına devam eden İlikan günümüzün bir çok ünlü ismiyle halen kanun sanatçılığını sürdürüyor.
Grubun basçısı Mehmet Can Erdoğan ise soyadından da anlayacağınız gibi Özdemir Erdoğan’ın oğlu. 13 yaşından bu yana babasıyla birlikte çalışan Mehmet Can bugün 38 yaşında yetişkin ve başarılı bir müzisyen. Aynı zamanda film ve dizi müzikleri de yapan Erdoğan bir yandan aranjör ve prodüktör olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Grubun davulcusu Murat Ersöz ise 1995 yılından sonra profesyonel müzisyenliği adım atmış, uzunca süredir Özdemir Erdoğan ile çalışıyor.
Okay Temiz 3+1
26 Eylül 2010, Pazar, Saat: 21:00
Okay Temiz: Vurmalılar
Nedim Nalbantoğlu: Keman
Xavier Desandre Navarre: Vurmalılar
Minino Garay: Vurmalılar
Bu ekiple Akbank Caz Festivali’nde de izleyeceğimiz büyük usta Okay Temiz geçtiğimiz hafta Radyo Cazkolik’in de konuğuydu. Programında az bilinen ama çok önemli parçalarını sevenlerine dinleten Temiz tüm müzikal yaşamını bizlerle paylaşmıştı. Bu programı halen arşivden bulup dinlemeniz mümkün.
Uzun yıllar İsveç’te yaşayan büyük müzisyen yaklaşık son 15-20 yıldır yeniden ülkesine döndü ve burada açtığı okullar, kurduğu amatör vurmalı gruplarıyla yaptığı amatör çalışmalarla en az iki nesli müzikle ve cazla sevdiren bir duayendir.
Güney Amerikalı müzisyen Minino Garay bir vurmalı ustası. Doksanlı yıllarda Fransaya yerleşen Garay halen kendi latin kökenlerinin izini süren bir müziğin peşinde koşuyor.
Grubun kemancısı Nedim Nalbantoğlu ise klasik keman eğitiminden sonra Paris’e gidip yıllarca Paris National Jazz Orchestra’nın birinci kemanı olarak çalışmış bir usta. Yirmi yıla yakındır Fransa’da yaşayan Nalbantoğlu son yıllarda “Yeni Dünya” isimli bir albüm de yayınladı.
Grubun üçüncü perküsyon ustası ise Fransız Navarre. Ülkesinde kendi triosu olan müzisyen günümüzün bir çok ünlü caz müzisyeniyle halen konserlere çıkıyor, albümler kaydediyor.
Cazkolik.com / 18 Eylül 2010, Cumartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.
Yunus C
Biletler nasil nereden allinabilir?
Bu Yoruma Cevap Yazın »