Virüse inat 34. Uluslararası İzmir Festivali başlıyor

Virüse inat 34. Uluslararası İzmir Festivali başlıyor

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) aynı kurucu başkanın, 80 yıllık yaşamının sanat ve toplumla iç içe geçirmiş Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın bu ülkeye mirasıdır.

 

İKSV dünyanın en prestijli caz festivalleri arasında sayılan İstanbul Caz Festivali'ni gerçekleştirirken İKSEV ise başta İzmir Festivali olmak üzere cazseverlerin yakından bildiği, Avrupalı caz müzisyenlerine yer veren yapısıyla ülkemizin en özgün festivali olan İzmir-Avrupa Caz Festivali'ni yapan kurumdur.

 

Pandemi nedeniyle 2020 yılında ara verilen caz festivaline dair haberi çok yakında vereceğimizi müjdelerken 19 Ağustosta başlayacak klasik müzik, opera ve bale ağırlıklı programın yanısıra flamenko gibi dünya müziklerine de er veren Uluslararası İzmir Festivali'nin 34. yıl programını sizlerle paylaşıyoruz.

 

Ama önce, Celsus Kütüphanesi, Çeşme Kalesi, İzmir Agora ve Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu sahnelerinde gerçekleşecek festivalin düzenlenmesinde emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları Eczacıbaşı Holding’in ana sponsorluğu, İzmir İtalya Konsolosluğu, İzmir Goethe Enstitüsü, Portekiz Büyükelçiliği ile Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu ve İzmir Fransız Kültür Merkezi’ne selamlarımızı gönderelim.

 


 

 

11. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması Konseri

 

 

 

19 Ağustos 2021 Perşembe  •  21.30  •  Celsus Kütüphanesi

 

İKSEV 11 yıldır ülkemizin çoksesli müziğine yeni yapıtlar kazandırmak, genç bestecileri özendirmek, desteklemek, onlara yeni olanaklar sağlamak amacıyla Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması düzenliyor.

 

Bu sene yarışmaya katılan çok sayıda eser arasında Recep Gül ve Ufuk Bıçak isimli sanatçıların konçertoları finale kaldı. İki konçerto da 19 Ağustos perşembe günü Orhun Orhon yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solisteler Poyraz Baltacıgil ve  Nil Kocamangil tarafından seslendirilecek ve oylanacak.

 

Eserler seçici kurul, orkestra üyeleri ve izleyicilerin oylarıyla değerlendirilecek ve yarışmanın birinci ve ikincisi belirlenecek.

 

Eğer sizde ücretsiz olan bu konseri izlemek ve bu keyifli seçimde yer almak istiyorsanız Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ana gişeden davetiyelerinizi alabilirsiniz.

 


 

 

Bir opera gecesi

 

 

 

 

20 Ağustos 2021  •  Cuma  •  21.30  •  Çeşme Kalesi

 

Çeşme Kalesi 20 Ağustos 2021 Cuma gecesi 21.30’da İtalya’nın en parlak genç yıldızlarını ağırlayacak. İzmir İtalya Konsolosluğu işbirliği ile gerçekleştirilecek ‘Bir Opera Gecesi’ konserinde, İtalya’nın ödüllere doymayan genç sopranosu Sabrina Sanza ve unutulmaz sesler arasına girmeye aday bariton Guido Dazzini, sıra dışı yetenekte piyanist Michele Renna eşliğinde söyleyecek. İtalyan operasının genç yıldızları, Çeşme Kalesinin büyüleyici atmosferinde, Donizetti, Verdi, Rossini, Mascagni, Puccini ve Mozart operalarından seçilmiş unutulmaz bir program sunacak.

 


 

 

Schumann Quartet

 

 

 

24 Ağustos 2021 Salı  •  İzmir Agora  •  1.30

 

Antik dönemin görkemli kent agoralarından biri olan İzmir Agorası 22 yıl sonra tekrar Uluslararası İzmir Festivali mekânları arasında yer alarak 24 Ağustos akşamı muhteşem bir konsere ev sahipliği yapacak.

 

Schumann Quartet üç kardeş ve bir viyola sanatçısından oluşuyor. Çocukluklarından beri birlikte çalan üç kardeş Mark, Erik ve Ken Schumann’a 2012 yılında, viyola sanatçısı Liisa Randalu katıldı. Bu dörtlünün performansını izleyenler kuartetin üyeleri arasındaki güçlü bağa dikkat çekiyor. Bu dört müzisyen, kelimeler olmadan iletişim kurmanın keyfini çıkarıyor. Öyle ki, belirli bir üyenin belirli bir pasajı nasıl çalmak istediğini anlatması için tek bir bakışı yeterli oluyor.

 

Topluluk konserlerinde Beethoven’ın Yaylı Çalgılar Dörtlüsü “La Malinconia" ve 14 Numaralı Yaylı Kuarteti ile Aribert Reimann’ın Adagio – “Schumann'ın Anısına” adlı eserleri seslendirilecek.

 

 


 

 

Erik Satie, Jean Cocteau ve Picasso Buluşması: “PARADE the Velvet Gentleman”

 

 

26 Ağustos 2021 Perşembe  •  21.30  •  Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

 

“PARADE the Velvet Gentleman” Eric Satie’nin önemli piyano eserlerinden oluşan bir programla yaratılan benzersiz bir müzik yolculuğudur. Bu müzik yolculuğu, Sergei Diaghilev'in bale grubu Ballets Russes tarafından 1917 yılında Paris’teki Théâtre du Châtelet’te prömiyeri yapılan Parade balesiyle zirveye ulaşmıştı. Kostüm ve setleri Pablo Picasso, notasyonu ise tek perdelik bir senaryo olarak Jean Cocteau tarafından oluşturulan Parade, adeta Erik Satie'nin müziğini resmeder.

 

1917 yılındaki ilk promiyerden bugüne stop-motion animasyon, video-art, projeksiyon dansı ve çağdaş dans gibi yeni medya teknikleriyle yeniden ele alınan bu eşsiz bale İKSEV’in müzikseverlere armağanı.

 

Ama bu geceye katılanlar sadece “Parede” balesini değil, John Cage’in “Satie’nin önemi sorgulanabilecek bir şey değil. Satie vazgeçilmez bir sanatçı” dediği Erik Satie’nin piyano eserlerinden oluşan bir programı da dinleyecekler.

 

 


 

 

Musicorba

 

 

27 Ağustos 2021 Cuma  •  İzmir Agora  •  21.30

 

Sahnede iki piyanist varsa genellikle iki piyano olur. Ama bu konserde tek piyano ve geniş bir piyano taburesi olacak.

 

Dünyanın sayılı 4 el piyano ikililerinden Ricardo Vieira ve Tomohiro Hatta tarafından kurulan MusicOrba Duo, dünya üzerinde birçok farklı sahnede, en prestijli festivallerde ve New York’taki Tribeca Theater ve Paris’teki dünyaca ünlü Olympia gibi efsanevi konser salonlarında performans sergilemiş. Grup 2018 yılında Çin Turu düzenlemiş ve Çin’in en görkemli sahnelerinde 20’den fazla konserde sahne almış. Uluslararası basının, ikilinin faaliyetlerine sıkça yer vermesi ve müzikseverlerin ikiliye bakışı, Musicorba Duo’nun müzik sahnelerinde rağbet gören bir ikili olduğunu da doğrulamakta.

 

 


 

 

Çeşme Kalesinde Flamenko Esintileri: Antonio Placer Sextet “Trovaores”

 

 

 

31 Ağustos 2021 Salı  •  Çeşme Kalesi  •  21.30

 

Trovaores projesi Flamenko, caz ve şansonların, Grenoble ve Granada’nın karla kaplı dağlarının kalbinden çıkıp bir araya gelişinin hikâyesidir. Altı müzisyen ve bir dansçıdan oluşan topluluk bizleri Flamenko’nun temellerinden caz melodilerine, Hispanik ve Galiçya geleneksel şarkılarına götürüyor. Performanslara, her tınının ve vuruşun, farklı tarzların oluşturduğu derin enerjiye saygı duruşunda bulunduğu yeni bir nefes ve ritim veriyor.

 

Devrim Dikkaya

 

Cazkolik.com / 13 Ağustos 2021, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Devrim Dikkaya

  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.