Salgın yılbaşı gecesi planlarımızı değiştirdi, evde oturacağız, ne yapalım, maalesef böyle bir sene oldu, yeter ki bir an önce çekip gitsin, buna da razıyız diyoruz... Cazkolik olarak her yılbaşı öncesi hediye önerilerine dair haber hazırlarken genellikle albümleri, cihazları vs gündeme alırdık ama bu kez kitapları haber yapalım istedik. Müziğe dair kitaplar oldukça kapsamlı bir arşiv oluşturur. Caza dair olanların sayısı azdır ama müzik kültürüne yönelik çok sayıda iyi kitap var ve bu haberde bu kitapların nisbeten yeni olanlarına ilişkin bir derleme yapmaya çalıştık. Elbette çok sayıda kitabı habere alamadık, eğer öneriniz olursa bildirin değerlendirelim arşivde yerini alsın.
(Ted Gioia, Çeviri: Meltem Kılıçcı)
Böyle bir tavsiye listesine bir caz kitabıyla başlamak farz, üstelik, yeni bir kitap. Alfa Kitap tarafından yayınlanan "Caz Standartları" ünlü Amerikalı caz yazarı ve tarihçi Ted Gioia'ın 250'den fazla caz standardını aydınlatıcı bir netlikte anlattığı kitabı Türkçe'ye Meltem Kılıçcı çevirmiş. ABD'de yoğun ilgi gören kitabı cazseverlerin mutlaka edinmesini öneriyoruz.
[Alfa Kitap, 2020]
(Murat Beşer)
Halil Tuhanlı, sevgili dostumuz Murat Beşer'in "Yoldan Çıkmış Simalar" kitabı için 'sisli bir geçmişin, müphem bir zamanın içinden gelen insanlar. Bu kitapta onların öyküleri var' diyor. Gökhan Akçura ise 'Murat Beşer gerçek bir vakanüvis. Pek kimsenin bilmediği, belki farkında bile olmadığı özel bir dünyanın defterini tutuyor. Bu defterde yaşamlarının en büyük tutkusu müzik olan gizli kahramanlar saklı" diyor. Okunması gereken kitaplar listesinin kesinlikle başına koyun.
[İletişim Yayınları, 2016]
(Prof. Dr. Koral Çalgan)
Prof. Dr. Koral Çalgan'ın kaleme aldığı kitap hayran olduğumuz müzisyenlerin yetenekleri, icracılığı, teknikleri kadar hayatları, nelerden beslendikleri, duyguları, hayata ve sanata bakışları da merak konusudur yaklaşımından hareketle yazılan kitapta Bach, Haydn, Beethoven, Weber, Schubert, Berlioz Mendelssohn, Schuman, Chopin, Lizst gibi klasik dönem bestecilerinin hayatları Prof. Dr. Koral Çalgan'ın kalemiyle aktarılıyor.
[Boğaziçi Yayınları, 2019]
(Enver Mete Aslan)
Yapı bakımından olduğu gibi tını bakımından da udla tambur arası bir saz olan Lâvta Türk müziğinde olduğu gibi etnik müziklerde de kullanılan bir enstrüman. Geçmişi 18. yüzyılın sonlarına uzanan enstrüman esasen çoğu müziksever tarafından tanınan bir saz değildir. İşte, Enver Mete Aslan'ın kaleme aldığı "İstanbul Lâvtası Metodu" adeta unutulmaya yüz tutan lâvtada İstanbul tavrının yeniden canlandırılması bakımından kesinlikle okunması gereken bir kitap.
[Müzik Eğitimi Yayınları, 2020]
(Deniz Koloğlu)
Cazkolik röportajlarıyla tanıdığınız sevgili Işıl Çalışkan geçen sene bu sıralar bir röportaj yayınlamıştı. Deniz Koloğlu'nun sözü 23 müzisyen kadına verdiği seri söyleşilerden oluşan kitap "Müzikle Yaşayan Kadınlar" adını taşıyordu. Kitaba dair söyleşiyi buradan okurken bir yandan tam bir arşiv çalışması niteliğindeki kitabı satın almayı unutmayın.
[Kara Plâk, 2019]
(Charles R. Cross, Çeviri: Mert Doğruer)
Nisan 2019'da yayınladığımız bir haber Kurt Cobain hakkında yazılmış en kapsamlı kitabın Türkçe çevirisini tanıtıyordu. Müzik yazarı Charles R. Cross 400'ün üzerinde yapılmış mülakat ve Cobain'in yayınlanmamış günlükleri, aile fotoğrafları ve sayısız belgeden hareketle kaleme aldığı çalışma oldukça ilgi görmüştü. Hayranlarına bu kitabı yeniden hatırlatalım.
[Epsilon Yayınevi]
(Vladimir Korolenko, Çeviri: Levent Özübek)
Bu kez bir roman öneriyoruz. Rus edebiyatı klasiği Vladimir Korolenko'nun "Kör Müzisyen" romanı Levent Özübek tarafından Türkçeye kazandırılmış ve Vakıfbank tarafından yayınlanmış. Bu kitabın haberini yaptığımızda gördüğü ilgiye şaşırmıştık, demek beklenen bir kitapmış, bu vesileyle yeniden hatırlatalım.
[Vakıfbank Yayınları, 2020]
(R. Görkem Aytimur)
Müziğin sesten, sözden, sahne sanatlarından, danstan hatta mimariden dahi faydalanan görkemli dalı operaya dair R. Görkem Aytimur'un kaleme aldığı kitap opera konusunda dinleyiciye yol gösteren bir çalışma. Aytimur kitabında 20 seçkin opera üzerinden kavramlara ışık tutuyor.
[Phoenix Yayınları, 2019]
(Güneş Ayas)
Yazar Güneş Ayas müzik üzerine kafa karışıklığı yaratan pek çok konu ve kavram üzerine düşünen, yazan ve araştıran bir müzikolog. Daha önce "Müziği Boğan Gürültü" adında bir kitabı olan Ayas müzik sosyolojisine yön veren temel kuram ve yaklaşımları bu kitabında ele alıyor.
[İthaki yayınları, 2020]
(4 Cilt) (Feyzan Göher Vural / Timur Vural)
İşte hayli kapsamlı bir çalışma. Feyzan Göher Vural ve Timur Vural'ın 2019 yılında Yeni Türkiye Yayınları'ndan çıkardığı 4 ciltlik "Türk Musikisi Atlası" Türk musiki tarihinin kronolojik gelişimi, Türk musikisi çalgıları ve nazariyatı, askeri musiki, müzikoloji ve halk müziği gibi temel konuları ele alıyor.
[Yeni Türkiye Yayınları, 2019]
(Savaş Şafak Barkçin)
Türk musikisindeki makamları anlamak müzikseverler için önemli sorunlardan biridir. Savaş Şafak Barkçin Ketebe Yayınları'ndan çıkardığı kitabında 40 makamı ve anlamlarını aktarıyor.
[Ketebe Yayınları, 2019]
20. yüzyılın en önemli müzisyenlerinden Bob Dylan'ın şarkılarını dinlerken ne dediğini bilmiyorsanız "One More Cup of Coffe" şarkısından bir adım öteye gidemezsiniz. Bu yüzden, bu kitap Bob Dylan fanları için yol gösterici bir yayındır. Kara Plâk tarafından yayınlanan kitapta Dylan'ın 1961-2012 yılları arasındaki şarkı sözlerinin çevirileri yer alıyor.
[Kara Plâk, 2019]
(Selçuk Alimdar)
Selçuk Alimdar'ın kaleme aldığı 700 sayfayı aşan bu son derece etkileyici çalışma müzikseverlerin, özellikle, bu topraklardaki müzikal serüveni merak edenlerin kesinlikle okuması gereken bir kitap.
[İş Bankası Yayınları]
(İlhami Gökçen)
Müziğin geçmişine ve enstrüman tarihine meraklı iseniz İlhami Gökçen'in Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde bahsettiği çalgılara dair hazırladığı kitap Ürün Yayınları'ndan çıktı.
Cazkolik.com / 15 Aralık 2020, Salı
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.