32. Akbank Caz Festivali bu konsere dikkat önerileri 4

32. Akbank Caz Festivali bu konsere dikkat önerileri 4

32. Akbank Caz Festivali'nin dikkat çeken gecelerinden biri Çağıl Kaya'nın 1 Ekim akşamı Kadıköy'ün yeni salonu Alan Kadıköy'deki konser/performans karışımı etkinlik olacak.

 

Zaten, dikkatinizi çektiyse, etkinlik diye yazdım. Etkinlik olmasının nedeni sadece klasik konser formatında bir sahne değil bu. Çağıl Kaya zaten tipik bir caz şarkıcısı olmadı. Tiyatro ve dansın kurguladığı sahnenin parçası olmasını önemsedi. Bu bakımdan, caz, dans ve tiyatral performansın aynı sahnede olması hem festival, hem müzik dinleyicisi için farklı bir tecrübe olacak.

 

Bu gecenin Alan Kadıköy de olması da anlamlı çünkü Alan Kadıköy bu tarz etkinliklerin merkezi olma yönünde. Geçen hafta Fringe Festival vardı burada ve bu festival üç yıldır sahne sanatları ve dans ağırlıklı anlatımlarıyla öne çıkarıyor.

 

Çağıl Kaya'nın projesine "Kaygılar Sahnesi" adını vermesi de çağrışımı yüksek ve hepimizi kapsayan bir anlam içeriyor. 'Uçsuz bucaksız olasılıklarla dolu bir şehirde yaşayan ve yaratan sanatçı; bazen coşkulu, bazen durgun, bazen eğlenceli bazen ıstırap içinde, bazen kızgın ama tüm açıklığıyla ve benliğiyle oradadır. Sıradanlığın konforlu alanına sığınmak ya da ondan kaçmak ister. Bu gelgitli duyguların ve uykuların bölündüğü, ölçüsüz sözlerin söylendiği, umut dolu, coşkulu ve sınırsız kahkahaların taştığı, kalabalık duyguların bir bütünüdür “Kaygılar Sahnesi”'.

 

Bu sözler aslında pefromansı manifesto gibi takdim ediyor bize.

 

Bildik konser performansında sahneden yayılan müziği bedenimize, zihnimize ve hatıralarımıza hapsettikten sonra konserin hemen ardından geçen her dakika yavaş yavaş unutulmasına engel olamayız. Ama Çağıl Kaya ve her biri Türkiye caz sahnesinin etkili isimleri olan müzisyenlerin 1 Ekim akşamı sergileyecekleri performans başka bir anlatı gösterecek bize.

 

Trompette Tolga Bilgin, saksofonda Tamer Temel, piyanoda Ercüment Orkut, davulda Cem Aksel'li müzisyenlerin yanında performansın koreografisini Ebru Cansız üstlenirken, koordinatorlüğünü Serhat Kural yürütüyor. Ayrıca, Beril Şenöz, Beste Demir, Chiara Giorda, Furkan Yılmaz, Gülnara Golovina, Serhat Kural, İsmet Köroğlu'ndan oluşan yaratıcı dansçılar da gecenin görsel yanını oluşturacak.

 

Bence, "Kaygılar Sahnesi" projesi iki sanat türünün uslu uslu birbirine eşlik ettiği bir uyumun peşinde değil. Tersine, yukardaki alıntı cümlede söylediği gibi, metropol insanının tezatlara dolu ruh halinin sahneye taşınması olacak.

 

Bu noktada, müziğin caz mı olup olmadığı sorusu boşa çıkıyor olabilir, bütüne bakmak izleyiciler için daha önemli olacak sanıyorum. Kaygılarımızdan ne kadar arınırız bunu bilmiyorum ama farklılıkların ve benzerliklerin bir arada olduğu bir sahne izleyeceğimiz kesin. Bu tarz sahne fikirlerine sık rastladığımızı söyleyemem, Çağıl Kaya ve arkadaşlarını bu projede izlemenin ilginç ve ilham verici olacağını sanıyorum.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 22 Eylül 2022, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.