"Cazda başucu Albümler" serisine beş yıl önce başlamamıza rağmen arşiv bakımından fazla yol alamamış ve sadece 4 albümde kalmışız. Üstelik, bu serinin albüm yazıları okur tarafından çok rağbet görmesine rağmen. Arayı kapatmak lazım. Serinin yeni albümü caz tarihinin iki efsane ismi Ben Webster ve Gerry Mulligan'ın 1959 yılı kaydı unutulmaz "Gerry Mulligan meets Ben Webster" albümü. Bu albümü caz yazarı Richard Havers'ın anlatımıyla tanıyalım.
Gerry Mulligan ve Ben Webster 3 Kasım 1959'da Los Angeles'taki Radio Recorders'da bir araya geldiklerinde, bu buluşmanın caz tarihinin en büyük saksafon zirvelerinden biri olacağı zamanla kanıtlanmış olacaktı. 50 yaşındaki Webster'ın tenor saksafonu ile 32 yaşındaki Mulligan'ın baritonu mümkün olan en cilalı icralarla dolu.
Albüm Billy Strayhorn'un muhteşem bestesi “Chelsea Bridge” ile başlıyor. Webster'ın tenoru siyahlar içinde gizemli bir kadınla, su birikintilerine yansıyan farlarla gizemli araba köprüden geçerken gibi bir 'kara film' klasiğinin açılış sahnesini çağrıştırır. Mulligan'ın dahil olmasıyla da bir saksafon turuna dönüşür.
O gün kaydın ilk seansında açılış parçasıyla “Who’s Got Rhythm” ve “Go Home” isimli parçalar kaydedildi. Bu son iki parça Gerry Mulligan bestesi. Albüm yayınlandığı vakit dinleyen herkese yeni beste değil sanki birer caz klasiği gibi gelmişti. Tabii bunu sağlayan sadece iki saksofon değil basta LeRoy Vinnegar ile davulda Mel Lewis'e piyanoda Jimmy Rowles'ın doğru eşlikleriydi. Tam da Webster'ın dediği gibi; "odaklanmış küçük bir gruptuk. Bu yüzden işe yaradı ve sonuç elbette müzikal uyum kadar karşılıklı saygı ile ilgiliydi".
Albümdeki “The Cat Walk”, “Sunday” ve “Tell Me When” ilk kayıttan bir ay sonra kaydedildi. Albüm de 1960 Şubat ayında yayınlandı. O dönem Billboard Spotlight Review 'her iki sanatçı da fırtına gibi' yorumunda bulunmuştu.
Albümün yayınlanan orijinali aslında bu kadardı. 1997 yılında ise aynı gün kaydedilen ama o ilk albüme alınmayan bazı parçalar da şirketi tarafından eklenerek bu kez CD olarak yeniden basıldı ama kapak görseli olarak orijinali korundu.
O dönem kimileri 'abartısız' gibi yorumlarda bulunsa da genel kanı tıpkı yazılan gibi 'Less is more; Cool is hot' şeklinde idi. Gerry Mulligan'ın bariton saksofonu Ben Webster'ın tenor saksofonu için mükemmel bir folyo işlevi görüyordu. Bir diğer yorum da "yağmurlu günler için mükemmel bir albüm" olmuştu.
Bu yazının orijinali Richard Havers tarafından 3 Ekim 2021 günü udiscovermusic isimli web sitesinde yayınlanmıştır.
"Cazda Başucu Albümler" serisinin önceki albümlerini okumak için bu linke tıklayın.
Cazkolik.com / 07 Aralık 2021, Salı
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.