Allah razı olsun! Nihayet gerçekten biraz ?jazz? dinlemeye ne dersiniz?

Allah razı olsun! Nihayet gerçekten biraz ?jazz? dinlemeye ne dersiniz?

Allah razı olsun! Nihayet gerçekten biraz ‘jazz” dinlemeye ne dersiniz? Günümüz cazının dört süperstarı günümüz davulunun en çarpıcı, karakteristik davulcularından Jeff “Tain” Watts’ın yeni albümü “Watts”da ellilerin, altmışların çok sevdiğimiz, dinlemeye doyamadığımız  albümlerindeki  ‘quartet’lerden oluşturup ortaya çıkan şeyi ne kadar özlemle beklediğimizi yeniden hatırlattı. Tabii bir yanlış anlamaya da fırsat vermeyelim, kastettiğimizi okurlarımız sanırız anlamıştır mutlak, üstelik günümüzde trio ve dörtlüler güçlü bir dönem yaşarken...

* * *

Soluk almadan dinlediğimiz girişteki ilk üç parça; “Return of the Jitney Man”, “Brekky With Drecky” ve “Katrina James”ten sonra Lawrence Fields’ın sadece dört parçada eşlik ettiği piyanolu parçalardan ilki “Owed” ile farklı bir kulvarda dinleniyorsunuz. Bu parçanın bir diğer büyüleyici ismi soprano saksafonda Branford Marsalis, Watts’ın bu melodik bestesine mükemmel bir yorumla eşlik ediyor. Peki hemen arkasından gelen “Danseden Dört Tavuğa” ne dersiniz? Sizi Kansas City günlerine götüren o blues’a ne dersiniz? Caz işte budur ve biz bu ilişkinin kaybolmadığını bilmek istiyorduk! Dört kişi bir araya gelir ve başlarlar müzik yapmaya, olay bu değil miydi zaten!

* * *

DownBeat’ten John Corbett “Süper gruplar genellikle hayal kırıklıkları ile dolu ürünler verirler ama bu grupların üyeleri performansları esnasında birbirlerine meydan okurlar da çalmaya başlarlarsa yanlarına da kimse varamaz, ortaya seyri ve dinlemesi hayli eğlenceli ve mükemmel bir iş çıkar.” diyor ve ekliyor; “İlk parçadaki (Return of the Jitney Man)’in getir götür ilişkisi çok hoş, Ornette Coleman & Don Cherry ilişkisine benziyor. Watts’ın besteleri yeteri kadar iyi, “Wry Köln”de ki aksak ritm biraz kırıklığa yol açsa da davulda Watts’ın performansı çarpıcı.” Biz cazkolik olarak daha coşkulu bakmak istiyoruz olaya, Corbett’in yorumlarına ve tecrübesine saygımız var ama unutmayın ki bu her bestesini bir caz davulcusunun yaptığı bir albüm! Bir konuda hakkı var, sözünü ettiği parça gerçek bir konser doğaçlaması gibi olmuş, baştan aşağı bu duyguyla gidiyor zaten. Corbett’in hakkını bir yerde daha verelim, “Wry Köln” ve “Dingle Dangle” hatta “Mbuzai” gibi parçalarda girişteki parçalardan sizi neredeyse koparan uzun davul soyutlamaları var, haklı!

* * *

Albüm hakkında Rolling Stone Magazine “Baştan sona hard bop çılgınlığıyla dolu çıldırtıcı bir etki bırakıyor” demiş.

Albüm birlikte çalan şu isimlerden oluşuyor:
Jeff "Tain" Watts - drums
Terence Blanchard - trumpet
Branford Marsalis - tenor & soprano sax
Christian McBride - acoustic bass
Lawrence Fields - piano

Albümdeki bestelerin tümü Jeff Watts`a ait (Tainish Chamber Music BMI). 26 & 27 Temmuz 2008 tarihleri arasında New York, Legacy Recording Stüdyolarında kaydedilen albümün kayıt mühendisliğini Patrick "Jatty Q" Smith yapmış. Watts aynı zamanda kendi albümünün de prodüktörlüğü yapmış, hatta bununla kalmamış kapakta gördüğünüz sevimli çizim de kendisine ait.

Cazkolik.com / 13 Mart 2009, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.