Amerika`da yaşayan başarılı ve genç perküsyonist Emrah Kotan sıradışı bir kadroyla kaydettiği ilk albümü The New Anatolian Experiences`de güçlü ve başarılı bir fusion tadına varırken Türk melodilerini de yeniden yorumluyor.

Amerika`da yaşayan başarılı ve genç perküsyonist Emrah Kotan sıradışı bir kadroyla kaydettiği ilk albümü The New Anatolian Experiences`de güçlü ve başarılı bir fusion tadına varırken Türk melodilerini de yeniden yorumluyor.

Dinlediğiniz müzik Emrah Kotan`ın yazıda sözünü ettiğimiz başarılı albümü The New Anatolian Experiences`dan aldığımız "Ottoman Slap" isimli çalışmadır.


Bu albüm Türkiye`ye çok az sayıda getirilmiştir ve Cazkolik Jazz Shop`ta sınırlı sayıda satışa sunulmuştur. Dileyen bu satıra tıklayarak albümü satın alabilir.


Amerikada yaşayan perküsyonist Emrah Kotan, doğduğu ve yaşadığı toprakların müziğini buluşturduğu The New Anatolian Experience isimli ilk albümünü Amerika da yayınladı.

Böyle güzel bir albümden dikkatli bir Cazkolik okuru sayesinde haberdar olduk. Bu arada okurlarımızın müziğe sahip çıkması bizim için oldukça anlamlı. Amerika, Georgia State Üniversitesi`nde caz çalışmaları alanında yüksek lisans derecesini alarak `klasik eğitimli master caz perküsyonist` ünvanını kazanan Emrah Kotan aynı zamanda albümündeki bestelerin de sahibi. Başta doğduğu toprakların müzikleri olmak üzere farklı ülkelerin ritm ve melodilerini de cazın içinde renkli, dinamik, virtüözce harmanlayan Emrah Kotan albümünde birbirinden usta müzisyenlerle çalışmış ama önce gelin genç ve başarılı sanatçımızı biraz daha yakından tanıyalım.

Türkiye`de başlayıp Amerika`da devam eden başarlı bir kariyer.

Emrah Kotan şu an  Amerika da yaşıyor, çalıyor olabilir ama Montreux ve İstanbul Caz Festival`leri başta olmak üzere Playboy Caz Festivali, Tobago ve Atlanta Caz Festivalleri ile dünyaca ünlü Blue Note gibi caz klüplerinde sahne almış ve özellikle dünya müziği anlamında Amerika ve genel müzik çevrelerinde son derece aranan bir perküsyonist. Klasik piyanist Fazıl Say`ın da yakın arkadaşı olan ve Türkiye ile bağları süren Kotan doğduğu toprakların perküsyon ve ritm zenginliğini modern dünyaya başarı ve tutkuyla taşıyarak hem kendi çalışmalarında hem de başta Atlanta olmak üzere Amerikan müzik çevrelerinde bir çok projede yer almayı sürdürüyor. Hatta, söylediklerimizin daha ötesinde, şu anda tam 4 kez Grammy ödülü kazanmış olan ünlü India Arie`nin de davulcusu ve perküsyonisti olarak performanslarını kesintisiz sürdürüyor. (Aşağıdaki videoda India Arie ile katıldığı Jay Leno şov videosunu izleyebilirsiniz.)

Beste, konser ve albüm çalışmaları yanında öğrenci yetiştirmeye de başlayan Emrah Kotan, Atlanta Agnes Scott Koleji`nin caz ve world percussion gruplarının direktörlüğünü yapıyor.

The New Anatolian Experience dünya müziğiyle caz formlarını zengin perküsyon renkleri ve güçlü melodik cümlelerle buluşturuyor.

İlk albümüne çok emek verdiği, kimi bestelerini oya gibi işlediği belli olan Emrah Kotan kayıtlarda gitarist David Springer, basta Matt Stallard, saksofonda Marla Ferney gibi sıradışı müzisyenlerle birlikte çalarak fusion groove`u Anadoludan latin tadlarına uzanacak kadar renkli ve lezzetli. Örneğin, albümde hemen dikkati çeken Istanblues`da Darrn Ginn`in piyanosuyla Marla Feeney`in saksofonuna eklenen Emrah Kotan`ın davulu müthiş zengin ve icrada içiçe geçen akıcı bir kombinasyon.

Yine aynı şekilde, albümün ilk parçası olan Ottoman Slap oryantal perküsyon ile piyanist Jose Manuel Garcia`nın birbirini çok iyi tamamlıyor. Albüm hakkında farklı yerlerde yorumlarda bulunan dinleyicilerin bir kısmı "Return To Forever`a yeniden dönüş" benzeri yorumlarla fusion`daki zenginliğin niteliğini anlatmaya çalışıyor. Emrah Kotan`ın perküsif yeteneklerini Vinnie Colaiuta, Lenny White, Peter Erskine gibi ustalarla mukayese eden tecrübeli müzik dinleyicileri sanatçımızın besteci yanına da övgülerini sıralamayı eksik etmiyor.

* * *

Albümün parça listesinde Istanblues gibi dikkati çeken ve albümü aldığımız anda dinlemek için sabırsızlanacağınız kimi parçalar var, bunlardan biri abümün son çalışması olan ünlü Yemen Türküsü. Düzenlemesini Emrah Kotan`ın yaptığı Yemen Türküsü`nde elektrikli piyanoyu bir başka Türk müzisyen Mustafa Yasin Uygunca çalmış. Türkünün intro melodisinin ardından ucu açık bir doğaçlamaya başlayan piyanist dikkat çekici yoruma imza atıyor. Duygulu, sakin ve bizler için hatıralarla ilerleyen parçanın son bölümünde elektrik basta Matt Stallard`ın parçaya dahil olması hoş bir finale dönüşmüş.

* * *

Albümün bir diğer dikkat çeken parçası ise Miles Davis`in Nardis`i. Özellikle intro olarak kaydedilen yaklaşık üç dakikalık giriş tam bir Türk müziği taksimi tadında ve çok hoş bir yorum... Üstelik taksim, synthesiserda kanun tonunda çalınmış. Taksimin ardından gelen esas Nardis yorumu da başlı başına yeni bir düzenleme. Özellikle Emrah Kotan`ın vurmalılar, ziller, def gibi farklı soundlarla eklediği farklı dünya Amerika`dan Türkiye`ye bir çeşit sevgi gibi duruyor.

* * *

Henüz ilk albümünü yayınlayan Emrah Kotan`ı büyük Amerikan müzik sahnesinde güçlü bir gelecek bekliyor ve biz de başarılı müzisyeni kendi topraklarından takip edip selamlar göndereceğiz.

Cazkolik.com / 20 Ağustos 2013, Salı


[HD] India.Arie - Cocoa Butter - Jay Leno 6-25-13 ile IdolxMuzic

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.