Avishai Cohen'den 2 gül sürprizi

Avishai Cohen'den 2 gül sürprizi

Basçı Avishai Cohen müzikal spektrumunu yenileyen ve geliştiren bir müzisyen. Bir sonraki projesinin nasıl olacağını kestirmek kolay olmuyor. Buna sebep olan bildik caz formları arasında kalmaması. Kökenlerine ait seslerden Akdeniz coğrafyasına, cazdan klasik müziğe, küçük topluluklardan büyük projelere ve popüler müziklere şaşırtıcı bir yaratıcılık yelpazesine sahip.

 

Şimdi yeni bir çalışması daha çıktı. Yine sürpriz özellikleri olan hacimli bir kayıt "Two Roses".

 

Büyük orkestra önünde trio formatı alışılmadık değil ama albümü dinleyince dikkatinizi çekeceği gibi bu formatta kelimenin gerçek anlamıyla arkada duran yaylı ağırlıklı orkestralar müziğe fon derinliği haricinde genellikle fazla katkıda bulunmaz -hatta bazen daha da sığlaştırırken- Cohen bu işi daha iyi kotarabildiğini farketmiş.

 

Bunu yapabilmesinin sırrı müziğini sinematik etkiye dönüştürmesi de olabilir. Dinlerken bazen öyle geliyor ki, al bu albümü, koy vokalsiz olanları komple bir festival filmininin arkasına kimse yadırgamaz.

 

Albümde yer alan bestelerin bazılarını önceden biliyoruz, onların Göteborg Senfoni Orkesrası önünde yeni düzenlenmiş halleri elbette önemli bir yenilik. Cohen'in triosu ise İstanbul'da izlediğimiz Azerbaycanlı piyanist Elçin Şirinov ile davul ve vurmalılarda Mark Giuliana'dan oluşuyor.

 

Cohen bu orkestral albümü 10 yıldır plânlıyormuş. Niye bu orkestra diye aklınıza geldiyse, uzun zamandır bu orkestra ile teması varmış, karşılıklı tecrübeliler anlayacağınız.

 

Altı çizilmesi gereken bir başka nokta ise Cohen'in müziklerinde kişisel kökenlerine sık başvurması yanında kendini esasen bir dünya vatandaşı olarak tanımlamasıdır. Nasıl müziğimi sadece caz içinde sınırılı tutmuyorsam kimliğimi de yalnızca doğduğum kimlikle sınırlayamam diye düşünüyor.

 

Yine başa dönerek tamamlayalım. Alexander Hanson yönetimindeki Göteborg Senfoni Orkestrası ile yaptığı bu işbirliğine geçici bir deves olarak değil yenilenmesi gereken bir fikir olarak bakan sanatçı üç kişilik müziği 92 kişilik bir sounda dönüştürmenin sorumluğunu hatırlatarak, bir orkestranın nasıl nefes aldığını anlamak zorundasınız diyor.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 16 Nisan 2021, Cuma

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.