Bağlama ve viyolonsel üzerine doğaçlama 'hayalleme'ler

Bağlama ve viyolonsel üzerine doğaçlama 'hayalleme'ler

 

Taner Akyol, Anıl Eraslan; "Hayalleme"

 

 

Hayalleme... Ne güzel bir tanımlama. Hayallerin gerçekleşmesi, hayalin ellenerek hareket geçmesi gibi. Türkçe'de az kullanılan bir kelime vardır; elleçleme denir, bir malzemenin veya bu haberde kullandığımız haliyle bir fikrin müzikal araçlar vasıtasıyla 'hayalleme'sinin yapılması denebilir [mi?].

 

Bağlama ustası Taner Akyol ile ağırlıklı olarak doğaçlama caz projelerinde izlediğimiz viyolonselci Anıl Eraslan'ın 'sound' ve coğrafi duygu bakımından birbirinden ırak görünen iki telli çalgı; bağlama ile viyolonseli doğaçlama bir müziğin çeperinde buluşturma çabası kulağa da, akla da, kalbe de sevgili geliyor.

 

İkilinin ortak albümü “Hayalleme”, Ada Müzik'ten çıktı. Albümün plâk formatı mağazalar ve online satış raflarında yerini alırken, dijital platformlarda da dinleyiciyle buluştu.

 

“Hayalleme”, iki sanatçının doğaçlama olarak ürettiği/kaydettiği 7 parçadan oluşuyor. 2022’de Berlin’de TA Musikatelier stüdyosunda Anıl Eraslan’ın kaydettiği çalışmanın miksi Mathieu Pelletier (Strasbourg), masteringi İhsan Apça (Ada Stüdyo, İstanbul) tarafından yapıldı. Albümün kapağında ressam İbrahim Coşkun’un “Kırmızının Kenarında Dialog” isimli talosu bulunuyor.

 

 

Taner Akyol çalışmalarını “Aşığın durduğu perde “hayâllediği” ânı temsil ediyor. Öyle ki, konup göçtüğü tüm zamanları üç seste demlediği o an, az sonra aktaracağı yeniyi de koyulaştırdığı, bir kıvam bulma, bir nevi transın transferine hazırlık hâli. İlk sesten itibaren, vurmalıların gökyüzünden, üflemelilerin sazlıklardan ilhamlandığını unutmadan, vurulmamış mızrabın, çekilmemiş yayın özleminde özgürleşerek hayâlleniyoruz.” sözleriyle tanımlıyor.

 

Besteci ve piyanist Antonis Anissegos ise albümü ve ikiliyi şu cümlelerle değerlendirmiş; “Her fırsatta ilham, derinlik, kalite ve mizah dolu spontane kompozisyonlar yaratma yeteneği olan etkliyici ikili. Miraslarının besleyici topraklarındaki birbirine bağlanmış kökleri, zengin çeşitlilikte egzotik bitki örtüsüyle rüya gibi bir bahçe yaratıyor. Açılış parçasından başlayarak dinleyiciyi hüzünlü bir keşfe, heyecan verici bir devam vaat eden simbiyotik bir sonla, derin düşüncelere dalmış bir diyaloğa davet ediyor. Verilen söz tutuluyor ve her zaman tutumlu bir yaklaşımla çeşitli fikirlerin ortaya çıktığını, farklı şekillere büründüğünü, bize sorular sorduğunu, sırlarını anlattığını deneyimliyoruz.”

 

 

Taner Akyol kimdir?

 

 

Taner Akyol bağlama ile ilkokulda tanıştı. Lise ve konservatuvara hazırlık döneminde aldığı keman, piyano ve kompozisyon eğitimlerinin ardından 1996’da Berlin’e yerleşti. 1997 ile 2003 arası Avrupa’nın önde gelen müzik akademilerinden Berlin Hanns Eisler Müzik Akademisi’nde hocası Profesör Hanspeter Kyburz’la kompozisyon çalıştı. Buradaki öğrenimini sonrası Profesör Walter Zimmermann tarafından Berlin Sanat Üniversitesi’ne “usta öğrenci” olarak kabul edilen Akyol 2006'da mezun oldu. Akyol, bağlama solisti ve besteci kimliğiyle “Musica Vitale”, “Hanns Eisler Çağdaş Müzik Besteciliği Ödülü” ve “Global Müzik - Çağdaş İfade” (Global Music-Contemporary Expression) gibi uluslararası beste yarışmalarının da dahil olduğu ödüllere layık görüldü. Aralarında “Randspiele“, "Istanbul in Berlin“ ve “Klangwerkstatt“ın da bulunduğu uluslararası festivallere eserler yazan Akyol, Komik Opera Berlin (Komische Oper Berlin) için de bir opera yazdı. Akyol’un "Göçmen Kuşlar“ (Birds of Passage), dünyaca ünlü sanatçı ve Theodorakis yorumcusu Maria Farantouri ile çalıştığı "Maria Farantouri Taner Akyol Şarkıları Söylüyor“ (Maria Farantouri Sings Taner Akyol) ve Taner Akyol Trio (Antonis Anissegos, David Kuckhermann) ile kaydettiği "Güneşe Raks“ (Dance to the Sun) da dahil olmak üzere çeşitli albümleri Enja Records etiketiyle elli ülkede yayımlandı. 2004 yılından bu yana Berlin’deki müzik okulu "ta Musikatelier“’i yöneten Akyol, Berlin Sanat Üniversitesi ve Mannheim Popakademie'de öğretim görevlisi olarak çalışıyor ve ders veriyor.

 

 

Anıl Eraslan kimdir?

 

 

Anıl Eraslan, 1981 yılında dünyaya geldi. Fransa'ya yerleşti, Strasbourg Konservatuvarı'nda klasik, yeni müzik, caz ve doğaçlama alanlarında eğitim aldı. 2016 yılından itibaren Strasbourg, Paris, İstanbul ve Berlin arasında müzikal çalışmalarına devam ediyor. Yönetmen olarak, İstanbul'un özgür doğaçlama sahnesi hakkında ilk uzun metrajlı belgesel filmini hazırlıyor.

 

Albüm: Hayalleme
Sanatçılar: Taner Akyol (Bağlama), Anıl Eraslan (Viyolonsel)
Kapak Fotoğrafı: Dilara Aktürk
Kapaktaki Tablo: İbrahim Coşkun "Kırmızının Kenarında Diyalog"
Firma: Ada Müzik
Çıkış Tarihi: 16 Ağustos 2024

 

Cazkolik.com / 01 Eylül 2024, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.