İklim krizinin etkileri günlük hayatımıza girdi. Anlaşılan, bu etkileri artan şiddette hissedeceğiz, hatta, kitlesel ölümler yaşanmaya başlandı.
Sanat ve kültürle ilgilenen bir sektörün bu sorun kendisine ait değilmiş gibi davranması imkansız ama bu etkilerin tarifini yapmak, etkilerini analiz etmek ve muhtemel çözüm önerileri üzerine yoğunlaşmak da kolay değil. Konunun uzmanlarıyla çalışmak, onların sağlıklı analizler yapabilmeleri için gerekli bilgileri sağlamak şart.
Europe Jazz Network bu alanda yapılan yeni bir çalışmayı duyurdu. AJC ve Periscope tarafından hazırlanan “Caz sektörü için iklim krizini ele alan bir yol haritası” isimli çalışmanın ismi de anlamlı; Footprints. Karbon ayak izi kavramı bir süredir dünyanın gündeminde ve malum Footprints Wayne Shorter'ın ünlü bestesinin adı.
Bu çalışma ağırlıklı olarak Fransa ve Avrupa'da 4 mekân ve 5 festival üzerinde yapılmış; Le Périscope (Fransa), L'Estran (Londra), L'Astrada (Fransa), Bimhuis (Hollanda), Jazzdor (Fransa), Les Détours de Babel (Fransa), Oslojazz (Norveç), Jazz à Luz (Fransa), Jazz dans le Bocage (Fransa).
Avrupa ortak fonu finansmanıyla yürüyen karbon çalışması, farklı operatörlerin karbon ayak izlerini belirleyerek her biri için en uygun azaltma faktörlerini tespit etmeyi amaçlıyor. Elbette bu yaklaşım caz sektörünün tüm aktörleri için geçerli bir yöntem olacaktır.
İklim değişikliğinin sera gazı emisyonlarının sonucu olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Gelecekte bu emisyonlar iklim evrimini belirleyecek. 2100 yılına kadar 1,5°C'lik bir artışı aşmamak, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için emisyonları hızla frenlemek gerek. Başlayan girişimin amacı, bir karbon çalışması tasarlayarak sektörün üzerindeki etkisini ölçmek ve caz sektöründe ortak bir yörünge oluşturulmasına katkıda bulunmak.
Kültür sektörü son on yılda küresel iklim krizinin daha fazla farkına vardı. İngiltere'deki Julie's Bicycle ve Creative Carbon Scotland gibi öncüler kültür sektörü için tasarlanmış karbon hesaplama araçlarını kullanarak aktörleri karbondan arındırma çabalarında destekliyor. Fransa'da, 2010'ların başında sahne sanatları sektöründe düşünme süreci, birkaç tiyatro ve büyük mekan için bir dizi karbon değerlendirmesinin yapılmasıyla başladı. Özellikle 2020'den bu yana, Vardiya Projesi raporunun yayınlanmasıyla, Covid 19 sonrası uygulamaları temelde daha sürdürülebilir hale getirmek ve nihayet karbonun uygulanması ve Avrupa fonlarına daha kolay erişim sağlamak için yeniden düzenlemeye yönelik genel bir taleple de hızlandı.
Bununla birlikte, yapılan bir dizi çalışmaya rağmen, kültür sektörü ve özellikle müzik sektörünün faaliyetleriyle ilgili konuları ölçmek ve anlamak için hâlâ sayısal ve bilimsel bir yaklaşımdan yoksun durumdayız. Bu önlemler bizi bu soruları tahmin etmeye ve iklim kriziyle mücadeleye katkıda bulunmaya yönlendirmelidir.
Bu çalışma, caz ve doğaçlama müzik sektörünün öncelikle emisyon faktörlerini anlamasını ve ardından bunların nasıl azaltılabileceğini incelemesini sağlamalı. Avrupa karşılaştırmalarının körüklediği ulusal bir yansıma ve caz endüstrisine dengeli bir bakış açısıyla, sektörün bir bütün olarak iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması'ndaki rolünü oynamak için benimseyebileceği bir dizi tanımlanmış ve ölçülebilir hedefi açıkça belirlemeyi amaçlıyor.
Bu konuda yapılan ayrıntılı çalışmayı bu linkten inceleyebilirsiniz.
Cazkolik.com / 20 Ağustos 2022, Cumartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.