"Children of Sanchez"in ölümsüz trompetçisi, "Feels So Good" şarkısının yazarı Chuck Mangione 84 yaşında hayatını kaybetti.

"Children of Sanchez"in ölümsüz trompetçisi, "Feels So Good" şarkısının yazarı Chuck Mangione 84 yaşında hayatını kaybetti.

Desenli fötr şapkasıyla sirkten fırlamış gibi görünürdü Chuck Mangione. Soyadı da uzatılarak sündürülmeye uygundu. 20 yüzyılın karakteristik müzisyenlerindendi. Artık o da yok.

 

 

Art Blakely ile turneye çıkan, iki defa şarkılarıyla olimpiyatlara katkıda bulunan bir caz müzisyeniydi Chuck Mangione

 

 

1977 tarihli smooth jazz hiti "Feels So Good" ile Amerikan pop kültüründe silinmez iz bırakan, fötr şapkalı flügelhorn ve trompetçi Chuck Mangione hayatını kaybetti.

 

Ailesi, 22 Temmuz Salı günü "New York'taki evinde uykusunda huzur içinde hayata veda ettiğini" duyurdu. Ölüm nedeni açıklanmadı. 84 yaşındaydı.

 

29 Kasım 1940'ta Rochester'da doğan Charles Frank Mangione, sekiz yaşında piyano çalmaya başladı ancak Kirk Douglas'ın "Young Man with a Horn" filmini izledikten sonra trompete geçti. Ağabeyi Gaspare piyanistti ve babaları sık sık iki oğlunu da yerel Ridgecrest Inn'deki caz konserlerine götürür ardından sanatçıları evinde akşam yemeğine davet ederdi. Bu müzisyenlerden biri de genç Mangione'ye trompetlerinden birini hediye eden Dizzy Gillespie idi.

 

 

Lisedeyken Gaspare ve Chuck, Jazz Brothers adlı beşlide çaldılar. Küçük Mangione, 1958'de Rochester'daki Eastman Müzik Okulu'na giderek burada flügelhorn çalmaya başladı. Jazz Brothers, kendi adını taşıyan ilk albümünü 1960'ta Riverside Records plâk şirketi Jazzland aracılığıyla yayınladı, ertesi sene iki albüm daha paylaştılar. Mangione mezun olduktan sonra Woody Herman ve Maynard Ferguson'ın orkestralarında çaldı, ardından Gillespie'nin tavsiyesi üzerine Art Blakely'nin Jazz Messengers grubuna katıldı.

 

Mangione, 1960'ların sonlarında okulun caz topluluğunun direktörü olarak Eastman'a geri döndü. Solo sanatçı olarak ününü 1970 yılında Rochester Filarmoni Orkestrası eşliğinde orijinal eserlerini seslendirmesiyle yakaladı. Bu eser "Friends and Love... A Chuck Mangione Concert" adıyla kaydedildi ve özel olarak yayınlandı. Albüm, Mangione'nin Mercury Records ile anlaşmasını sağladı ve "Hill Where the Lord Hides" ile ilk Grammy adaylığını (ki sonradan 14 adaylık daha elde etti) getirdi.

 

Mangione, 1975'te Mercury'den A and M'e geçti. Kısa süre sonra annesine ithafen bestelediği "Bellavia" ile En İyi Enstrümantal Beste dalında Grammy kazandı ve 1976 Montreal Yaz Olimpiyatları'na "Chase the Clouds Away" adlı şarkısıyla katkıda bulundu. Ancak mirasını pekiştiren, Mangione'nin 1977 tarihli "Feels So Good" LP'si oldu. Albüm çift platin plâk kazandı ve Billboard albümler listesinde 2 numaraya yükselirken, orijinal şarkının radyo düzenlemesi Hot 100'de 4 numaraya kadar yükseldi.

 

 

"Feels So Good" o zamandan beri Fargo, Zombieland ve Doctor Strange filmlerinin soundtrack'lerinde yer aldı. 1990'lar ve 2000'lerde Mangione, Mike Judge'ın sevilen animasyon sitcom'u King of the Hill'de tekrarlayan bir rol üstlendi ve burada kurgusal süpermarket zinciri Mega Lo Mart'ın sözcülüğünü üstlendi. (Mağazanın sloganı: "Alışverişin çok güzel hissettirdiği yer").

 

Mangione, kariyeri boyunca toplamda 30'dan fazla canlı ve stüdyo albümü yayınladı. 1978'de ikinci Grammy'sini, 1980'de ise New York, Lake Placid'deki Kış Olimpiyatları'nda "Give It All You Got" performansıyla bir Emmy kazandı. Mangione, 2015'ten beri resmen emekliydi ancak Eastman'da ders vermeye ve "Şapkalı Kedi" adını verdiği yerel çocuk konserlerine ev sahipliği yapmaya devam etti. Müzisyenin ailesi yaptığı açıklamada, "Chuck'ın müziğe aşkı, sahneden yayılan sınırsız enerjisi, coşkusu ve saf neşesiyle karakterizedir." diye yazdı.

 

 

Chuck Mangione'nin kariyerinin en önemli iki şarkısı; "Children of Sanchez" ve "Feels So Good"

 

 

Cuhck Mangione'nin sinema ve müzik tarihine geçen albümü "Children of Sanchez"in orijinali film müziğidir. Hal Barlett'in yönettiği 1978 yılı yapımı "Children of Sanchez" filmi için kaydedilen müzik sayesinde Mangione En İyi Pop Enstrümantal dalında Grammy ödülü kazanmıştı. Şarkıyı seslendiren Don Potter idi. Seksenli yıllara damga vuran sinema ve müzik olaylardan biri olarak tarihe geçen film müziği Mangione'nin "Feels So Good" ile beraber en önemli iki şarkısından biri kabul edilir.

 

"Children of Sanchez"den bir yıl önce Mangione'nin 1977 yılında yayınladığı smooth jazz albümü "Feels So Good"da sanatçının kariyerinin bir diğer dönüm noktası olmuştu. Kapağında alamet-i farikası sayılan fötr şapkasıyla kornosuna sarılmış kahkaha atar halde gördüğümüz Mangione'nin plâğı altı parçadan oluşuyordu ama albümün açılış parçası "Feels So Good" müzik tarihinin en önemli hitlerinden biri haline gelmişti. Bu şarkı 1978 yılı Billboard listesinde "Saturday Night Fever" gibi yarışması çok zor bir şarkının ardından ikinci sıraya yerleşmişti.

 

Kısmen Pitchfork haberinden faydalanılmıştır.

 

Cazkolik.com / 25 Temmuz 2025, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.