Klasik müzik güncel haberler (Aralık 2018)

Klasik müzik güncel haberler (Aralık 2018)

Klasik müzik dünyasında aralık ayını ve yılı yeni bir albüm haberiyle kapatıyoruz. Dört el piyanonun başarılı ikilisi ‘Duo Blanc & Noir’ Selin Şekeranber ve Yudum Çetiner iki sene önce yayınladığı “The Essence of Piano Duo” albümünden sonra ekim ayında yeni çalışmaları “Hands” ile müzikseverlerin karşısına çıktı.


Müziklerinde sadece klasik tınılara değil, geleneksel Türk müziğinden tangoya hatta caza uzanan bir yelpazeye seslenen ikili dört el piyano repertuvarına yeni bir soluk ve renk getiriyor. Yeni albümde Mozart’ın iki piyano için yazdığı D majör sonatın yanısıra Moszkowski’nin dört el için yazdığı “Germany”, “Russia”, “Poland”, “Spain”, “Hungary” ve “Italy”lerin ardından Şostakoviç, Rahmaninov ve Fazıl Say bestelerini albümde kaydetmiş başarılı sanatçılar. Bir yandan akademik kariyerlerine sürdüren Şekeranber ve Çetiner İtalya’da gerçekleşen “Ibla Grand Prize World Music” yarışmasına katılan ikiyüz yarışmacı arasında “Jüri Özel Ödülü” almaya hak kazanma başarısını göstermişlerdi.


Cazkolik.com / 31 Aralık 2018, Pazartesi



Klasik müzikte yılın albümleri


İngilizlerin ünlü klasik müzik dergisi Grammophone internet üzerinden ücretsiz olarak dağıttığı son sayısında belirlediği yılın en iyi klasik müzik albümlerini yayınladı. Derginin yayınladığı albümler okurları için sürpriz sayılmaz, şöyle ki, dergi yıl boyunca yayınladığı her sayısında o ayın albümünü de seçiyor ve okurlarına duyuruyor. Gelenekleri böyle. Yılın son ayki sayısındaysa, aralık ayının albümünü de belirledikten sonra özel bir dosya hazırlayarak yıl boyu belirlediği albümleri tek bir dosyada okurlarına duyuruyor. Yıl içindeki bu yayınlar süresince Avrupa merkezli ve klasik müzik ağırlıklı dijital yayın istasyonu Qobuz (Türkiye`de faaliyette değil) ile işbirliği yapan dergi dijital nüshalarında albümlerin linklerini vererek dinlenmesini sağlıyor. Derginin edjtürlüğünü yapan Martin Cullingford yönetiminde her ay belirlenen albümler Avrupa klasik müzik dünyasında dikkatle takip edilen kayıtlar ve yılın ey iyi klasik müzik albümleri listesi aşağıda.

Ocak: Teodor Currentzis & MusicAeterna; "Tchaikovsky: Symphony No.6"
Şubat: Marc-Andre Hamelin, Leif Ove Andsnes; "Stravinsky: Music for Two Pianos The Rite of Spring"
Mart: Murray Perehia; "Beethoven: Piano Sonatas"
Nisan: Mariss Jansons; "Sergey Rachmaninov: The Bells Symphonic Dances"
Mayıs: Christian Tetzlaff, Hannu Lintu; "Bartok; Violin Concertos Nos 1&2"
Haziran: Swedish Chamber Orchestra (soloist/clarinet) Michael Collins; "Crusell; The Three Clarinet Concertos"
Temmuz: The Mozartists Ian Page; "Mozart in London"
Ağustos: Les Cris de Paris, Orchestre National de Lille, Alexandre Bloch (Julie Fuchs, Cyrille Dubois, Florian Sempey, Luc Bertin-Hugault; "Georges Bizet: Les Pêcheurs de Perles
Eylül: Antonio Pappano; "Bernstein: The 3 Symphonies"
Ekim: Steven Isserlis, Denes Varjon; "Chopin: Cello Sonata, Schubert: Arpeggione Sonata"
Kasım: Hilary Hahn plays Bach; "Sonatas 1&2 Partita 1"
Aralık: Sabine Devieeilhe, Lea Desandre, Le Concert D’Astree Emmanuelle Haim; "Handel: Italian Cantatas"


Cazkolik.com / 21 Aralık 2018, Cuma



İstanbul Filarmoni Derneği 2. Piyano Yarışması katılımları başladı


‘Müzik Yaşamdır’ sloganıyla 1945 yılından bu yana İstanbul’un müzik dünyasına önemli katkılar sağlayan ve kendini özellikle genç müzisyenleri desteklemeye adayan İstanbul Filarmoni Derneği, bu yıl ikinci kez düzenlediği müzik yarışmasında ülke çapında genç piyanistlere başvuru çağırısında bulunuyor. Son başvuru tarihi 8 Şubat.


25 kasımda bu sezonu genç müzisyenlere destek çalışmalarına, adeta yıldızlar geçidine dönüşen Gala Gecesi ile başlatan İstanbul Filarmoni Derneği bu kez 4-10 Mart 2019 tarihleri arasında ulusal düzeyde bir piyano yarışma düzenliyor.


Geçtiğimiz yıl ilk kez yaylı çalgılar için yapılan ve Cihat Aşkın’ın başkanlığında gerçekleşen yarışma bu kez genç piyanistleri ödüllendiriyor. Yarışmanın jüri başkanlığını ülkemizin en önemli piyanistlerinden T.C. Devlet Sanatçısı İdil Biret üstleniyor. Jüri üyeleri ise, Prof. Judith Uluğ, Ali Darmar, Prof. Metin Ülkü, Doç. Gökhan Aybulus, Dr. Aydın Karlıbel, Can Okan ve Eren Aydoğan.




Bach`ın lût aşkı


Bach’ın az bilinen yanı lût hayranlığıydı. Büyük besteci bu köklü enstrümanın armonik dokuyu zenginleştirdiğine inanıyordu, bu nedenle, sırf bu enstrüman için 5 numaralı çello süitini yazdı. Otuz yaşındaki başarılı, genç gitar ve Lût sanatçısı Thomas Dunford ise Bach’ı takip ederek bu besteyi yeniden düzenledi. Çıkan sonuç, gerçekten çarpıcı ve doğal bir zenginlikle repertuvara eklendi.

Faruk Erengül’ün değerli desteğiyle 15-30 yaş arasındaki gençlerin katılımına açık olan yarışmanın birincilik ödülü 10.000 TL, ikincilik ödülü 7.500 TL, üçüncülük ödülü ise 5.000 TL. Yarışmanın birincisi ayrıca İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın 29 Mart 2019 tarihli konserinin de solisti olacak. İTÜ MIAM Salonlarında gerçekleşecek yarışmayla ilgili tüm detaylar ve başvuru için www.istanbulfilarmoni.org. Son başvuru tarihi 8 Şubat 2019.


Cazkolik.com / 13 Aralık 2018, Perşembe



İTÜ MİAM Bestecilik Ödülü sahibini buldu


2018 İstanbul Teknik Üniversitesi MİAM Bestecilik ödülünü 1989 yılında Yugoslavya’da dünyaya gelen sanatçı Fati Fehmiju kazandı. On yaşında akordiyon dersleriyle müziğe başlayan, 2001 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Prof. Nuri İyicil’in sınıfına katılan sanatçı keman çalışmalarına 2005’den itibaren Pelin Halkacı ile devam etmişti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası’yla sayısız konser veren Fehmiju’nun hazırladığı kanun konçertosu, 2017 yılında ölen İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (İTÜ MİAM) Direktörü, müzikolog ve kanun sanatçısı Prof. Şehvar Beşiroğlu’na ithâf edildi. Eserin dünya prömiyeri, 17 aralık 2018 salı saat 19.00’da İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.


Fehmiju’nun solo kanun, yaylılar ve elektronikler için bestelediği “Xeno Konçerto” adlı eserin dünya prömiyerinde dünyaca ünlü besteci Kamrân İnce’nin Mevlâna Celâleddin Rûmi’nin şiir ve sözlerine yer verdiği “Meditation and Gratitude” adlı eserinin Türkiye prömiyeriyle ödüllü besteci Brandon Goff’un da yine Rûmi’nin şiir ve sözlerine yer verdiği “Bunun Gibi” (Like This) adlı eserinin dünya prömiyeri de yapılacak. Kamrân İnce’nin yöneteceği konsere kanunî Safinaz Rizeli ve soprano Juliana Snapper solist olarak katılacak, eserler MİAM İstanbul Modern Müzik Topluluğu tarafından seslendirilecek.


Cazkolik.com / 12 Aralık 2018, Çarşamba



Piyanoyu aşkla çalmak başka türlü bir şey


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solistliğinden emekli 83 yaşındaki piyanist Ayşegül Sarıca, 1940`larda, küçük yaşlarda müzik yolculuğuna başladı. İngiliz Ortaokulundan sonra, Fransa`da Paris Ulusal Konservatuarında eğitim hayatına devam eden Sarıca, Türkiye`ye dönerek müzik yaşamını ülkesinde sürdürdü. Sarıca, kısa süre önce de Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası`na layık görüldü.


Dün akşam düzenlenen törenle ödülünü almaktan onur ve mutluluk duyduğunu ifade eden Sarıca, "Türkiye`de çoksesli müziğin anlaşılması ve yaygınlaşması için çaba sarf eden Sevda-Cenap And Müzik Vakfının bende ayrı yeri var. Son derece minnettarım. Beni de düşündükleri ve müzik hayatıma katkıda bulundukları için teşekkür ediyorum" dedi.


Çok küçük yaşlarda piyano ve müzik eğitimi aldığını belirten Sarıca, müziğe başlamasındaki en büyük şansı olan anne ve babasının, kendisini 5-6 yaşlarında bir öğrenci konserine götürdüğünü, o konserden sonra müzik yaşamının kendiliğinden başladığını söyledi. Sarıca, şöyle konuştu: "Çok haşarı, yaramaz bir çocukmuşum ama bir saatten fazla hiç hareket etmeden, `gık` demeden dinlemişim konseri. Bunun üzerine oradaki hoca, `bu çocukta bir müzik sevgisi ve yeteneği var. Başlatalım mı müziğe` diye anneme sormuş. Annem de müzik dersleri almama olanak sağlamış. Bunca süre müzikle olmak çok keyifli. Piyanoyu aşkla çalmak başka türlü bir şey. Bırakamıyorsunuz. Gittikçe, büsbütün bağlanıyorsunuz ve bırakamıyorsunuz. Hayatınızın parçası oluyor."


Klasik müziğe ilginin 1950-60`lı yıllarda da oldukça iyi olduğunu, orkestra konserlerine yoğun ilgi gösterildiğini aktaran piyanist, şunları kaydetti: "Bizim zamanımızda, yani 1950`li, 1960`lı yıllarda muntazam orkestra konserlerimiz olurdu. İstanbul Belediye Konservatuarı`nda Cemal Reşit Rey, yurtdışından gelen hocalarımız eğitim veriyordu. Oraya 10 yaşında başladım. Benim zamanımda Leyla Gencer, Haluk Tarcan gibi çok sayıda önemli piyanistler vardı. Avusturya`dan gelen muazzam, dünya çapında hocamız Ferdi Ştatzer`den eğitim alıyorduk. Konserler olurdu. Her hafta giderdik. Güzel resitaller olurdu. Muntazam bir sanat hayatı vardı, konserlere ilgi de iyiydi."


Müzik sevgisi beni buralara getirdi


Son dönemde sıkça gündeme gelen "beyin göçünün", müzik alanında da yaşandığını anlatan Sarıca, "Gençlere, konser vermek için yurt dışında daha çok şans var. Dünyaya daha kolay açılıyorlar, öyle tahmin ediyorum. Hak da vermiyor değilim ama yazık tabii. Çok kıymetli gençlerimiz var." dedi.


Ailelerin, çocuklarına piyano ve diğer enstrümanlara yönelmesi için baskı yapmamaları tavsiyesinde bulunan Sarıca, bunun çocukları müzikten soğutabileceğini belirtti. Müzik yaşamını piyano dersleri ve konserler vererek sürdüren Sarıca, sanat hayatında dönüm noktası oluşturan unsurları şu ifadelerle anlattı: "İyi ki annem ve babam beni yurt dışında okutmuş. Şansım oldu ve çok iyi hocalarla çalıştım. Ama müzik hayatım kendiliğinden, yavaş yavaş gelişti. Müzik sevgisi beni buralara getirdi. Ayrıca müziğin dışında da hayatım oldu. Spor da yaptım, iyi ki de yapmışım. Çocukluğumda mesela futbol oynadım, kalecilik yaptım. Evlendim, çocuklarım, torunlarım oldu. Normal bir hayat yaşadım. Kendimi çok şanslı hissediyorum ve halen çalışmaya devam ediyorum."


Haber: Yasemin Kalyoncuoğlu / Ankara, AA



Bisanthe 4. Gülsin Onay Piyano Günleri`nde virtüözler sahnede


Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından Bisanthe Sanat Etkinlikleri kapsamında bu yıl dördüncüsü düzenlenen Gülsin Onay Piyano Günleri, 6-11 aralık tarihleri arası Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda ücretsiz olarak gerçekleşecek. Etkinlik boyunca dünyadan ve Türkiye’den saygın piyano sanatçıları Tekirdağlı sanatseverlerle buluşacak.


Bu yıl Bisanthe 1. Piyano Beste Yarışması yapılacak


Bisanthe Gülsin Onay Piyano Günleri’nde bu yıl ilk kez düzenlecek piyano beste yarışmasının finali, 7 aralık cuma 20.30’da gerçekleşecek. Finale kalan beş bestecinin eserlerinin prömiyeri de aynı gece yapılarak beste yarışmasının kazananı belirlenecek. Piyano sanatçıları Mert Yeşilmenderes, Beste Tanağardıgil ve Eser Emin Öktem tarafından seslendirilecek olan finalist eserler, birincilik ödülü için yarışacak.


Yeni bestelerin heyecanı


Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, her yıl artan dinleyiciyle buluşan Bisanthe Gülsin Onay Piyano Günleri’nde yalnız ülkemizden değil dünyadan seçkin sanatçıları konuk ettiklerini belirtti.




6 Aralık Dünya Piyanistler Günü olsun


Festivalle ilgili konuşan Gülsin “Hepimize farklı bir rol düşen bu görevde yer almaktan kendi adıma büyük onur duyuyorum. Dünya çapında sanatçıları davet ettiğimiz  Piyano Günleri’nin zevkle izleneceğini umuyorum” dedi. Onay ayrıca, her meslek, kişi, kurum ya da olaya dair farkındalık hedefleyen belirli günlerin bulunduğunu ancak piyano sanatçılarının özel bir gününün olmadığını belirterek, “Daha önce 6 Aralık’ı Dünya Piyanistler Günü olarak ilan etmiştim. Bu şaka yollu önerim giderek kabul gördü, umarım resmi olarak da tescil edilir ve dünyanın tüm piyanistleri ve sanatseverler bu günü hep birlikte kutlamaya başlarız” diye konuştu.




4. Gülsin Onay Piyano Günleri Programı


- 06 Aralık 2018 Perşembe 20.30 Gülsin Onay & Alexander MArkov
- 07 Aralık 2018 Cuma 20.30 Bisanthe 1. Piyano Beste Yarışması Finali
- 08 Aralık 2018 Cumartesi 20.30 Burçin Büke
- 09 Aralık 2018 Pazar 20.30 Pierre Reach
- 10 Aralık 2018 Pazartesi 20.30 Gökhan Aybulus
- 11 Aralık 2018 Salı 21.30 Sofja Gülbadamova


Cazkolik.com / 05 Aralık 2018, Çarşamba



Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri aralık ayında devam ediyor


Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri, her çarşamba akşamı İstanbullu müzikseverleri buluşturmayı sürdürüyor. Yıllar içinde pekçok sanatçı ve topluluğu ağırlayan Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri, 5 aralık saat 19:30’da gerçekleşecek “Sonbahar Müziği Geceleri” ve “Volgograd Piyano Festivali”nin ve birçok ünlü müzik etkinliği kurucusu olan ünlü piyanist Michail Lidsky’ın “Efsane Piyanist Lidsky” başlıklı performansıyla aralık ayına merhaba diyecek. Aralık ayının ikinci konuğu ise 12 aralık akşamı soprano Burcu Uyar, bariton Caner Akgün, tenor Muzaffer Soydan, mezzo-soprano Barbora Fritscher Hitay ve piyanist Christion Koch’un yer aldığı ‘Zehra Yıldız’ı Anıyoruz’ konseri olacak. Konserde; Leoncavallo, Vivaldi, Puccini, Offenbach, Donzetti ve Saint-Saens’in yapıtlarından bölümler yer alacak. Şefliğini Ender Sakpınar’ın üstlendiği, flütte Bülent Evcil’in yer aldığı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası olacak.


19 aralıkta gerçekleşecek “Kuzey Işıkları” adlı konserde Corelli’den Noel Konçertosu, Frumerie’den Flüt için Pastoral Süit, Atterberg’den Keman ve Viyola Süiti ve Grieg’den Holberg Süiti’ne kadar birçok yapıt klasik müzik dinleyicisiyle buluşacak. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri 2018’e vokalde Seren Akyoldaş ve Elerki Taşkın’ın, piyanoda Doruk Görkem Tokur’un bulunduğu “Broadway Müzikalleriyle Yeni Yıla” konseriyle veda edecek. “Broadway Müzikalleriyle Yeni Yıla” konserinde 60’lardan günümüze kadar sevilen yapıtlar dinleyiciyle buluşacak.


Cazkolik.com / 04 Aralık 2018, Salı




Bifo`dan, Avrupa`nın en iyi orkestralarından biri olma yolunda yeni Avrupa turnesi


Türkiye’nin en iyi senfoni orkestralarından Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), Avrupa’nın en iyi orkestralarından biri olma hedefinde kuruluşunun yirminci yılını 5-13 aralık tarihleri arası yeniden Avrupa turnesine çıkarak kutlayacak. 2016 ve 2017’deki Avrupa turnelerinde ayakta alkışlanan, 2017’deki Hong Kong turnesinde eleştirmenlerin övgüyle bahsettiği BİFO, bu kez Almanya’nın Stuttgart, Friedrichshafen, Aachen, Amsterdam ve Paris’te vereceği beş konserde müzikseverlerle buluşacak. Turne boyunca Sascha Goetzel’in şefliğinde ilk konserde kariyerinin zirvesindeki dünyaca ünlü keman virtüözü Daniel Hope’a, diğer dört konserde ise daha önce verimli işbirlikleri gerçekleştirdiği Nemanja Radulovic’e eşlik edecek.




Tüzün’ün Türk Kapriçyosu, Paris ve Friedrichshafen’de


BİFO’nun bu üçüncü Avrupa turnesi çok daha kapsamlı. 5 aralık çarşamba akşamı Almanya, Stuttgart’taki efsanevi Beethoven-Saal’daki konserde Daniel Hope’a eşlik edecek BİFO Balakirev’in Islamey, Bernstein’ın Serenad, Rimsky-Korsakov’un Şehrazad adlı eserlerini seslendirecek. 7 aralık cuma akşamı Almanya, Friedrichshafen’deki Graf-Zeppelin-Haus’da düzenlenecek ikinci konserde BİFO Nemanja Radulovic’e eşlik edecek ve Tüzün’ün Türk Kapriçyosu, Haçaturyan’ın Re Minör Keman Konçertosu, Balakirev’in Islamey ve Stravinsky’nin 1945 versiyonu Ateş Kuşu yapıtları müzikseverlere sunulacak. Üçüncü konser, Hollanda, Amsterdam’daki Concertgebouw’da 9 aralık pazar günü gerçekleşecek. Nemanja Radulovic ile birlikte Haçaturyan’ın Re Minör Keman Konçertosu ve Stravinsky’nin 1919 versiyonu Ateş Kuşu yapıtlarının seslendirileceği konserin hemen ardından BİFO, 10 aralık pazartesi akşamı Almanya’nın Aachen kentinde müzikseverlerle buluşulacak. Aachen Eurogress’te düzenlenecek konserde Balakirev’in Islamey, Haçaturyan’ın Re Minör Keman Konçertosu ve Rimsky Korsakov’un Şehrazad adlı yapıtları seslendirilecek. Turnenin son durağı ise Paris... 13 aralık perşembe akşamı Théâtre des Champs Elysées’de vereceği konserde BİFO ve Nemanja Radulovic, Tüzün’ün Türk Kapriçyosu, Haçaturyan’ın Re Minör Keman Konçertosu, Balakirev’in Islamey ve Stravinsky’nin 1945 versiyonu Ateş Kuşu yapıtlarını seslendirecek.


Avrupa’nın en iyi senfonik topluluklarından biri olma hedefine yönelik ilk büyük adımını 2010 yılında uluslararası “klasik müzik dünyasının zirvesi” kabul edilen Salzburg Festivali’nde verdiği konserle atan BİFO, 2014 yılında BBC Proms’a Türkiye’den davet edilen ilk topluluk olma başarısını kazandı. Bu kapsamda, Londra’daki Royal Albert Hall’da verdiği konserle adını dünyanın en büyük senfoni orkestralarıyla aynı sıraya yazdırarak ülkemize büyük gurur yaşatan BİFO, şubat 2017’de Hong Kong Sanat Festivali’nde verdiği iki konserle eleştirmenlerden yoğun övgüler almıştı. İlk Avrupa turnesini 2016 yılında orkestranın sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel’in doğup büyüdüğü Viyana’dan Almanya’ya uzanan programla gerçekleştiren orkestra, 2017 yılında Essen, Ljubljana, Viyana ile Zürih’in önemli konser salonlarında düzenlenen ikinci Avrupa turnesinde ise klasik müzik çevrelerinin beğenisini kazanmıştı.


Cazkolik.com / 03 Aralık 2018, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.