Bir iki üç... Bir iki üç... Klasik müziğin usta sanatçısı, keman virtüzü Cihat Aşkın popüler şarkıların vals yorumlarından oluşan “Türk Valsleri” albümünü yayınladı. Tamamı gönül hafızamızda yer eden şarkıların vals formuyla kaydedildiği bu harika albüm Dede Efendi’nin ölümsüz “Yine Bir Gülnihal” şarkısıyla başlıyor. Bilen bilir, Dede Efendi o sıralar Avrupayı kasıp kavuran vals müziğin Osmanlı sınırlarından içeri girmesi, hatta, Sultan Abdülmecit’in sarayda Liszt’i beş hafta ağırlamasına bir anlamda içerlemesi nedeniyle rast saz semaisi olarak bestelediği ama aslında valse uygun bu üç vuruşlu besteyi sultana takdim eder, bakın der bir anlamda Dede Efendi, bizim kendi müziğimizle de valse uygun besteler yapabiliriz. İstanbulun seçkin konaklarını saran batılılaşmanın, batı müziğinin geleneksel Türk müziğini geri plana iteceğine dair duyulan telaş büyük bestekârı endişelendirmiştir. Ortak müzik hafızamız büyük Dede Efendi’nin bu endişesi sayesinde bu ölümsüz besteye kavuşur.
* * *
Sadece bu bestemiz mi, üç yüz yıllık zaman dilimi içinde yer etmiş tam 17 beste var albümde. Berkant’ın sesinden dört neslin diline pelesenk olan bir başka ölümsüz şarkı “Samanyolu” mesela. "Fikrimin İnce Gülü", "Hayal Ufkunda Uçan Binbir Renkler", "Erişti Nevbahar Eyyâmı", "Bekledim de Gelmedin", Hatırla Ey Peri" ve daha neler... Bir pop şarkısı Samanyolu’nu Cihat Aşkın şarkının çok sevilen melodisini akordeonlu introsuyla harikulade resmetmiş. Sevgilinizle, eşinizle dans ederken her biri başınızı döndürecek harikulade şarkılar bunlar. İster nostalji deyin, ister müziğin ölümsüz gücü deyin, ne derseniz deyin bu şarkıların Cihat Aşkın ustanın elinden çıkan bu hallerine aşık olacaksınız. Dijital platformlarda dinlenebilecek albümün CD ve plak formatı da satışa çıktı, hatta, ilk baskısı tükendi, yeni baskıları yapılıyor, siz de acele edin bir kopyasını hemen arşivinize katın. Bir daha arasanız bulamayacağınız değerde bir kayıt.
Cazkolik.com / 18 Mayıs 2019, Cumartesi
Dünya Dans Günü 1982 yılından bu yana her yıl 29 Nisan`da kutlanıyor. Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (İTİ) ve UNESCO ortağı STK Uluslararası Dans Komitesi tarafından tanıtılmış ve modern balenin yaratıcısı Jean-Georges Noverre’in (1727-1810) doğum günü anısına İTİ Uluslararası Dans Komitesi tarafından belirlenmiştir.
* * *
Her yıl farklı etkinliklerle kutlanan Dünya Dans Günü bu yıl 27 Nisan 2019 akşamı Devlet Opera ve Balesi’nin Bahar, Nox ve Dört Mevsim baleleriyle Kadıköy’de Sürreya Operası’nda prömiyeri yapılan üç perdelik balelere ve geceye dair izlenimlerimi aşağıda bulabilirsiniz.
İlk bale Bahar neoklasik tarzda ve müziği Rahmaninov’a (1873-1943) ait. Rus romantizminin büyük bestecisi ve ayrıca piyano virtüözü olan Rahmaninov’un Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No.2, II. Bölüm Do Minör Andante Molto Sostenuto eseri eşliğinde izledik baleyi. Daha çok orkestra yapıtlarıyla bildiğimiz bestecinin bu eseri fazla bilinmemektedir. Hem kariyerinin ilk yıllarında bestelemiş olmasından hem eserin yarım kalması sebebiyle tabiri caizse ‘ortalıkta bulunmaz’. Bir söylentiye göre notalarının kaybolduğu da rivayet edilir. 1874 yılında bestelenen eserde melankolik bir hava eser. Karanlık ve gizemli gelişir.
* * *
Eserde altı güçlü dansçı yer alır; her biri zarif ve dinamik olduğu kadar hassas ve kararlı bir biçimde kendi yolunu izler. Koreografi çeşitli nitelikte hareketleri içinde barındırır. Ani hareketlerden sakin adımlara ve boşluğu kaplarcasına, bedeni genişletmeye kadar. Dansçılar birbirlerini görmeden bulur ama, yine de yakınlık hissi baskındır. Kavuşurlar, etkileşi ve ayrılırlar. Eserin ismi, ilkbahar ya da sonbaharla güçlü bir bağlantı olduğuna dair bir tahmin yapmaya iter insanı.
* * *
Ancak dansçılar bu eseri dinamiği ve yapısı sayesinde yoğunluğa sahip olan hareketler aracılığıyla, eserle yeni bir deneyim sunmayı hedeflemiş. Bedenle kişisel bağ kurmak, başta durgun ancak sonrasında coşan bir bir med-cezir gibi; ayrışma ve evrim: Bahar.
* * *
Koreograf: Orkan Dann, Müzik: Sergei Rahmaninov, Kostüm Uyarlama: Orkan Dann, Işık Tasarım: Taner Aydın, Dansçılar: M. Özde Eren, Berfu Elmas, Maia Ito, Olcay Tunçeli, Can Bezirganoğlu, Çağatay Özmen, Repetitör: Burcu Borovalı, Çiğdem Tezcür, Koreolojist: Esra Ünlü.
Ikinci bale Nox modern bale türünde. Müziği Utku Şilliler’e ait. Sanatçı, Mimar Sinan Üniversitesi Müzik Bölümü mezunu. 1996 yılında İBB Orkestralar Müdürlüğü’nde klarnet sanatçısı olarak görev almış. 1990’lı yıllarda bir çok pop sanatçısıyla sahne alıp kayıt çalışması yapmış. 2000’li yılların başında Yıldız Teknik Üniversitesi, Modern Dans Bölümü’nde koreograf Uğur Seyrek ile müziğini birleştiren bir çok çalışmada yer almış.
* * *
Eğer insanlığın yeniden bir yaşam kurma şansı olsaydı, sonuç yine aynı mı olurdu? Üzerinde yaşadığımız gezegenin, bir parçası olmak yerine, onun sahibi olmak için mi uğraşırdık? Birlikte yaşamanın mutluluğunu yaşamak varken, yine bencilliğimiz ön plana mı çıkardı? Günlük yaşamın koşturmacasında, bunları kendimize ne kadar sık soruyoruz? “Nox” perde kapandığında seyircinin bu sorularla yüzleşmesini umud ediyor.
* * *
Koreograf: Deniz Özaydın, Müzik: Utku Şlliler, Kostüm Uyarlama: Deniz Özaydın, Işık Tasarım: Taner Aydın, Dansçılar: Berfu Elmas, Maia ITO, Asena Ökte, M. K. Onur Tunay, Alican Güçoğlu, Cenk Tan Karayel, Repetitör: Pınar Müldür, Prodüksyon Asistanı, Cem Çelik, Koreolojist: Esra Ünlü.
Üçüncü bale Dört Mevsim yine modern tarzda sahnelenmiş bir yapıt. Vivaldi’nin (1678-1741) müziği eşliğinde dansçıların çeşitli simgeler ve metaforlarla zenginleştirilmiş anlatımıyla “Aşkın Dört Mevsimi” tasvir edilmiş.
* * *
Dört solist çift, tüm kadın ve erkekleri temsil eder. Aşkın her halini, yükselişini gelgitlerle dolu iklimi, mevsimlerin yarattığı etkileri ve tepkileri, bir aşk ilişkisi içerisinde anlatır. Birinci bölüm İlkbahar, doğanın renklerle, kokularla, tomurcuklarla yeniden canlandığının müjdecisidir. Uyanan doğayla birlikte, yaşamlar ve doğa da filizlenir. Aşk arayışları fazla uzun sürmez, çağrılar yanıtsız kalmaz yeni sevdalar beliriverir.
* * *
Yaz olunca gözler birbirine kaçamak bakışlar gönderir. Eller, dudaklar birlikte şarkılar söyler ve kavuşmalar beklenir. İki kişi bir dünyada bir araya gelir ortak hayallerde geleceğe dönük vaadlerde bulunulur.
* * *
Sonbahar gölge ve hüzün vaktidir. Yazın neşesi aşk kokan şarkılar danslar değişir. Havada kara bulutlar belirir, durup dururken gökyüzü gölgelenir, güneş yavaştan kaybolmaya başlar. Aşkların üzerine güz yağmurları yağmaya başlar. Şimdi sorgulama vaktidir. Hem kendini hem sevgilini, bu aşk niye gölgelendi? Hata nerede? Devam etmeli mi, bitmeli mi?
* * *
Kış, ayrılığa giden yolun başı, kaçınılmaz sonun habercisi, aşk yormuş yıpratmıştır. Yine de umutlar kıyıdan köşeden başlarını uzatıp kendilerini hatırlatır.
* * *
Erkek gitmişken umutla geri gelir ve umutla beklemekte olan kadına o çiçeği sunar. Kadın hüzünlü bir sevinçle kabullenir, bulutlar dağılır, güneş yeniden görünür ama hiç bir şey eskisi gibi değildir. Sevda şiddete döner ve yorulan kalpler aşkın kış mevsimine yenik düşmüştür.
* * *
Koreograf: Uğur Seyrek, Müzik: Antonio Vivaldi, Kostüm Uyarlama: Çimen Somuncuoğlu, Sahne düzeni ve Işık: Ugur Seyrek, Işık Noyan, Işık Tasarım: Taner Aydın, Dansçılar: İlkbahar - Asena Ökte, Cem Çelik, Yaz - Deniz Kılıç Tunçeli, Deniz Özaydın, Sonbahar - Julia Hartmann, Olcay Tunçeli, Kış - Ilke Kodal, Çağatay Özmen.
Leyla-Diana Gücük
Cazkolik.com / 28 Nisan 2019, Pazar
Fotoğraflar: Murat Dürüm
Klasik müziğin ikonik genç yüzü Lang Lang mart ayının son günlerinde bir Piano Book albümü yayınladı. Albüm tümüyle tanıdık, popüler, sevilen eserlerle dolu. İmajı klasik müziğin popülaritesini hayli aşan, Rio’daki 2014 Dünya Kupası finalinde Placido Domingo ile sahneye çıkan, 56 ve 57. Grammy ödüllerinde arka arkaya ödül alan, Metallica ve Pharell Williams ile Pekin Olimpiyatlarının açılışında sahne alan, performansını bir milyardan fazla insana dinleten (dünyaca ünlü klasik müzik salonlarındaki konserlere sıra gelmiyor bile) ve haliyle sayısız çocuğu/genci etkileyen Lang Lang yukarda sıraladığımız başarılı gösterilerin ardından yayınladığı bu albümle klasik müzik dinleyicisine, vaktiyle, oğlum veya kızım öğrenir diye evine hasbelkader bir piyano almış dünya üzerindeki sayısız anne baba ile muhtemel müzisyen adaylarına diyor ki, bak, bu olağanüstü besteler işte bu kadar rahat ve kolay çalınabilir, gel, korkma, sen de dene, sen de dinle. Hayal et, öğren, keşfet, ilham al, bak, melodiler tıkır tıkır nasıl gidiyor.
Cazkolik.com / 04 Nisan 2019, Perşembe
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, tüm dünyada klasik müziğin saygın piyanist ikilisi Güher & Süher Pekinel kardeşleri şef Rengim Gökmen yönetiminde Mersinli sanatseverlerle buluşturuyor. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Oda Orkestrası’nın eşlik edeceği konserde, Mozart İkili Piyano Konçertosu seslendirilecek. Konserin diğer bölümünde ise ünlü opera sanatçısı Teyfik Rodos, Mozart aryalarından oluşan repertuvarla yer alacak.
Açılış Konseri
10 Nisan 2019, Çarşamba, Saat: 20.00, Yer: Mersin Kültür Merkezi
Şef: Rengim Gökmen
Solistler: Güher & Süher Pekinel
Solist: Teyfik Rodos (Bas)
MUMF Oda Orkestrası
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, dünya sahnelerinde boy gösteren Türkiye’nin haklı gururu genç müzisyenler; Veriko Tchumburidze, Alican Süner, Dorukhan Doruk, Tolga Atalay Ün, Barok Bostancı’yı Mersinli sanatseverlerle buluşturacak. ÇDSO’nun kontrabas sanatçılarından Emanuil Petrov’un da eşlik edeceği konser Mersin Kültür Merkezi Sahnesi’nde yer alacak
14 Nisan 2019, Pazar, Saat: 20.00, Yer: Mersin Kültür Merkezi
Mersin Uluslararası Müzik Festivali, festival kapsamında düzenlediği beste yarışmasını bu yıl “Mersin, Soli Pompeipolis’in Gün Doğuşuna Ezgi Arıyor” sloganıyla antik tarihiyle Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmeye aday olan ve Mersin Mezitli’de bulunan Viranşehir Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ne ithafen gerçekleştirecek. Piyano, keman, viyola, viyolonsel dörtlüsü formunda düzenlenen yarışmada başvurular, 15 Mart 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar sürecek. Yarışma sonucu ise 15 Nisan 2019 Pazartesi günü saat: 20.00’de Mersin Latin Katolik Kilisesi’nde gerçekleştirilecek ve finale kalan eserlerin seslendirileceği konserle halka açık oylama sonucunda belirlenecek. Yarışmada, toplam 10.000 TL para ödülü de dağıtılacak.
15 Nisan 2019, Pazartesi, Saat: 20.00, Yer: Mersin Latin Katolik Kilisesi (Ücretsiz)
Caz piyanisti ve besteci Hakan Ali Toker Klasik Türk müziği eserlerini caza uyarladığı repertuvarıyla Mersin’de. Konserde, Buhurizade Mustafa Itri Efendi, Hamamizade İsmail Dede Efendi gibi Klasik Türk Müziği’nin büyük ustalarının eserlerinin caz uyarlamalarının yanı sıra sanatçının kendi besteleriyle birlikte Nat Simon, Kazım Nami Erdölen ve anonim eserleri seslendirilecek. Topluluk, Naz Evren (Çello), Erdem Göymen (Bateri), Hakan Çetinkaya (Bendir, darbuka), Hasan Mert (Kontrabas) ve Bora Uymaz (Vokal) isimlerinden oluşuyor.
16 Nisan 2019, Salı, Saat: 20.00, Yer: Tarsus Amerikan Koleji Konser Salonu (Ücretsiz)
Lübnanlı keman sanatçısı Hanine El Alam ve kanun virtüözü Ahmet Baran, Mersin’e özel hazırladıkları “Kanun Namıma Project” konseriyle aynı sahnede buluşuyor.
17 Nisan 2019, Çarşamba, saat: 20.00, Yer: Yenişehir Bel. Atatürk Kültür Merkezi
Hollandalı ressam Jacob van Ruysdael’in adıyla kurulan Avrupa’nın ödüllü müzik topluluğu Ruysdael Quartet, Ahmet Adnan Saygun’un String Quartet No: 4 eserinin revize edilmiş versiyonunun dünya prömiyerini Mersin’de seslendirecek. Jacob van Ruysdael’in tablolarının da sahneye yansıtılacağı konserde, Ahmet Adnan Saygun’un String Quartet No: 4 eserinin revize edilmiş versiyonunun dünya prömiyeri ve Franz Schubert’in String Quartet Death and The Maiden, eserini seslendirilecek.
18 Nisan 2019, Perşembe, Saat: 20.00, Yer: Mersin Üni. Nevit Kodallı Konser Salonu
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Türk Rock Müziği’nin yıldız topluluğu Zakkum’u Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatrosu’nda Mersinli hayranlarıyla ücretsiz olarak buluşturacak.
19 Nisan 2019, Cuma, Saat: 20.00, Yer: Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatrosu (Ücretsiz)
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, çalışmalarıyla gençliğin gönlünde taht kuran Azerbaycan’ın yıldız pop yıldızı Çınare Melikzade’y Toroslar Belediyesi Amfi Tiyatrosu’nda hayranlarıyla ücretsiz olarak buluşturacak.
20 Nisan 2019, Cumartesi, Saat: 20.00, Toroslar Belediyesi Amfi Tiyatrosu (Ücretsiz)
Avusturyalı müzik topluluğu Accio Piyano Trio, Haydn, Schubert ve Schostakovich gibi efsane bestecilerin eserlerini seslendirmek üzere Mersin’de sanatseverlerle buluşacak. Konserde, Haydn’ın Piano Trio No: 38, Schubert’in Piano Trio op. 99, Schostakovich Piano Trio op. 8 Poeme, eserleri seslendirilecek.
21 Nisan 2019, Pazar, Saat: 20.00, Yer: MEÜ. Yenişehir K. Nevit Kodallı Konser Salonu
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 19. Nevit Kodallı Korolar Şenliği’ne ev sahipliği yaparak Türkiye’nin dört bir yanından gelen onlarca koroyu ve yüzlerce koristi Mersin’de misafir ediyor. 26-27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek Şenlik, Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi ve son gün düzenlenecek korolar çalıştayı ile Mersin Üniversitesi Yenişehir Nevit Kodallı Konser Salonu’nda yer alacak.
26-27 Nisan Cuma-C. Tesi saat: 14.00-20.00/Mersin Kültür Merkezi (Ücretsiz)
Repertuvarında, klasik müzik, caz ve Anadolu ezgilerinin tüm zenginliklerini barındıran ülkemizin saygın orkestralarından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu Mersin’de. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu, klasik müzik ve Anadolu ezgilerinden oluşan repertuvarıyla Mersin’de. Konserde, MDOB sanatçılarından Serin Saybaşılı ve Dağhan Ergün de solist sanatçı olarak yer alıyor,
28 Nisan 2019 Pazar saat: 20.00/Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatrosu
Avrupa’dan Anadolu’ya, klasik müzik ezgilerinden Ali Ekber Çiçek’e, pek çok eseri aynı sahnede buluşturan Quartet Mapa Oda Müziği Topluluğu, Mersinli sanatseverlerle buluşuyor. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından kurulan Quartet Mapa Oda Müziği Topluluğu konserde, Paganini, Mozart ve topluluğun solist sanatçısı olan Hüseyin Ulutaş’ın Anadolu ezgilerini kullanarak yazdığı Üçleme isimli eseriyle birlikte, Ali Ekber Çiçek’in eserlerinin yer aldığı bir repertuvar seslendirilecek.
29 Nisan 2019 Pazartesi saat: 20.00 / Tarsus St. Paul Müzesi
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, dünyanın seçkin sanat kurumları arasında gösterilen Batum Devlet Müzik Merkezi Youth Music Theatre Orkestrası ve Quartet Nota’nın (Şan Dörtlüsü) seslendirecekleri Rus ve Gürcü ezgileriyle birlikte Mersinli sanatseverlerle buluşturuyor.
30 Nisan 2019, Salı, Saat: 20.00, Yer: Mersin Kültür Merkezi
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, dünyaca ünlü müzisyen Can Atilla’nın Masiva adını verdiği elektronik rock müziği projesiyle Mersinli sanatseverleri buluşturuyor. Konserde, eşsiz yorumuyla müzikseverlerin gönlünde taht kuran TRT sanatçılarından Elif Gökalp de yer alacak.
Kapanış Konseri: Can Atilla’s Masiva feat. Elif Gökalp
02 Mayıs 2019, Perşembe, Saat: 20.00, Yer: Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi
Cazkolik.com / 29 Mart 2019, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.