Giyilebilir kulaklıklar müzik dinlemede bir devrim mi, sinir bozucu bir gelişme mi?

Giyilebilir kulaklıklar müzik dinlemede bir devrim mi, sinir bozucu bir gelişme mi?

 

Müzik dinleme aparatları giyilebilir cihazlara dönüşecek

 

 

Müziği nasıl dinleriz? Elbette müzikçalar cihazlar tarafından, evet ama, işler değişiyor.

 

Google'ın yeni nesil Pixel Buds'ı cilt üzerinde giyilebilir cihazlara dönüşüyor.

 

Nasıl büyük bir evrimden söz ettiğimizin farkında mıyız?

 

Giyilebilir bilgisayarlar uzun zamandır tartışılıyordu, fantazi olmaktan çıkıp gerçeğe dönüştükçe yeni haberler de gelmeye başladı. Google bu alanda öncü işlere imza atan markaların başında geliyor.

 

Giyilebilir cihazdan kastedilen cilde dokunarak sensörler tarafından cihaz üzerinde harekete dönüştürülen mekanik bir dalga oluşturmak. Kabaca böyle söylenebilir.

 

 

Kulaklık teknolojisi bir yandan gelişe dursun Google Pixel Buds A-Serisi geleneksel kulaklık teknolojisine meydan okuyor

 

 

Google'ı'n Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne (WIPO) sunduğu ve 3 Martta yayınlanan (ilk olarak LetsGoDigital tarafından duyurulan) bir patentte, akıllı saat ve kulakiçi kulaklıklar içeren bir "Giyilebilir cihazlar için cilt arayüzü" uygulaması alatılıyor ve bir kullanıcı tarafından kontrol edilirken de tasvir ediliyor.

 

Burada öne çıkan konu cihazın kendisinden ziyade cilt üzerinde komuta ediliyor olması.

 

İnsanın deli misiniz siz, insanın cildiyle ne derdiniz var diyesi geliyor ama gelişmeye de kayıtsız kalamıyorsunuz.

 

Patent başvurusu, giyilebilir cihazın cilde dokunarak veya kaydırarak mekanik bir dalga oluşturduğunu anlatıyor. Bu eylem, sensörler vasıtasıyla cihazı harekete geçirecek komutlar üretecek.

 

Dosyaya dahil edilen resimler, bir çift kulaklık için kulağın önündeki cilde dokunarak veya akıllı saat için bileğe ve/veya elin arkasına veya ön kola dokunarak veya kaydırarak çalıştığını gösteriyor.

 

Elbette patent başvurularının çoğunda olduğu gibi, ayrıntılı anlatılan özellikler gelecekte herhangi bir Google kulakiçi kulaklık veya saatte yer alıp almayacağı belirsiz, Google'ın ticari olarak vereceği bir karar bu, hiç uygun bulmayıp çöpe atabilir ancak, şu an sadece patent başvurusu yapılan kulakiçi kulaklıklar için cilt kontrolü uygulaması kesinlikle meraklandırıyor.

 

Bu, Google'ın böyle bir yeniliği ilk denemesi değil.

 

Google Nest Hub mesela hareket ve uyku algılama sensörlerine sahip. Hub, avuç içinden çalan parçaları durdurup devam ettirmekle kalmadığı gibi hoparlörün içinde bulunan çip ne kadar uyuduğunuzu ve uykunuzun ne kadar dinlendirici olduğunu da söyleyebilecek. Ayrıca, radar sensörlü ilk telefon olan biraz daha eski Pixel 4 fikri var. Ekran üzerinde elinize sağa sola sallayarak şarkıları ileri-geri atlamak, yine sallayarak başka işlemleri yapmak bu tasarımın parçaları.

 

Google'ın 'jest işlevselliği' (bu tabir de güzelmiş bu arada) fikrinin rağbet görüp görmediği tartışılıyor, bu fikirlere karşı çıkan pek olmadı sanki ama kulakiçi kulaklıklar için geliştirilen dokunmatik kontroller genellikle dokunma eyleminin güvenilmez ve sinir bozucu olduğunu düşünen çok kişi var görünüyor.

 

Cazkolik.com / 08 Mart 2022, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.