Müzisyenlere asgari ücret ödemek canlı müziği öldürür (mü?)

Müzisyenlere asgari ücret ödemek canlı müziği öldürür (mü?)

 

Avustralya canlı müzik sektörü bu konuyu tartışıyor

 

 

Başlığı soru işaretli bıraktık ama haberin ayrıntısı şöyle. Avustralya federal hükümeti, brisbanetimes.com web sitesinde yayınlanan Bianca Hall imzalı haber sayesinde bilgimiz olan bir ulusal kültür politikası geliştirmiş. Anladığımız kadarıyla, bu ulusal politikanın detaylarından biri her canlı konserde sanatçı başına en az 250 dolar ödenmesini şart koşan bir asgari ücret politikasını mecburi tutmuş. Bu politika, Avustralya müzisyenler sendikası ile ortak oluşturulmuş. Sendikanın direktörü Paul Davies yaptığı açıklamada "müzik endüstrisinin “sömürü üzerine kurulu” bir iş modeline sahip olmaması gerektiğini" söyleyerek -sendika olarak kendileri de projenin paydaşı olduğu için- hükümetin bu politikasını destekleyen bir açıklama yapmış.

 

Haberin diğer tarafı olan canlı müzik klüpleri sahipleri de geliştirilen bu politikanın aleyhlerine olduğunu iddia ediyor. Melbourne'ün tanınmış canlı müzik klübü The Tote'un ortağı Jon Perring bu gelişmeye karşı yaptığı basın açıklamasında adeta veryansın etmiş.

 

The Tote'un ortağı Jon Perring getirilen asgari ücret ödeme sisteminin canlı müzik mekânlarını çok zor durumda bırakacağını belirterek; "Müzisyenlere asgari ücret ödemek büyük grupları, koroları ve orkestraları finansal olarak yaşayamaz hale getirecek ve onlara büyük mekânları (yani konser salonları, kültür merkezleri vb) tercih edin demektir. Bu durumda punk, reggae, latin, grind-core, caz, folk, funk sahne bulamayacak anlamına gelir, daha önemlisi küçük bağımsız mekânların kapanması gerekeceğinden, her türden yükselen bağımsız müzisyenleri geliştiren konserler de gerçekleşme imkanı bulamayacak. Şehirde, The Gershwin Room (The Espy), The Corner, Max Watts, The Forum, The Croxton gibi (herhalde bunlar görece daha büyük mekânlar) ayakta kalırken, The Tote, The Old Bar, Bar Open, The Northcote Social Club, The Curtin Hotel, Whole Lot of Love, Night Hawks, The Vineyard, The Dogs Bar, Cherry Bar, The Jazz Cat, Jazz Lab gibi (daha küçük) canlı müzik mekânları ya çok zorluk çekecek ya da yok olacak" diyor.

 

I Lost My Gig Australia tarafından yapılan ve 3 binden fazla müzisyenin katıldığı bir ankete göre geçen sene Avustralya'da 1 Temmuz-31 Ağustos arası 32.737 konser ve etkinliğin iptal edilmesi yaklaşık 94,3 milyon dolarlık gelir kaybına neden olmuş.

 

Bu habere bakarak nasıl bir kıssadan hisse çıkarmalı?

 

Türkiye'de iyi veya kötü de olsa böyle bir yasa zaten yok, bu durumda konu tartışmaya baştan kapanıyor! Bu konuları tartışmaktan çok çok uzağız ve sorunun paydaşı kime dokunsanız herkes haklı olarak ayrı sebeplerle âh edecek.

 

Haber fotoğrafı Paul Jeffers'a ait.

 

Cazkolik.com / 26 Eylül 2022, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.