Okay Temiz'in 83'üncü yaşını kutladığı konserde neler oldu, neler?

Okay Temiz'in 83'üncü yaşını kutladığı konserde neler oldu, neler?

Bir kültür elçisi olarak dünya müziklerini sahnede kaynaştıran Okay Temiz, 2002 yılından itibaren her yıl doğum gününü kutlama amacıyla gerçekleştirdiği “Ritmin Günü” konserlerinin 18. yılını sahne dolusu ritim ustası eşliğinde ‘Dünya’da Barış‘ sloganıyla kutladı.

 

Okay ağabeyin düzenlediği konserlerin hep bir sloganı ve ismi olmuştur.

 

Kadına şiddet, çocuğa şiddet, doğaya saygı gibi isimlerle mesaj veren Okay ağabey ‘biz barış elçisiyiz, yaptığımız müziklerde barış var, sanat var dostluk var. Kirli politikalara alet olmadan tertemiz müzikler yapıyoruz‘ diyordu.

 

Dün akşam (13 Mayıs Cuma) CRR’de gerçekleşen konser yanıbaşımızda savaşın sürdüğü bir dönemde barış ve sevgi temalarını içeriyordu. Uzun zamandır böylesine renkli, dolu dolu ve iki buçuk saate yayılan bir konser performansı izlememiştim doğrusu. Dinleyiciler de dünya insanlarıydı. Dünyanın dört bir yanından gelmiş, bebekli, çocuklu yaşlısı ve genci ile; renk, dil, din, ırk gözetmeksizin sahnenin önü arkasıyla, seyircisi ile CRR’nin çatısı altında birkaç saatliğine de olsa barışı ve sevgiyi bir olarak izledik.

 

Konser öncesi tanıtımda sürdürülebilir barışın esas temel olması gerektiği vurgulandı.

 

 

Gece üç bölümden oluşmuştu. Önce, Okay Temiz Oriental Wind sahneyi aldı. Okay Temiz (perküsyon), Harald Swensson (piyano), Tom Temiz (Synthesizer), Ahmet Özden (zurna), Çağdaş Oruç (tenor saksofon), Ozan Musluoğlu (bas), Hacı Rüstem Çembeli (asma davul), Aydın Borucu'dan (trompet) oluşan orkestra Temiz’in sevilen müziklerini seslendirdi.

 

İkinci sırada Ritim Atölyesi öğrencileri ve renkli şovlarıyla Senegalli İbrahim sahneye geldi. Son olarak da, dünyanın farklı coğrafyalarından dört kadının bir araya geldiği Ladys of Dum grubu sahneye çıktı. Anna Dirnberger Vienna, Lady Bruce Kanada, Hyungoo Sung-Kore ve Raquy Danziğer Amerika.

 

Okay ağabey bu defa sahneye kırmızı tulumuyla değil ama yine bir onun kadar renkli kırmızı ceketi, şapkası ve gözlüğüyle çıkarak davullarının başına geçti ve konseri başlattı.

 

 

Her zaman olduğu gibi oyuncaklarını yaymış sırası geldiğinde yanına giderek onlarla oynuyordu. Nevi şahsına münhasır enstrümanları onunla bütünleşmiş ve farklı seslerle müziğinin alameti farikası haline dönüştürmüştü. Mesela, keçi derisi ve bir kamıştan ıslak bir bezle çalınan enstrümanı ile 5/8’lik ritmik Sarı Kız‘ı çaldılar.

 

Bir diğer değişik enstrüman ise flüt gibi İsveç, Norveç ve Finlandiya’da çalınan bir enstrüman ama o işte yaratıcılığını kullanmış ve pimapenden kendine has icadını yapmış, sonra, bir bakıyorsunuz bir duvarcı ustasının malası çıkıyor ortaya, başka bir konserinde testere görüyoruz. Bunlar gibi sayısız yaratıcı ses öğesi Temiz ağabeyin elinden ses olarak yayılıyordu.

 

Oriental Wind sahneden ayrıldıktan sonra yerini alan Ritim Atölyesi öğrencileri aynı anda müthiş coşkuyla çaldıkları tamtam davullarının eş zamanlı ritimlerini duymak deyim yerindeyse tüyler ürperticiydi.

 

'Müzikseverlere sevgi olmayan bir ülkede sevgiden bahseden müzikler yapılıyor. Ben bu tarzı kabul etmiyor ve yapmıyorum. Önce sevgiyi ve barışı benimseyen müzikler olmalı‘ demişti bir röportajında.

 

Ritim Atölyesi bugüne kadar kim bilir kaç mezun verdi. Dilerim ki o kadar kişi Okay ağabeyin sevgi ve barış dileklerini en azından ritimleriyle yaymış olsunlar.

 

Sahne performansları sürerken etrafta olup bitene de kayıtsız değildim. Her yerden bir güzellik çıkıyordu. Sahnede gezinen kediler mi istersiniz, arada kendini gösteren  siyah minik kız çocuğunu mu istersiniz, Okay amcasını seyre gelen çilekli dondurma tadındaki bebeğin merdivenlerde kendini ritme kaptırıp dans etmesini mi istersiniz. Ne ararsanız var 😊

 

 

Ha, bir de tabii, konserden 'vakitlice‘ çıkıp trafiğe takılmak istemeyen izleyiciler de vardı.

 

Senegalli davulcu İbrahim sahneye renkli yerel kıyafetiyle çıkıp Türkçe konuşup dinleyicilerle müthiş bağ kurdu. Dinleyici söyledi o çaldı.

 

Derken, dans eden bir kadın ve minik kız çocuğu sahnede göründü ama annesinin dansını kıskanıp kucağına gitmek isteyen ufaklık annesinden rol çaldı çaldı resmen 😊

 

 

Ve son olarak, dört kadından oluşan Ladys of Dum darbuka şovlarını sergilemekle kalmayıp dans da etti.

 

Ve finalde Okay Temiz gruba eşlik ederek tüm müzisyenlerin sahneye gelmesiyle vedalaşırken geride sevgi, barış ve coşku bırakıp gittiler.

 

Çok yaşa Okay ağabey.

 

Fotoğraflar: Leyla Diana Gücük

 

Leyla Diana Gücük

 

Cazkolik.com / 15 Mayıs 2022, Pazar

 

Etiketler:  #okaytemiz  #CRRkonsersalonu #CRR  #leyladiana  #cazkolik

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Leyla Diana Gücük

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.