Akbank Sanat Beyoğlu Sahnesi Ocak ayını içinde caz da olan bir çok güzel konsere ayırmış. Cazseverler için en dikkat çekici gün 16 Ocak Cumartesi. Aynı gün iki farklı konsere ev sahipliği yapacak olan Akbank Sanat Beyoğlu Sahnesi gecenin ilk konseri olarak ‘wold of percussion’ isimli albümünü 2005 yılında yayınlayan Engin Gürkey’in perküsyon topluluğu ile başlayacak, aynı gecenin diğer konseri ise caz piyanosunun ülkemizdeki en yetenekli isimlerinden olmasına rağmen çok sık konserlerini izleyemediğimiz Kent Mete olacak.
Gelin Ocak ayının konserlerine hızla bir göz atalım;
14 Ocak 2010, Perşembe, 20.00
JESENKA BALIC ZUNIC, Barok Keman
MANAMI HARAGUCHI, Klavsen
1982 yılında Hırvatistan’da dünyaya gelen kemancı Jesenka Balic Zunic ile Japon klavsenist Manami Haraguchi’nin konser programları J.S.Bach, A.Corelli, J.M.Laclair, F.Frenceur gibi isimlerin bestelerinden oluşuyor.
Bilet fiyatları ise; Tam: 12 TL., Öğrenci: 6 TL.
16 Ocak 201, Cumartesi, 20.30
ENGİN GÜRKEY PERKÜSYON TOPLULUĞU
Engin Gürkey yetiştirdiği müzisyenlerle birlikte kendi yazdığı kompozisyonları ve bunlarla beraber farklı kültürlere ait vurmalı çalgı ve ritmleri kurduğu perküsyon topluluğu ile müzikseverlere sunuyor. Yurtiçinde ve yurtdışında festival ve konser çalışmalarını sürdürmekte olan Engin Gürkey Perküsyon Topluluğu’nun “World Of Percussion” isimli albümü 2005’te yayınlanmıştı.
Bu konser ücretsiz olacaktır.
16 Ocak 2010, Cumartesi, 22.30
KENT METE SOLO CAZ PİYANO
Beste ve yorumlarıyla Türkiye’nin önde gelen cazcılarından biri olan Kent Mete, ilk müzik derslerini kendisi gibi müzisyen olan babası Aydemir Mete’den aldı. Çocukluğu sahnede ve kulislerde, müzisyenler arasında geçen sanatçının cazla ilişkisi de profesyonel olarak 1983’te Aydemir Mete Dörtlüsü’ne katılmasıyla başladı. 1974’te İstanbul Devlet Konservatuvarı’na girerek Prof. Reşit Erzin’in viyolonsel sınıfında çalışmalarını sürdüren, viyolonsel bölümünün yanı sıra kompozisyon ve orkestra şefliği bölümlerini de bitiren sanatçı, klasik müzik eğitimi almasına karşın caz müziğini tercih etti. Aydemir Mete, Philip Chagney, Carl Scholosser, Tony Jones, Marrian Smith ve Jean Yanch gibi seçkin müzisyenlerle birlikte çalıştı. Sanatçı, altı yıl önce kurduğu Trio Function adlı grubuyla, Türk ve dünya caz müzisyenlerinin özgün eserlerini ve kendi bestelerini yorumlamaktadır.
Bu konser ücretsiz olacaktır.
19 Ocak 2010, Salı, 20.00
Barok Günleri
JOEL FREDERIKSEN, Bas & Lavta
Joel Frederiksen, Rönesans müzisyenlerinin yaptığı gibi, kendi kendine lavtada eşlik edebilen çok az sayıdaki çağdaş şarkıcıdan biri olmalı... Ahenkle tınlayan bas sesi ve dikkate değer üslubuyla Frederiksen, üç ulusa ait şarkıları büyük bir ustalıkla söylüyor. Fanfare - Şubat 2004
Aynı zamanda lavta çalan bir bas şarkıcı olarak Joel Frederiksen, İngiliz lavta şarkılarından erken İtalyan barok müziğine kadar uzanan çok geniş bir alandaki müzikleri yorumlayan, günümüzün en saygın müzisyenlerindendir. Onun geniş aralığa sahip coloratura basso profundo sesi ve etkileyici yorumları, dünya çapında büyük övgü almıştır.
Günümüzün en fazla aranan bas şarkıcılarından biri olan Joel Frederiksenin birlikte çalıştığı sanatçı ve topluluklar arasında; Jordi Savall, Paul ODette, Stephen Stubbs, Musica Fiata, Freiburger Baroque Orchestra, Josquin Capella, Hassler Consort, Ensemble Gilles Binchois ve Huelgas Ensemble gibi saygın isimler yer alır. 1990-99 yılları arasında Amerikada Waverly Consort ve Boston Camerata gibi iki önemli erken dönem müzik topluluğunun elemanı olan Frederiksen, Almanyanın Münih kentine yerleştikten sonra kurduğu Ensemble Phoenix Munich topluluğuyla, Harmonia Mundi firmasıyla çalışmalara başladı. 2008 yılında çıkan The Elfin Knight, Ballads and Dances ve 2009 yılında çıkan O felice morire -Firenze, 1600 başlıklı albümleriyle müzik eleştirmenlerinin beğenisini kazandı. Önemli müzik kayıt firmaları için 25ten fazla albüm kaydeden sanatçı, dünyanın dört bir yanında konserler vermektedir. Solo albümü Orpheus, I am gerek Avrupada, gerekse Amerikada çok olumlu eleştiriler almıştır.
Bilet fiyatları ise; Tam: 12 TL., Öğrenci: 6 TL.
21 Ocak 2010, Perşembe, 20.00
Barok Günleri
ŞİRİN PANCAROĞLU, Arp
Yorum yeteneği ve çok yönlü müzisyen kişiliği ile müzik çevrelerinde kendisine ayrı bir yer edinen Pancaroğlu, konserlerinde günümüz müziğine ve farklı coğrafyaların geleneksel müziklerine düzenli olarak yer vermektedir. Bu bağlamda, Pancaroğlu, kendisi için yazılan yapıtları arp repertuarına kazandırdığı gibi, arpla daha önce denenmemiş değişik buluşmalara da kapı açmıştır. Sanatçı, bu buluşmalarda, arpı vurmalı çalgılar, caz beşlisi, viyola ve şan ile bir araya getirirken, diğer yandan arp-flüt, arp-keman gibi daha alışılagelmiş eşleştirmeleri yenilikçi bir repertuar çizgisi içerisinde sunmuş; böylece, arpın çoğul bir kimlik geliştirmesi yönünde önemli bir katkı sağlamıştır.
Mesleki formasyonu "Renie" ve "Jamet" olarak bilinen iki ayrı Fransız arp ekolünden beslenen sanatçı, Avrupadaki eğitimini Cenevre Konservatuvarında, ABDdeki eğitimini ise Indiana Üniversitesi Müzik Fakültesinde yüksek lisans derecesiyle tamamladı. Washington Postun 1993te "uluslararası kalibrede büyük bir yetenek" olarak övdüğü Pancaroğlu, 1998 yılında ilk albümü Hasret Bağının duyulmasıyla Türk basınında sık sık isminden söz ettirdi. 2000 yılında Kuyruklu Yıldız Altında isimli ikinci albümünü kemancı Ignace Jang ile birlikte gerçekleştiren sanatçı, 2005te yine bir solo albüm olan Barokarp ile dinleyicisiyle buluştu. Son olarak, geleneksel perküsyon ustası Yinon Muallem ile birlikte gerçekleştirdiği Telveten albümü 2009 yılında yayınlandı.
Pancaroğlu,1994ten bugüne kadar olan süreçte Türkiyedeki bütün uluslararası festivallerin yanı sıra Fransa, Meksika, Amerika, Sırbistanda festivallere solist olarak katıldı.
Günümüz bestecilerinden Hasan Uçarsu, Franghiz Ali-Zadeh, Jeeyoung Kim, Gerardo Dirié, Ricardo Lorenz ile işbirlikleri gerçekleştiren sanatçının, arp eğitimi ve icracılık donanımları üzerine makaleleri, yönettiği uluslararası atölye çalışmaları ve uluslararası yarışmalarda jüri üyelikleri bulunmaktadır.
Bir Yakın Doğu arpı olan çeng üzerine yaptığı çalışmalarla yankı uyandıran müzisyen, besteci Hasan Uçarsunun kendisi için bestelediği "Arp ve Çeng için Konçertonun" prömiyerini 2008de 36. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Tekfen Filarmoni Orkestrası ile yaptı. Pancaroğlu, 2009 yılında Fransız topluluk "XVIII-21 Le Baroque Nomade" ile "Padişahın Arpları" başlıklı, çeng ve barok arp etrafında kurgulanmış özgün projesinin prömiyerini de Fransadaki Türk Mevsimi kapsamında gerçekleştirdi.
2007 yılında Türkiyenin ilk arp derneğinin kurucu başkanı olan ve 2008 yılında ODTÜ Rektörlüğü tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Senato Takdir Ödülüne layık görülen Pancaroğlu, 1999 yılından beri İstanbulda yaşamaktadır.
Bilet fiyatları ise; Tam: 12 TL., Öğrenci: 6 TL.
27 Ocak 2010, Çarşamba, 19.00
SANAT GÜNLERİ
"HER İNSAN BİR DÜNYA"
Ülkemizde vurmalı çalgılar denildiğinde akla gelen ilk isim olan Okay Temiz, yarım asrı geçen müzik tecrübesi, kurduğu gruplar, dünyanın önemli festivallerinde verdiği konserler, kendi adına ve ortak olarak yaptığı albümler, ürettiği orijinal müzik enstrümanları, ama en önemlisi, Türk müziğinin değerlerini farklı noktalara taşımasıyla haklı bir ünün sahibi olmuştur.
1974 yılında kurduğu Oriental Wind grubuyla tüm dünyada tanınan Okay Temiz, kendisini yıllardan beri izleyen siz sadık izleyicileriyle; başından sonuna tüm bir hayat hikayesini, müzik serüvenini ve anılarını paylaşacak. Fotoğraf sanatçısı Nevzat Yıldıranın Okay Temiz fotoğraflarından oluşan sergisinden örnekler ve Okay Temizin küçük bir performansı da gecenin sürprizleri olacak.
Cazkolik.com / 18 Ocak 2010, Pazartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.