Mastercard’ın Ses Endeksi araştırmasına göre Avrupa’da bir kişi her gün 2 saat 9 dakika, yıl toplamında 32 gün müzik, podcast ve sesli kitap dinlerken, her beş kişiden ikisi önümüzdeki beş yıl içinde sesle alışveriş yapacak. “Sesli eğlence” harcamalarının 12 ayda yüzde 19 oranında arttığı ve Avrupa genelinde kişi başı 212 euroya ulaştığı tespit edildi. Araştırmada her üç haneden birinin (yüzde 30) akıllı hoparlöre sahip olduğu ve erkeklerin sesli uygulamalara kadınlardan yılda ortalama 73 euro daha fazla harcadığı görüldü. Avrupa nüfusunun neredeyse yarısı her gün kulaklık takıyor ve Y kuşağı günde 1 saat 53 dakika ile kulaklıkla zaman geçirenler arasında en uzun süreye sahip.
Araştırmaya katılanlar arasında, müzik dinlemek için ses kontrollü cihazları kullananların yüzde 31’inin, radyo dinleyenlerin yüzde 23’ünün, soru soranların yüzde 13’ünün ve teknoloji meraklısı olan yüzde 21’lik kesimin, sesle aktivasyonu kullanarak alışverişe başladığı ve yüzde 19’un ise sesle alışverişi tamamladığı söylendi. Araştırma ayrıca, önümüzdeki beş yıl içinde beş Avrupalıdan ikisinin sesle alışveriş yapmayı gerçekleştireceğini ortaya koyuyor. Son analizlere göre, sesli ticaretin 2022 yılına kadar dünya genelinde 40 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Kadınlar daha iyi dinleyici
Araştırma sonuçlarına göre, kadınlar 3 dakika farkla erkeklerden daha iyi dinleyici. Kadınların dinleme süreleri günde 131 dakikayken, erkeklerin günde 128 dakikaya kadar ulaşıyor. 25-34 yaş grubundakilerin diğer yaş aralıklarına göre sesli kitap dinleme oranı daha fazla ve 55 yaş üzerin ciltsiz kitaplarla daha çok zaman geçiriyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 68’i, egzersiz yaparken dinledikleri belirli sesler sayesinde motive olduklarını, yüzde 71’i bazı seslerin üretkenliklerini artırdığını ve yüzde 84’ü ise daha mutlu hissettiğini söylüyor. Ses Endeksi sonuçları; seslerin insanlar arasında giderek daha da güçlü bir anlam kazandığını gösterirken, katılımcıların yüzde 74’ü doğa seslerinin kendilerini sakin hissettirdiğini, yüzde 71’i ise bu seslerin stresi veya endişeyi azalttığını söylüyor.
Mastercard Avrupa İletişim Başkan Yardımcısı Rose Beaumont, “Kulaklar, dünyanın dört bir yanındaki insanların zihinlerine ve kalplerine ulaşmanın kapısı. Sesli eğlence alanında, podcast’lerden akıllı hoparlörlere kadar bir patlama görüyoruz ve ses artık aynı anda birden fazla iş yapabilmemizin bir parçası haline geliyor.” dedi.
Sesten tanıyoruz
Araştırmaya katılanların yüzde 38’i bir markayı ses veya ses kimliği ile tanıyabildiklerini söylerken, yüzde 57’si ise bir filmi kendi müziği ile tanıyabildiğini söylüyor.
Dünyanın en favori 10 sesi
- Öten kuşlar
- Kayalara vuran dalgalar
- Cama vuran yağmur sesi
- Rüzgarlı bir havada ağaçların sesi
- Ateş çıtırtısı
- Piyano sesi
- Kedilerin mırıltısı
- Bebeklerin gülme sesi
- Keman sesi
- İnsanların gülme sesi
Cazkolik.com / 03 Haziran 2019, Pazartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.