Melody Gardot ilk kez Türkiye'ye geliyor

Melody Gardot ilk kez Türkiye'ye geliyor

Genç yaşına ve güzelliğine rağmen kuşağının ötesinde bir olgunluğu var Melody Gardot’nun. Eğer bir star olmak istiyorsanız birden çok etkenin belirleyici rolü olması gerekiyor; İyi olmanın sınırlarını zorlayan ses rengine, ses kadar önemli bir özellik olarak güzelliğe, şansa, iyi bir ekibe, hırsa, akla, doğru şarkılara ve bunları içinde doğru sırayla yoğurduğunuz bir hayata. Bu hayatın içinde filmlere konu olacak kadar da hikâye varsa avantajınır artar. Tıpkı Melody Gardot’da olduğu gibi. Onun olgunluğu ve fotoğraflarındaki duruluğun ardında genç yaşında geçirdiği travmanın izleri derin çizgiler halinde duruyor.


Eleştirmen Ted Giaoia’nın ilginç bir yorumu var; “Norah Jones bundan bir kaç yıl önce vokal caz piyasasına ilginç bir fikrin yerleşmesine neden oldu, ‘seni taşıyacak kadar parlak bir şarkı bul, ortama dal, ya platin albüm ödülü kazanırsın ya da hiç bir şey olmazsın..." Bu anlayış sektörün işine geldi, bu öyle kumar da değil işin aslına bakarsanız. Yazar böyle diyor en azından ve ardından ekliyor, “sonrasına bakın, ortalık bu anlamda yapılmış pek çok işle dolu.” Gerçi, günahını da almayalım, yukarda yazdığımız etkenlerden de bahsediyor Ted Giaoia ve Gardot’nun star olma hamurunun gereken bileşenlere sahip olduğunu ekliyor. Peki bütün rütbeleri peşinen omuzlara takacak mıyız? Bunu söylemek için henüz erken değil mi? belki evet, belki de öngörüde bulunmakda fayda var, bilemeyiz!


Gardot’nun sırdaş ve diyaloğumsu bir söyleyişi var. Söylediği her şarkının merkezine lirik duyarlılığı başarıyla yerleştiriyor. Dinleyeni işin içine çeken etkenlerden biri bu. Piyano ve gitar çalıyor. Yaşamının trajik özgeçmişi kendisine her ne kadar en yukarda da yazdığımız gibi hayatın neşesinden çalan bir drama eklemişse de sahnedeyken evrenin merkezi olmayı iyi biliyor, bunun için kendini fazla zorladığını söylemek de doğru olmaz sanki.


Hafta boyunca gazete ve dergiler yaşam öyküsüne dair önemli özellikleri ve özellikle de geçirdiği kaza sonrası travmayı detaylı anlattı, bu konuda tekrarlanacak önemli bir söz yok. 24-25 yaşındaki bir genç kadının hayatının çocukluk hariç yetişkin olarak geçen kısa zamanını kaza sonrası hastanede geçirmişse böyle bir insandan geleceğe yine aynı hırsla sarılmasını nasıl bekleyebilirsiniz ki? Üstelik kazanın ertesinde vücudunuzda onarılması imkansız hasarlar da kalmışsa... Bu süreci tümüyle tersine çevirmiş gibi görünen Gardot’nun yaşamındaki anlamları sesine ve şarkılarına yüklemesi kadar doğal bir şey olamaz elbette. Kuşkusuz ki iyi bir çıkış yolu olmuştur kendisi için. Her ruhun tedaviye ihtiyacı vardır ve her ruh zamanı geldiğinde içindeki birikimi dışarıya atmak ister.


Melody Gardot şimdiye kadar 5 albüm çıkardı! 1985 doğumlu şarkıcı küçükken aldığı piyano dersleriyle Philadelphia’nın caz sahnelerinde caz, folk, rock, pop temalı şarkılarla görünmeye başlamıştı. 19 yaşında geçirdiği kazanın etkisiyle bölünen hayatı uzun süren hastane döneminin ardından yeniden başladı. Hastane atağında yazdığı şarkılardan oluşan ilk albümü “Bedroom Sessions”ı çıkarttı.


Ozan-şarkıcı geleneğin versiyonu olarak görünüyor güzel müzisyen. Yaşamın sunduğu ve kendisine sorsanız kesinlikle böyle olmasını istemediği hayat süreci ona yeni bir kapı açmış görünüyor, bu kapıdan sonrası güzel bir yola dönüştü, yolun devamını ise hayranları merakla izleyecek kuşkusuz.


Montreal Caz Festivalinde verdiği 2 konserin ardından ilk Avrupa ayağına İstanbul’la başlayan ve şehre ilk kez gelecek güzel müzisyeni görmek için müzikseverlerin orada olacağı kuşkusuz.


Cazkolik.com / 5 Temmuz 2009, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.