15 Ekim’de başlayacak olan 19. Akbank Caz Festivali kapsamında yalnızca konserlere yer verilmiyor elbette. Söyleşiler, paneller, konferanslar da festivalin içerik zenginliğinde oldukça önemli yer tutuyorlar. Elbette ki caz sadece sahnede çalınan bir müzikten ibaret değildir, bir anlayış, hayata bakış şeklidir, yaşadığımız dünyanın tüm kavramlarını karşılayan kendine özgü içeriğe sahiptir. Peki öyleyse, neler varmış diye soracak olursanız eğer, gelin etkinliklerin gerçekleştirilecekleri sıraya göre neler olacağına beraber göz atalım.
ATÖLYE MAVİ JEANS İLE TİŞORT TASARIM ETKİNLİĞİ
17 Ekim Cumartesi günü saat 13.00’de katılımı ücretsiz olan “Mavi Jeans Tişört Tasarımı” isimli etkinlikle başlıyor festival kapsamındaki konser dışı faaliyetler. Programda “Mavi’nin yaratıcı tasarım atölyeleri şimdi de Akbank Caz Festivali’ne renk katmaya hazırlanıyor” tanımlamasıyla ifade bulan etkinlikte “Mavi Loves Jazz” sloganıyla cazseverler şehrin caz halini boyayacak.
2004’ten bu yana büyük bir heyecanla devam eden ve her yıl yeni tasarımlarla zenginleşen İstanbul tişörtleri koleksiyonuyla, İstanbula çok sayıda tişört hediye eden Mavi, bu çalışmayla İstanbul ve Caz’ı bir araya getiriyor. Kağıttan boyaya, tişörtten boncuk ve patchlere kadar her tür malzemenin bulunacağı atölyede siz de hayal gücünüzü ve yeteneklerinizi keşfederek “İstanbul ve Caz” temalı tasarımlarla festivalin ruhunu tişörtlere taşıyabilirsiniz.
“THE KHALIF OF VALBY: DEXTER GORDON” PANELİ
KATILIMCI: MAXINE GORDON
Yine aynı gün, yani 17 Ekim Cumartesi bu kez saat 19.00’da yine aynı yerde, yani Aksanat’ta bu kez bir panel var; “The Khalif of Valby: Dexter Gordon” isimli panel “Caz Sürgünü” veya “Caz Göçü” konusunun etrafında dolaşıyor.
Caz tarihinin en büyüklerinden Dexter Gordon yeteneği ve kültürüyle hem kendi kariyerine, hem de caz müziğine büyük katkılarda bulunmuş çok önemli bir isim. Gordon’ın arşivlerini tutan caz tarihçisi ve aynı zamanda ünlü müzisyeni eşi olan Maxine Gordon bugünlerde Kopenhag’da Dexter Gordon’ın caz tarihine olan katkısını gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor. Maxine Gordon’un yöneteceği bu keyifli panelde, fotoğraflar ve çeşitli müzik kayıtları eşliğinde caz tarihinin zenginliğini yeniden keşfedeceksiniz.
Maxine Gordon kimdir:
New York Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Maxine Gordon, halen modern caz kültürü üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Gordon, aynı zamanda Fordham Üniversitesinde Bronx African American Tarih projesi üzerinde araştırma görevlisi olup, "Women Who Listen: An Oral History of Female Jazz Fans" projesinin başında yeralmaktadır.
“KUŞAKLARARASI CAZ” PANELİ
KATILIMCILAR: ÖNDER FOCAN, Gitarist ŞENOVA ÜLKER, Trompetçi CEM TUNCER, Gitarist ENGİN RECEPOĞULLARI, Saksafonist FERİDUN ERTAŞKAN, Panel Yöneticisi
21 Ekim Çarşamba günü cazın içinden bir konunun doğrudan caz müzisyenleriyle birlikte tartışılacağı bir panel var. Açık Radyo’da sürdürdüğü programları, JAZZ dergisi yazıları ve takip etmekte olduğunuz Cazkolik ile cazseverlerin takip ettikleri Feridun Ertaşkan, festival kapsamında iki farklı kuşaktan dört önemli müzisyeni biraraya getiriyor.
Panelde caz tarihimizin farklı dönemlerine tanıklık etmiş dört müzisyen Türkiye’de caz müziğinin dünü, bugünü ve yarını üzerine izleyicilerin de katılımıyla keyifli bir sohbet gerçekleştirecekler. Feridun Ertaşkan’ın konukları ise 1970’li yıllardan günümüze Türk caz arenasının en etkin isimlerinden biri ve Blue Note Records etiketi ile albüm yayınlayan ilk Türk caz müzisyeni olan ünlü gitarist Önder Focan, İ.D.Senfoni Orkestrası Trompet Grup Şefi Şenova Ülker, genç ve yetenekli saksafon sanatçısı Engin Recepoğulları ile Jazz dergisi yazarı, prodüktör, besteci, aranjör ve gitarist Cem Tuncer olacak.
“CAZIN FOTOĞRAFI” PANELİ
KATILIMCILAR:
MERİH AKOĞUL, Fotoğrafçı (Panel Yöneticisi) AYKUT USLUTEKİN, Fotoğrafçı FETHİ İZAN, Fotoğrafçı
22 Ekim Perşembe günü cazın görsel yanıyla ilgili etkileyici bir panel var. Moderatörlüğünü fotoğrafçı ve müzik yazarı Merih Akoğul’un yapacağı "Cazın Fotoğrafı" başlıklı panele, çektikleri caz fotoğrafları ve açtıkları caz konulu fotoğraf sergileriyle adlarından sıkça söz ettiren tanınmış iki fotoğrafçı Fethi İzan ve Aykut Uslutekin konuk olarak katılıyor.
Ülkemizin oldukça önemli bir caz müziği tarihi olmasına rağmen, buna paralel olan bir görsel arşivi yeterince oluşturulamamıştır. Caz festivalleri ve buna paralel olarak da sayıları artan cazsever fotoğrafçıların varlığıyla, caz müziği hakettiği görsel tarihine kavuşmuştur. Panelde üç "cazsever" fotoğrafçı, Türkiye’de ve dünyada caz fotoğrafçılığını, ülkemizdeki caz müziği/fotoğraf ilişkisini konuşacaklar ve kendi işlerinden örnekler sunacaklar.
Merih Akoğul kimdir:
Fotoğrafçı, şair ve yazar. İlkgençliğinden bu yana caz müziği dinliyor. Caz müziği ile fotoğrafçı olarak başladığı ilişkisini, ilerleyen yıllarda müzik yazarı olarak sürdürdü. Döneminin önemli, sanat, müzik ve aktüalite dergilerine 25 yılı aşkın müzik yazıları yazdı. Farklı konularda yayımlanmış 13 kitabı var.
“ÇOCUKLARLA MÜZİKAL KAYNAŞMA”
KATILIMCI: HÜLYA TUNÇAĞ, Panel Yöneticisi TUNÇ ÇAKIR, Vurmalılar SELEN GÜLÜN, Elektrikli piyano
Geçen yıl festival kapsamında çocuklarla gerçekleştirilen atölye çalışması çok ilgi gören, çocukların başta vurmalı çalgılar olmak üzere bas gitar, klarnet ve trombona olan yoğun ilgisi mutlulukla gözlemlenen Hülya Tunçağ’ın bu yıl yeniden düzenlenecek buluşmada, gamın yedi notası, merdiven benzetmesiyle çocuklara tekrarlatılıp ardından sanatçıların bu yedi nota üzerine kurulmuş kısa parçaları yorumlaması ve finalde çocukları sırayla sahneye alıp basit bir "jam session" gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 7-12 yaş ağırlıklı bir gruba yönelik gerçekleştirilecek atölyeye LÖSEV’in katkılarıyla lösemili çocuklar da eşlik edecek. Yaklaşık bir saat sürecek çalışmanın gönüllü müzisyenleri ise vurmalılarda Tunç Çakır ve elektro piyanoda Selen Gülün olacak. Çalışmayı geçen yıl olduğu gibi yine Hülya Tunçağ yönetiyor.
“BEYAZPERDEDE CAZ” PANELİ
KATILIMCILAR: SEVİN OKYAY, Sinema ve müzik yazarı (Panel Yöneticisi) HÜLYA TUNÇAĞ, Yazar ve radyo programcısı ALİ SÖNMEZ, Yazar ve radyo programcısı
Ünlü sinema yazarı, caz ve müzik programcısı Sevin Okyay festival kapsamında sinema ile cazı buluşturan bir panele evsahipliği yapıyor. Bir anlamda büyülü fenerin tılsımlı ışığında cazın izlerini arıyor. Usta sinema eleştirmeni Sevin Okyay’ın yönetiminde gerçekleşecek olan, yazıları ve radyo programlarıyla uzun yıllardır merakla takip edilen Ali Sönmez ve Hülya Tunçağ’ın konuşmacı olarak katılacağı bu çok keyifli sohbette Bertrand Tavernier - Round Midnight’dan Anthony Mann - The Glenn Miller Story’ye, Clint Eastwood - Bird’den Robert Altman - Kansas City’e uzanan geniş bir yelpazede sinema tarihinde cazın yeri ve etkileri konuşulacak.
Sevin Okyay kimdir:
1942’de İstanbul’da doğan Okyay, radyo programcısı, sinema / edebiyat ve müzik eleştirmeni ve spor yazarı olarak tanınmaktadır. Arnavutköy Kız Koleji’ni bitiren Okyay, 1964’ten bu yana çeviri, 1975’ten bu yana gazetecilik ve 1984’ten bu yana da sinema eleştirmenliği yapmaktadır. Gazeteciliğe köşe yazarı olarak başlayan Okyay, pek çok gazete ve dergide sinema, edebiyat, caz ve spor gibi alanlarda eleştiri yazıları üretti. Uzun bir süre TRT için "Ve Sinema" programını hazırlayan yazar, Açık Radyo ve NTV Radyo’da programlar hazırlayıp sundu.
- Panellerin tümü ücretsiz olup, katılım serbesttir.
- Sınırlı yer sayısı nedeniyle 0 212 252 3500 telefonundan rezervasyon yaptırılması iyi olur.
- Tüm paneller Akbank, Aksanat Beyoğlu’nda gerçekleştirilecektir.
Cazkolik.com / 23 Eylül 2009, Çarşamba
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.