Altmışlı yıllar müzikte dünya çapında değişim zamanıydı. Değişimin Afrika kıtasındaki etkisi belki de dünyanın kalanından daha dikkat çekiciydi. O dönem Afrika'da gelişen müzikal zenginliği birbirine yakın müzikler zannetmek büyük bir yanılgıdır. Kıtanın kendisi kadar büyük, renk ve çeşitlilik hakimdi. Hâlâ da öyle.
Şimdi söz edeceğimiz albüm Sudan kökenli caz sahnesinin kurucu babası Sharbil Ahmed'in müziğini iyice keşfetmemizi sağlayacak bir kayıt. 1935 doğumlu Ahmed'in vaktiyle yayınladığı albümleri bulması zordur, bu sebeple o dönem yapılan kayıtların yeni baskıları ve dijital platformlara aktarılmış olanları önemli birer referansa hatta belgeye dönüşüyor.
Dinleyeceğiniz müzik Sudanese Jazz adıyla anılsa da bildiğimiz cazla pek ilgisi yok, daha ziyade popüler müzikler gibi akıyor. Dönemin rock'n roll, funk, surf ve kimi geleneksel etkilerle oluşturulmuş bir müzik.
Ahmed, ikibinlerin başında verdiği röportajda kurucu baba olarak amacının Batı etkilerini enstrümantasyonla buluşturmak diye tarif etmişti. Geleneksel vokal müziğine yönelik yanları da güçlü bir müziktir Sudan müziği. Ahmed, dünyadaki müzikal değişimleri o yıllarda Sudan'da yakından izliyorduk diyor. Swing ve tango ritmlerinin rock ile yer değiştirmesinden dönemin gençleri olarak biz de etkilendik diyor.
'Hartum üniversitesinde müzik okudum ama esas amacım yeni bir şeyler yapmaktı ve bu amaç için en uygun enstrüman da gitar görünüyordu. Aklımda şu vardı, nasıl olsa Batı müziğinin ritm kökenleri Afrikadır, kalipsodan caza kadar özümsediğim etkileri müziğimde zorlanmadan biraraya getirmeyi başardığımı düşünüyorum'. Böyle diyordu Sharhabil Ahmed.
"The King of Sudanese Jazz" albümü pekçok müziksever için tam bir keşif olacak. Ahmed'in büyük dijital dünyada müzikleri fazla değil. Bu albüm, bu önemli sanatçının çalışmaları için elimizdeki en önemli referans gibi görünüyor.
Cazkolik.com / 19 Ağustos 2020, Çarşamba
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.