İkibinlerin başından itibaren çeyrek asır boyunca caz dünyasına yeni bir yaklaşım getiren kült topluluk The Bad Plus'ın Temmuz ayında dağılacağı haberini buradan vermiştik grup, dünya çapında veda turnesine çıkacağını duyurmuş ve turnenin İstanbul ayağının da mutlaka olması gerektiğini belirtmiştik.
İşte o gün belli oldu; The Bad Plus çıktığı veda turnesi kapsamında 12 Eylül Cumartesi akşamı Salon İKSV'de Türk dinleyicisine veda edecek
Şimdi bize düşen görev orada bulunup veda etmek olacak.
The Bad Plus'ın yolculuğu aslında caz gruplarının ortalamasına göre iyi devam etti. 25 yıl aşkın süredir yolculuk halindeler ve bizleri de bu yolculuğa ortak ettiler.
Dikkatli kulaklar, kurucu ortak Ethan Iverson'ın ayrılığının ardından kırılan vazonun bir türlü yerine yapıştırılamadığı yönünde olmuştu. Müzik gruplarında böyle şeyler sık olur. Iverson gruptan ayrıldıktan sonra başka bir oluşumun içine girmedi, makaleler yazdı, kayıtlar yaptı, solo albümler kaydetti ama şu grupta çalıyor diyeceğimiz bir gelişme içinde olmadı. Özellikle, caz tarihindeki kimi isimleri analiz eden çalışmaları gerçekten kıymetlidir Iverson'ın.
The Bad Plus'ta beste ve fikir malzemesinin asıl sahibinin Iverson olduğu biliniyordu. Onun ayrılığının ardından basçı Reid Anderson ve davulcu Dave King farklı çözümler denedi. 17 yıllık orijinal kadronun birlikteliği sonrası 2018 ile 2021 arası Orrin Evans piyano sandalyesini devraldı, 2021 sonrası piyanosuz dörtlüye dönen topluluk Ben Monder ve Chris Speed ile bugüne kadar devam etti. Nitekim, 12 Eylül akşamı bu dörtlüyle veda edeceğiz şimdiden adını caz tarihinin ölümsüzleri arasına yazdırmış bu gruba.
The Bad Plus Trio son albümünü "Complex Emotions" adıyla yayınlamıştı. Kapağında Jackson Pollack'a benzer bir görsel vardı. 8 Kasım 2024 günü Mack Avenue Records'dan çıkan albümün üçlünün son çalışması olacağını acaba o zamanlar kendileri farkında mıydı bilmiyoruz ama eleştirmenler Orrin Evans sonrası dönem için daha sıkı ve olgun bir sese sahip yorumları yapmıştı. Nitekim, albümün prog rock çizgileri zorlayan, atmosferik efektlerin zekice doğaçlamalarla karşılandığı paylaşımları almış yürümüştü. Bu son albümün görece başarısına rağmen grup niye yola devam etmemeyi tercih etti bunu bilmiyoruz ama o hissiyatı anlamak zor değil.
Anderson ve King yaptığı veda açıklamasında, "Müziğimizi dünyayla paylaşmak bir ayrıcalıktı. Geride bıraktığımız işlerle gurur duyuyoruz. Bu grup hayatımızı değiştirdi" sözleriyle hayranlarına teşekkür etmişti.
Şimdi veda vakti
The Bad Plus Trio biz caz dinleyicisinin gönlünde taht kurmayı başaran bir topluluk oldu. Çıkardıkları her albüm ilgi alanımıza girdi. Her konser haberi heyecan dalgası yarattı ve nihayetinde gelen bu son veda haberi ise her güzel şeyin bir sonu olduğu gerçeğini bize bir kez daha hatırlattı. Şimdi 12 Eylül akşamı salon İKSV'de olup bize dinlettikleri güzel müzikler için onlara veda etme zamanı.
Cazkolik notu: The Bad Plus Trio'ya Cazkolik içinde özel bir etiket ayıracak kadar haberlerine değer veriyorduk. Bundan sonra gruba dair ekleyecek yeni bir haber belki olmayacak ama merak edenleri karşılamak üzere etiketimiz orada kalacak.
Cazkolik.com / 19 Ağustos 2026, Çarşamba
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.