Tolga Bilgin'in "Humani" albümü (*) her şeye rağmen (*) yaşama sevincine bağlı (*) insanlara seslenen epik bir trompet albümü (*)

Tolga Bilgin'in "Humani" albümü (*) her şeye rağmen (*) yaşama sevincine bağlı (*) insanlara seslenen epik bir trompet albümü (*)

 

Dikkatinizi çekmiş olmalı, başlıkta dört farklı temaya yıldızlı/hatırlatmalı göndermeler var

 

 

İlki (*) Tolga Bilgin ve "Humani" albüm duyurusu, ikincisi (*) 'her şeye rağmen' kısmı, üçüncüsü (*) 'yaşama sevincine bağlı' kısmı ve dördüncüsü (*) 'epik bir trompet albümü' kısmı.

 

Dört tema Bilgin'in albümünü dinlemeye başlarken yazdığım sırayla zihnimde belirmeye başladı. Bu dört temaya ek kapak görseli olsun ama ona sonra geleyim.

 

Trompetçi Tolga Bilgin'in çok sayıda albümde yer aldığını biliyorum ama böylesine derli toplu, titiz ve bütünlüklü bir albüm çalışmasına daha önce rastladığımı hatırlamıyorum, dinledikten sonra diyebilirim ki, bizi bu müzikle tanıştırmak için niye bu kadar beklemiş?

 

Bilgin'in derinlikli trompet sesinin altını özenle çizmekte fayda var. Enstrüman icracılığının zorlayıcı yanı sanatçının karakteristik bir ses yaratması ise Bilgin bu albümde duygu/ifade yoğunluklu epik bir trompet diline sahip.

 

 

Her şeye rağmen yaşama sevincine bağlı olmak

 

 

Müzikler, çevremizi sarmalayan, çoğu olumsuz koşulların zorlayıcılığını anlatan ama sonuçta iyimser olmayı tercih eden bir ifadeyi yeğliyor. Tercih kelimesi burada önemli. Son on yıla bakınca bu ifadeye yönelik ayrıca açıklama yapmaya gerek kalmamalı. Dünya ve Türkiye 'her şeye rağmen' bir yaşama şekline dönüştü çoğumuz için. 'Yaşama sevincine bağlı olmak' ise albümün ikinci parçası "Nombre d'or"da sözlerini Çağıl Kaya'nın yazdığı ve her biri iri bir kaya ağırlığındaki kelimeler üzerinden albümün kalanına trompetin epik anlatısıyla bağlanan bir duyguya sahip.

 

Kaos, belirsizlik, orantı, altın oran, denge, form, düzensizlik...

 

Merih Ermakastar'ın sesinden sıralanan kelimeler müzikal arka planla tamamlanan detaylı bir çerçeve anlatısı.

 

 

"Humani" albümde çalan müzisyenlerin ortak başarısı

 

 

Beste/doğaçlama ilişkisi üzerinden birbirini yakından tanıyan müzisyenlerin kurduğu ilişki albümün anlatı başarısındaki en önemli etken. Bulut Gülen'in trombonuyla Bilgin'in trompeti çift tonlu katmanlı ikiz ifade oluştururken, Ercüment Orkut'un piyanosu ritm ile solist trafiğini ustalıkla yönetiyor. Kontrbas Mauro Batisti ile davul Volkan Öktem ritm ikilisi ve bilhassa Öktem'in etkileyici zillerinin albüme katkısı tahmin edilenden daha fazla.

 

 

Salvador Dali'vari bir kapak çizimi

 

 

Tasarımı Bülent Şengül'e ait kapak tasarımındaki trompet stilizasyonu havada boşlukta duruşuyla ünlü ressam Salvador Dali'yi hatırlatıyor. Bu başarılı görsel dinledikçe müziği tamamlayan bir canlandırma yaratıyor.

 

 

Ve kimi kısa notlar;

 

 

Albümde doğaçlama ile yazılı alanların uyumu çoğu dinleyicinin farkına varmayacağı kadar dikişsiz.

 

"Humani" albümü vokal kullanımında şahsen çok hoşuma giden bir minimalizmi tercih etmiş.

 

"Picante"deki kolektif neşeli vokal coşkusu -muhtemelen- plansız hoş bir stüdyo coşkusunun izlerini taşıyor olabilir mi? Değilse dahi sesler çok iyi istiflenmiş.

 

Dokuz dakikayı aşan uzunluğuyla "Finale" dijital platformlardaki 'best of jazz' playlistlerinde yer almayı hak eden caz parçası.

 

"Humain" albümünün stüdyo kayıt ve sonrası işlemlerinin ortalamanın oldukça üzerinde başarılı olduğunu belirtmek lazım.

 

Bir diğer not ise albümün çıkış firması Doğulu müziğin katalogunda caz albümlerine yer vermesi alkışı hak ediyor.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 11 Eylül 2023, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.