Unesco ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü`nün düzenlediği "Uluslararası Caz Günü" bu yıl İstanbul`da kutlanacak

Unesco ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü`nün düzenlediği "Uluslararası Caz Günü" bu yıl İstanbul`da kutlanacak

Türkiye ve İstanbul bu yıl, 30 Nisan`da tüm dünyaca izlenecek büyük bir caz olayının merkezi olacak; "Uluslararası Caz Günü" adı verilen özel günü Unesco ile Thelonious Monk Caz Enstitüsü birlikte düzenliyor.

 

 

Uluslararası Caz Günü nedir?

 

 

İlki geçen yıl kutlanan Dünya Caz Günü aslında bir amaç, bir hedef, dünyanın dört bir yanından insanları caz müziğini kutlamak, bu müziğin kökenleri hakkında bilgilendirmek ve farklılıkları aşan bir iletişim biçimi olarak sahip olduğu önemli rolü vurgulamak amacıyla bir araya getirmek. Son yıllarda tüm dünyada cazseverlerin bu müziğin eskiye göre daha az dinlendiğine dair giderek büyüyen yakınmalarına karşın Unesco ile işbirliğinde gelişen ve bir anda tüm dünyanın ilgisini üzerinde toplayacak özel bir günde düzenlenecek konserler ve bu konserleri dünyaya yayınlayarak caz müziği üzerine dikkat çekmek. Bu amaçla bu yıl İstanbul`un merkez şehir seçilmesi ise başlı başına harikulade bir olay. Bu özel günün İstanbul da gerçekleşmesini düşünenleri, organizasyonu yapanları büyük bir hayranlıkla kutluyoruz. Sadece caz için de değil, aynı zamanda İstanbul için de önemli bir gün. Dünyaca ünlü sayısız caz müzisyeni sırf bu etkinliklerde yer almak için İstanbul`a gelecek, şarkılarıyla caz müziğini kutsayarak dünyaya seslenecek.

 

Bu yıl ikincisi kutlanacak olan Dünya Caz Günü kutlama merkezi olarak İstanbul seçildi. Organizasyonun merkezinde de Unesco ve Monk Institut ile beraber çalışan İKSV ve İstanbul Caz Festivali var.

 

 

Dünya Caz Günü yetkilileri neler söyledi?

 

 

Unesco Genel Direktörü Irina Bokova ve Unesco Kültürlerarası Diyalog İyi Niyet Elçisi olarak çalışan caz efsanesi Herbie Hancock`le birlikte Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik`in 30 Nisan`da ikincisi kutlanacak Uluslararası Caz Günü`ne İstanbul`un evsahipliği yapacağı açıklanmıştı. Konuyla ilgili olarak Bokova`nın verdiği "30 Nisan’da gerçekleştirilecek 2013 Uluslararası Caz Günü kutlamasının ‘Ev Sahibi Kent’inin İstanbul olacağını açıklamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Küresel kültürlerin buluşma noktası olarak İstanbul, cazın geniş etkisini vurgulamak için ideal bir yer. Geçen seneki ilk Uluslararası Caz Günü’nün büyük başarısının bir uzantısı olarak İstanbul ve dünyanın çeşitli yerlerinde resmi kutlamalar, konserler ve eğitim programları düzenlenecek" demeci önemli. Konuyla ilgili bir başka açıklama da Hancock`dan geldi; “Uluslararası Caz Günü’nde dünyanın dört bir yanında 24 saat boyunca caz müziği kutlanıyor, araştırılıyor ve icra ediliyor. Caz müziğinin güzelliğini, ruhunu ve prensiplerini benimsemiş cazın simge isimleri, akademisyenler, besteciler, müzisyenler, dansçılar, yazarlar ve düşünürler deneyimlerini ve performanslarını yedi kıtaya yayılmış büyük ve küçük kentlerde serbestçe paylaşırken aralarındaki işbirlikleri de çoğalıyor.” yorumunda bulunan usta müzisyen farklı basın kaynaklarına verdiği demeçlerde İstanbul`un böyle bir etkinlik için ne kadar uygun bir şehir olduğundan da söz etti.

 

Dünya Caz Günü ile ilgili Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Ömer Çelik`de ortak bir basın açıklamasında “Türkiye, 29-30 Nisan’da gerçekleştirilecek UNESCO Uluslararası Caz Günü’ne İstanbul’da ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor. Bu vesile ile caz müziğini sadece insan ruhunun değil, ayrıca daha kucaklayıcı toplumların, birbirlerini karşılıklı olarak geliştiren medeniyetlerin ve UNESCO ideallerinin de küresel dili olarak kutlamalıyız.” diyerek devletin sahiplendiğine dair bakış açısını duyurdu.

 

Konuyla ilgili son açıklama ise Monk Enstitüsü başkanı Tom Carter`dan geldi. “Enstitü, UNESCO ve Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ikinci Uluslararası Caz Günü’nü sunmaktan mutluluk duyuyor. Geçen seneki kutlama, eğitim programları, performanslar ve medya haberleri ile bir milyardan fazla insana ulaştı. Bu muhteşem rakamı 2013 yılında daha da artıracağımıza inanıyoruz.” diyen Carter bir anlamda kutlamanın startını verdi.

 

 

19 Şubat Salı sabahı düzenlenen basın toplantısıyla 30 Nisan Dünya Caz Günü detayları açıklandı

 

 

Salı sabah saatlerinde düzenlenen basın toplantısı İstanbul Caz Festivali direktörü Pelin Opçin moderatörlüğünde gerçekleşti. Toplantıya konuşmacı olarak Unesco Dış İlişkiler Direktörü Neil Ford, Thelonious Monk Caz Enstitüsü başkanı Tom Carter, T.C. Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasi Dairesi Başkanı Cem Kahyaoğlu ve T.C. Kültür ve turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü`nden Genel Müdür Yard. Levent Demirel katıldı.

 

 

Kutlamalara dünyaca ünlü bir çok isim gelecek

 

 

İstanbul’da gerçekleştirilecek kutlamalar 30 Nisan Salı sabahı Galatasaray Lisesi’nde, Herbie Hancock ve Wayne Shorter önderliğinde, lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek özel bir performansla başlayacak. Aynı akşam, Aya İrini Müzesi’nde düzenlenecek konserde ise, aralarında piyanistler John Beasley, George Duke, Robert Glasper, Herbie Hancock, Abdullah Ibrahim, Keiko Matsui ve Eddie Palmieri; vokalistler Al Jarreau, Milton Nascimento ve Dianne Reeves; trompet sanatçıları Hugh Masekela, İmer Demirer ve Christian Scott; bas sanatçıları James Genus, Marcus Miller ve Ben Williams; davulcular Terri Lyne Carrington ve Vinnie Colaiuta; gitaristler Bilal Karaman, John McLaughlin, Lee Ritenour ve Joe Louis Walker; saksafon sanatçıları Dale Barlow, Igor Butman, Jimmy Heath, Wayne Shorter ve Liu Yuan; klarnet sanatçıları Anat Cohen ve Hüsnü Şenlendirici; kemancı Jean-Luc Ponty; perküsyon sanatçısı Pedro Martinez ve önümüzdeki haftalarda açıklanacak diğer özel konukların bulunduğu, dünyanın dört bir yanından gelen yıldız müzisyenler aynı sahnede buluşacak. Etkinliğin müzik direktörlüğünü ise John Beasley üstleniyor.

 

UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olan Topkapı Sarayı’nın dış avlusunda bulunan ve tarihi 4. yüzyıla kadar uzanan Aya İrini Müzesi, müthiş atmosferi ve büyüleyici akustiği sayesinde müzikseverler tarafından uluslararası bir hazine olarak görülüyor. Konser, UNESCO, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü internet sitelerinden tüm dünyaya canlı olarak yayımlanacak ve dünyanın dört bir yanındaki devlet televizyonlarında yayımlanmak üzere kaydedilecek.

 

 

... ve ayrıca

 

 

Thelonious Monk Caz Enstitüsü, UNESCO ve 195 üye ülkesi, 30 Nisan Salı günü İstanbul’da düzenlenecek etkinliklere ek olarak, ulusal komisyonlar, UNESCO ağları, UNESCO’yla bağlantılı okullar, üniversiteler, enstitüler, devlet radyoları, devlet televizyonları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak, Uluslararası Caz Günü etkinliklerini dünyanın dört bir yanına yaymak için çalışacak. Kütüphaneler, okullar, performans merkezleri, tüm disiplinlerden sanatçılar ve sanat kuruluşları; sunumlar, konserler ve diğer caz odaklı faaliyetlerle caz gününü kutlamaları için teşvik edilecek.

 

İstanbul’un merkezinde olacağı Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında 30 Nisan günü aralarında Arjantin, Avustralya, Kore, Fransa, Gabon, Malezya, Trinidad ve Tobago’nun da bulunduğu 30’dan fazla ülkede yaklaşık 80 etkinlik yapılması planlanıyor.

 

UNESCO, Türkiye Cumhuriyeti ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü; İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali’nin 2013 Uluslararası Caz Günü’nün yerel ortağı olmasından mutluluk duyuyor. İstanbul Caz Festivali, İstanbul’da gerçekleştirilecek “yıldızlar” konserinin yapımı ve koordinasyonunda çok önemli bir rol oynuyor.

 

 

Uluslararası Caz Günü ile gerçekleşmesini arzuladığı hedefler neler?

 

 

Yetkililerin bu önemli etkinlikle gerçekleştirmeyi istedikleri hedefleri ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;
- Kültürlerarası paylaşım ve anlayışı teşvik etmek ve bu vesileyle hoşgörüyü artırmak;
- Kültürlerarası diyalogu artırmak için uluslararası, bölgesel ve ulusal seviyelerde etkin araçlar sunmak;
- UNESCO direktiflerince belirlenen evrensel değerlerin yayılmasında caz müziğinin oynadığı rol hakkında kamuoyu farkındalığını artırmak;
- Irksal gerilimlerin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasına yönelik kültürlerarası diyalogu desteklemek ve gençliğin toplumsal değişimde oynadığı rolü güçlendirmek;
- Caz müziğini özgürlüğün evrensel bir dili olarak kabul etmek;
- Özellikle kalkınmakta olan ülkelerde, yeni teknolojileri ve sosyal ağlar gibi iletişim araçlarını kullanarak, toplumsal gelişimi desteklemek;
- Gençlerin eğitimine odaklanmak suretiyle UNESCO’nun kültürlerarasında karşılıklı anlayışı geliştirmeye yönelik girişimlerine katkıda bulunmak.

 

Konu ile ilgili detaylı bilgi için:

 

www.unesco.org/new/en/jazz-day
www.jazzday.com
twitter.com/IntlJazzDay
facebook.com/intljazzday

 

Cazkolik.com / 19 Şubat 2013, Salı

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • metin nurbeyler
    20 Şubat 2013 Çarşamba 02:58

    Allahım beni n"olur çimdikleyin. Bu haber gerçek olamaz. 56 yaşımdayım ve bu günleri görebileceğimi bundan 30 yıl önce söyleselerdi kesinlikle kafa bulduklarını söylerdim. Şu anda göz yaşları içinde bu satırları yazıyorum. Vay canına ! Bu devleri ülkemizde aynı sahnede bir arada izlemek için neredeyse bir ömür yarısı beklemişiz, ama gerçekten deydi be dostlar.. Şu kadroya bakın.. Miles Davis ve diğer müteveffa caz tayfası mezarından fırlayıp katılmak isteyecek neredeyse.. Bu günün kutlanmasının merkezine güzel ülkemin konulmasında emeği geçen herkese ama herkese candan teşekkürler . Müzik sen ne kadar güçlüsün..

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.