Madem yeni yıla doğru gidiyoruz işte cazkolikler için güzel bir yeni yıl hediye teklifi; Miles Davis 54.
Caz tarihinin önde gelen firmalarından Prestige Records kuruluşunun 75. yılını, Miles Davis'in de 1954 yılında yaptığı kayıtların 70. yılını kutlamak amacıyla 1954 yılından gelen 20 parçalı özel bir derleme albüm yayınladı. Güzel bir pazarlama fikri!
Aralarında Sonny Rollins, Thelonious Monk, Milt Jackson, Kenny Clarke, Art Blakey ve Horace Silver'ın da olduğu yıldız müzisyenlerle dolu Miles '54 albümü caz ikonunun orijinal eserlerini popüler baladlar ve efsanevi yan müzisyenlerin besteleriyle harmanlamış.
Albümün tanıtımında şöyle diyor; "1954 yılı Miles Davis için dönüm noktasıydı. Kariyerinin onuncu yılında trompetçi, besteci ve grup lideri olarak uluslararası şöhretin eşiğindeydi. Sanatçı, yıl boyunca Rudy van Gelder'in stüdyosunda beş önemli albüm için kayda girmişti. Bu albümlerin her birinde sesini daha da geliştirdi, lider olarak olgunlaştı ve dönemin parlak yıldızlarıyla çaldı. Bu kayıtlar Davis'in kariyerini üst seviyeye taşıyarak 50'lerin ortalarında post-bop sahnesinin soundunu belirleyecekti".
1954 yılında uyuşturucu madde bağımlılığıyla mücadelesini kazanan Davis New York'a yenilenmiş biri olarak döndü. Ashley Kahn gibi caz tarihçilerine göre zamanlaması mükemmeldi. Post Bebop'ın etkisi giderek artmış, dönemin ruhunun iyi işlediği günler gelmişti. 1940 öncesi dönemin ana akımı swing ağırlıklı ekol yerine sofistike sanat müziği muamelesi görüyor ve estetik olarak geçmişteki müzikten daha üstün kabul ediliyordu.
Yine Kahn'ın sözlerine kulak verirsek; "Miles'ın 1954'te Prestige için yaptığı dörtlü ve beşli kayıtlardaki performansları grup liderliği ve çalışında kendine olan güvenin arttığını, paletinde renk, tını ve hatta atmosfer için daha geniş bir his oluştuğunu ortaya koyuyordu".
Yine Kahn'ın bu derleme albüm özelinde yazdıklarından devam edelim; "Bu kayıtların ilki 15 Martta gerçekleşti ve Davis kayıtta Percy Heath (bas), Art Blakey (davul) ve Horace Silver (piyano) eşliğinde “Old Devil Moon” gibi pop standartlarının yanı sıra neşeli “Four” ve bluesy “Blue Haze” gibi orijinalleri seslendirdi. 3 Nisanda, Silver ve Heath'in yanı sıra davulcu Kenny Clarke ve alto saksafoncu Dave Schildkraut ile birlikte neşeli standartlar kaydetmek üzere stüdyoya geri döndü.
29 Nisanda gerçekleşen kayıtta, J. J. Johnson (trombon), Lucky Thompson (tenor saksafon), Silver, Heath ve Clarke'ın iki uzun parça çaldığı tarihi bir kayıt oldu: Gillespie'nin “Blue ‘n’ Boogie” ve blues klasiği “Walkin'.” Piyanist Dick Katz'dan alıntı yapan Morgenstern, bu kayıttan “geçen on yıl boyunca müzikal anlamda neler yaşandığının özeti” olarak söz ediyordu. Morgenstern “Walkin'”in ustaca yorumlanışını “hard bop hareketinin köşe taşı” olarak nitelendiriyordu.
29 Haziranda Davis'e, Morgenstern'in “Miles ve Sonny Rollins arasındaki birkaç karşılaşmadan biri ve bazı açılardan en tatmin edici olanı” diye tanımladığı tenor saksafoncu Sonny Rollins eşlik etti. Silver, Heath ve Clarke'ın da katıldığı ikili, Rollins'in üç ikonik bestesini kaydetti: “Oleo”, ‘Airegin’ ve ‘Doxy’nin yanı sıra Gershwin klasiği ”But Not for Me.”
Noel arifesinde gerçekleşen yılın son kaydında, Heath ve Clarke'ın yanı sıra Thelonious Monk (piyano) ve Milt Jackson'dan (vibrafon) oluşan hayranlık uyandırıcı bir kadroyla kesinlikle yılın en ünlüsü oldu ve ertesi sene Miles Davis All Stars, Vol. 1 ve Vol. 2 olarak yayınlandı. Morgenstern'e göre, alternatif kayıtların da eklenmesiyle bu eksiksiz kayıt, “doğaçlama sanatı üzerine bir yüksek lisans semineri işlevi görebilir”. Davis “Swing Spring”, Jackson “Bags' Groove” ve Monk'un “Bemsha Swing” orijinallerini içeren bu kayıtta Davis'in soundu mükemmele yakındı, adeta, yalnızca o yıl değil,geçen on yıl boyunca yaptığı çalışmaların doruk noktasıydı. Miles'ın sesi ana akım kulakları yakalayan bir olgunluk seviyesine ulaşmıştı”.
Gerçekten de, ertesi sene ve sonraki yıllarda Davis'in profili giderek büyüdü. 1955'te First Great Quintet'i (Red Garland, Paul Chambers, Philly Joe Jones ve John Coltrane'den oluşan) kurarak 50'lerin sonlarının baskın küçük caz grubu haline gelen ve hard-bop türünün tanımlanmasına yardımcı olan bir birim olarak yeni zirvelere yükseldi. Daha sonraki yıllarda cazın sınırlarını zorlamaya devam etti; post-bop ve füzyon soundlarını şekillendirirken, 80'lerin sonuna kadar elektronik öğeler, funk, rock, pop ve Afrika ritimleriyle yeni denemeler yaptı. Bugün, ölümünden 33 yıl sonra, Davis 20. yüzyıl müziğinin en önemli figürlerinden biri olarak güçlü bir mirasa sahip ve etkisi caz dünyasının çok ötesine uzandığını herkes kabul ediyor.
22 Kasımda yayınlanan özel basım albüm LP olarak yayınlandığı gibi dijital platformlarda da yayında.
Cazkolik.com / 25 Kasım 2024, Pazartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.