2022 yılını geride bırakırken kaybettiklerimizi hatırlıyoruz

2022 yılını geride bırakırken kaybettiklerimizi hatırlıyoruz

Haberi hazırlarken takvim günü olarak 2022 yıl başını değil biraz daha geriye giderek 2021 ortasına uzandık. Böyle yapmamızın nedeni, geçen sene böylesi bir anma haber yayınlamadığımız için yakın tarihten itibaren yaşanan kayıpları yılın son günlerinde yeniden anmak ve hatırlamak istedik.

 

2021 yılı Nisan ayında caz dünyası sevilen iki ismini kaybetmişti; Dostlarının Baba Levo lakabıyla andığı nefesli ustası Levent Altındağ ve 2021 Dünya Caz Günü ölümü haberi gelen müzisyen ve enstrüman üreticisi Ümit Onartan.

 

2021 Haziran başı müzik dünyasını sarsan erken ölüm haberi büyük üzüntü yaratmıştı. Kalan Müzik'in kurucusu Hasan Saltık 57 yaşında hayatını kaybetmişti. O günlerde, vefatına dair yayınladığımız haberin manşetine "Kaybolmuş seslerdeki cazı artık kim bulup çıkaracak?" diye yazmıştık. Saltık'ın vefatından iki hafta sonra elim bir hadise nedeniyle Handan Çivicik'in ölümü haberi geldi. Haberin ardındaki detayları arkadaşımız Leyla Diana Gücük özel olarak takip edip yazmıştı.

 

2021 yılı Temmuz ayına gelince bir büyük ustanın ölüm haberi daha üzüntü yarattı. Duduk ustası Djivan Gasparyan 93 yaşında hayatını kaybetmişti. Gasparyan'a dair haberin manşetine "Bu dünyada üzgün olmayacağım" sözünü almıştık. Umarız söylediği gibi hakikaten üzgün yaşamamıştır.

 

2021 Ağustosunda caz tarihi hatıralarında Dave Brubeck'li fotoğrafıyla hatırlanan kornocu Melih Gürel öldü. Gürel'i yakından tanıyan Emin Fındıkoğlu büyüğümüz ricamızı kırmayarak Gürel hakkında özel bir yazı kaleme almıştı.

 

2021 yılı Ekim ayına gelince caz ve pop dünyasını beraber üzen bir kayıp yaşandı. Durul Gence 81 yaşında hayatını kaybetmişti ve sevgili Leyla yine özel bir haber hazırlayarak yakınlarının görüşlerini derlemişti.

 

 

2022 yılında yaşadığımız caz kayıpları

 

 

2022 yılına Şubat ayından beri etkisi geçmeyen Maffy Falay'ın üzücü kaybıyla başladık. 92 yaşında ölen Falay caz dünyasının çok sevdiği özel bir büyüğümüzdü. 32. Akbank Caz Festivali Maffy için özel anma gecesi düzenledi. Yönetmen Deniz Yüksel Abalıoğlu'nun çektiği "Maffy's Jazz" belgeseli çeşitli ödüller aldı ve bir çok kez gösterime girerek Maffy'nin hatırlanmasını sağladı. Sene boyunca Maffy hakkında yazılar yazıldı, radyo programları yayınlandı.

 

Nisan ayında çok genç bir müzisyenin ölümü haberi hepimizi derinden etkiledi. Bas gitarist İlker İsabetli'nin genç yaşta vefatı çok üzücüydü. Cazkolik olarak yakın dostu Herman Artuç ve Cem Nasuhoğlu ile İsabetli'nin yakınları ve dostlarının anlattıklarını derleyerek yayınladık.

 

Haziran ayında müzik ve eğlence tarihimizin unutulmaz ismi Balarısı Ahmet'in ölümü haberi geldi. Uzun bir hayatın peşinde tarihin ayrılmaz parçasına dönüşen Balarısı Ahmet vefatından bir sene önce İKSV'den Yaşamboyu Başarı Ödülü almıştı.

 

Temmuz ayında ise tompetçi Aydın Özarı'nın vefatı haberi geldi. İsmi TRT Caz Orkestrası'yla özdeşleşen Özarı caz tarihimizin unutulmaz isimlerindendi.

 

2022 yılında yaşanan ölümlere 1960'lardan itibaren popüler müzik tarihinin unutulmaz ismi bas gitarist Hayri Uyanık'ın vefatını da hatırlıyoruz.

 

Cazkolik.com / 25 Kasım 2022, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.