Türkiye'de ana akım caza dahi ilgi sınırlı iken çeperin dışında kalan ama progresif kapasite ve iddiası yüksek çalışmaların her an kendini gösterme ihtimali heyecan verici.
Bilgi Üniversitesi günümüzde yaratıcı müziğin çekirdeği olmayı sürdürüyor. İkibinlerin ilk on yılında caz bölümünden mezun olanlar bugün cazın lokomotif isimlerine dönüştü. Okul o dönemki işlevini artık sürdürmese de merkezî konumunu koruyor. Zaman zaman yayınlanan albümler de bunu ispat ediyor.
Müzisyen ve besteci Zeynep Oktar'ın Bilgi Music Label etiketi altında yayınladığı "Symbiosis" albümü dikkat çeken, özellikli bir çalışma
Drone müziği belki çoğu dinleyiciye uzak bir tabir ama geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan geleneksel enstrümanların ki benim aklıma ilk gelen mesela Karadeniz kemençesi oldu, hatırlayın o sesi, tek ya da iki telli sazların bitevî tıngırtısı, körüğe doldurulan nefesin dakikalarca ses olarak çıktığı gayda seslerinden tutun, günümüzün elektronik tabanlı minimalist müziklerine uzanan tekdüzeliğin müzikal döngüsünü anlatır. Bir yanıyla endüstriyel bir müziktir.
Başarılı genç müzisyen Zeynep Oktar "Symbiosis" albümünde müzikal ikiliğin peşinde etkileyici müzikler kaydetmiş. Yani, iki farklı organizmanın birarada bulunma hali, bir yanda drone müziği ile diğer yanda tenor saksofon, elektrik bas, elektrik gitar, davul ve viyolonsel gibi caz/rock temelli enstrümanların buluşmasını sağlamış.
Zeynep Oktar'ın piyano, sintiler ve elektroniklerde yer aldığı kayıtlarda tüm nefeslilerde Ezgi Daloğlu, elektrik gitarda İpek Ektaş, viyolonselde Anıl Eraslan, elektrik basta Alper Yılmaz ve Ahmetcan Gökçeer ile davulda Berke Köymen ile Fırtına Kıral eşlik etmiş. Mix ve mastering çalışmasını bizzet Oktar'ın yaptığı albümün kapak fotoğrafı Gregory Charette'e ait.
Albümde yer alan parçaların isimleri de dikkat çekiyor; Symbiosis, Isolation Protocols, Biophobia ve Biosphere
Parçalara/temalara yönelik fikir yürütmek dinleyicinin zihnini yönlendirir şüphesiz ama isimlerin kuvvetli çağrışımlar ürettiği muhakkak. Albümün ilk ve son parçaları, yani Symbiosis ile Biosphere varlıkların ilişkisini ve kuşatıcı çevreyi belirtirken Isolation Protocol ile Biophobia tetiklenmiş ayrıştırıcı korkuları kastediyor sanki.
Şahsen altını çizmeyi istediğim iki parçanın ilki Biosphere. Kelimenin anlamı malum. İlk iki dakikalık soundun atmosferik kuşatıcılığı etkileyici. Tüm eko sistemi kapsadığını düşündürten müziğin ifade gücünü çok başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Aynı şekilde, Isolation Protocol'deki ayrıştırıcı sertlik de çarpıcıydı.
Başarılı genç sanatçı Zeynep Oktar'ın dijital platformlarda daha önce yayınlanmış üç single çalışmasını görüyoruz. "Symbiosis"in ardından hemen öncekiler de dinlenmeli ama galiba asıl önemli olan bundan sonra kaydedilecekler. Onları beklemek daha heyecan verici.
Feridun Ertaşkan
Cazkolik.com / 27 Mart 2022, Pazar
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.