Bundan üç yıl kadar önce, New York`un seçkin caz klüplerinden Birdland`de Steve Swallow Carla Bley konserini izleyen eleştirmen Budd Kopman`ın sahnede izlediği dörtlünün birliktelikleri ta 1994 yılında kaydettikleri albümleri Songs With Legs albümüne uzanıyordu. Oysa Kopman`ın da mutlaka bildiği şeydir Swallow ile Bley`in -ama ikili düet olarak- 1988 yılında Duets isimli albümlerini kaydettiğidir.
Bu işin bir başka yanı... Gelelim 2008 Birdland konserine.
Müzikal partnerliğin dışında özel hayatlarında da birlikte olan ikilinin bildiğimiz kadarıyla 2004 yılında yayınladıkları The Lost Chords isimli kayıtlarının ardından yayınlanan başka bir albümleri yok galiba. İkiliye saksofonda Andy Sheppard, davulda Billy Drummond`un eşlik ettiği (ki 31 Ekim akşamı Salon`da ikiliye bu kez alto saksofonda Chris Cheek, davulda Jorge Rossy ve gitarda Steve Cardenas eşlik edecek) albümün bir başka versiyonu da 2007 yılında bu kez trompetçi Paolo Fresu`nun katılımıyla The Lost Chords Find Paolo Fresu ironik adıyla yayınlanmıştı aynı firma tarafından.
Bir başka eleştirmen Thom Jurek`te albümün öyküsünün 2003 yılındaki Avrupa turnesine dayandığını yazar. "3 Kör Fare" isimli parçayla başlayan albümün hard bop - post bop melodilerle örülü dokusundan övgüyle söz eder, "3 Kör Fare"nin toplamda 17 dakikayı bulan üç ayrı bölümlü süitini anlatır. Horace Silver ile Bobby Timmons müziklerine gönderme yapar. Albüme adını veren The Lost Chords`ta aynı şekilde üç ayrı bölümlü bestedir.
Carla Bley sıradan caz dinleyicisi için yani onu tanımayan, sahnede ilk kez gören / görecek biri için bir daha unutacağı normal görünümlü biri değildir. Kişilik olarak da farklı bir insandır. Kısa küt kesimli sarışın saçı ünlü piyanistin kimliği gibi yerleşmiş durumda uzun yıllardır ama müziği de öyle... Carla Bley piyanosu hemen rahatlıkla tanınabilecek karaktere sahiptir. Caz standartlarını yorumlayışındaki dikkat çekici kurgusal oynamalar olsun, sofistike alt yapı üzerine kurgulanan modern cümleler olsun iyi bir dinleyicinin hemen dikkatini çekecektir.
Steve Swallow`un ise grubun içinde ilginç bir rolü olduğundan söz ediyor Kopman. Armonik destek sağlayan ve ritmik olarak tahrik edici kimi zaman da solo olarak devreye giren müzisyen yazarın deyişiyle Carla Bley çalarken bin yandan çevresinde müziğe göre reaksiyon vermekten çekinmeyen bir çeşit sinekkuşu gibi.
Kopman, sahnede dinleyeceğimiz müziğin tadı daha önce denenmiş ve kendine bir çok hayran kazanmış bir lezzet olduğundan sözediyor. Eğer bir kez bu tadı deneme şansını yakalarsanız kulağınızın bundan sonra ayıredici bir lezzete sahip olacağından bahsediyor.
İyi bir cazseverin kuşkusuz en sevdiği şeylerden biridir iyi bir lezzeti yakalayıp onunla yeni sevişmeler yaşamak, o zaman bu fırsatı kaçırmayıp bu sofistike müziğin peşine düşün deriz.
Bley ve Swallow 31 Ekim gecesi Salon sahnesinde olacak.
Cazkolik.com / 29 Ekim 2011, Cumartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.