5. CRR Caz Şubatı konserleri Filistinli üç kardeş Le Trio Joubran`ın konseri ardından 23 şubat cuma gecesi Avrupa cazının yaşayan en önemli ustalarından Anouar Brahem konseriyle sona erdi. Geçen sonbahar yayınladığı albümle yılın en iyi kayıtlarından birine imza atan Brahem yoğun ilgi gören konser sonunda dinleyicilerin bitmek bilmeyen alkışlarına bisle karşılık verdi ve konser sonunda son albümünü imzaladı.
Cazkolik.com / 27 Şubat 2018, Salı
İki nesil, iki usta, iki enstrümandan ortak duygular
İki farklı coğrafyanın, iki farklı neslin, iki farklı enstrümanın usta isimleri Lübnan`lı Marcel Khalife ile Makedon klarnetçi İsmail Lumanovski 5. CRR Caz Şubatı konserlerinde aynı sahnede buluştu. Şarkılara izleyicilerin de hep birlikte eşlik etmesiyle coşkulu bir konser izledi müzikseverler. Türkiye`de olduğu için mutlu olduğunu söyleyen Khalife izleyiciyi Türkçe selamlarayak konserine başladı.
Konserine "Walking Tall" ve "Omni" gibi bilinen şarkılarıyla başlayan sanatçıya tüm salon bu esnada alkışla tempo tutuyordu. Konserde sıra sanatçının en bilinen şarkılarından "Rita"ya geldiğinde Khalife sözü adeta izleyiciye bıraktı ve birlikte söylediler.
Konserin son şarkısından önce sahnede birlikte çaldığı arkadaşlarını tanıtan Khalife bu kez yine çok sevilen "Ya Bahariya" isimli şarkısını söylemeye geçti, bu şarkıda konserin diğer usta ismi İsmail Lumanovski`nin klarnet solosu salondan yoğun alkış aldı. Konser sonunda Filistin`den gelen ziyaretçilerinin kendisine çiçek takdim etmesinin ardından sanatçı albümlerini imzaladı.
Cazkolik.com / 23 Şubat 2018, Cuma
Türkiye`ye ilk kez gelen Tarek Yamani`yi bundan sonra daha sık izlemeli
19 şubat pazartesi akşamı 5. CRR Caz Şubatı kapsamında kaçıranların ah vah etmesine neden olacak bir Tarek Yamani konseri yaşandı. Bu yılki konserlerin arasında en ilgi çeken ama diğerlerine göre daha az tanınan genç sanatçı özellikle post bop cazsevenlerin gönlünü hoş edecek bir sounda sahip, sadece o kadar değil, üstelik post bop müziği Arap müziğiyle öyle güzel harmanlıyor ki, dinlemesi çok zevkli, tıpkı pazartesi akşamki konser gibi.
Tarek Yamani konsere 2014 yılı albümü "Lisan Al Tarab: Jazz Conceptions in Classical Arabic" albümünden "Hibbi Zurni" ile başladı. İlk icranın ardından sözü alan genç sanatçı "Türkiye`ye ilk kez geldiğimiz için çok heyecanlıyız" dedi. Aslında böyle yetenekli bir ismi niye daha önce burada izlemedik o da ilginç. Demek 5. CRR Caz Şubatına kısmetmiş. Ardından, konsere yine aynı albümden "New Dabke" ile devam eden üçlü konser boyu sanatçının en tanınan eseri "Ashur"un da olduğu 9 parça seslendirdi.
Konserde genç sanatçıya isimlerine albümlerinde rastladığımız basçı Elie Afif, davulcu Khaled Yassine eşlik etti. Parça aralarında bestelerinin konuları ve oluşumu hakkında ayrıntılı notlar aktaran Yamani sıra son şarkıya geldiğin şöyle dedi; "Arapça çok duyduğum bir şarkı vardı, sonra keşfttim ki bu aslında çok ünlü bir Türkçe şarkı olan "Ararım" imiş" (*) dedi ve o parça "Ah Ya Zein"i çalmaya başladı. Dedik ya, konseri kaçıranların ah vah edeceği kadar vardı, bari bundan sonraki konserleri kaçırmayın zira 5. CRR Caz Şubatı bu hafta sonu bitecek.
(*) "Ararım" adıyla geçen şarkı üstâd Sadettin Kaynak`ın "Muhabbet Bağına Girdim Bu Gece" diye bilinen ünlü şarkısıdır.
Cazkolik.com / 21 Şubat 2018, Çarşamba
Türk cazseverinden Aziza`ya büyük alkış
Bu yıl beşinci kez gerçekleşen "Caz Şubatı" konserleri 16 şubat cuma akşamı Türkiye`de çok seveni olan Azeri caz piyanisti ve besteci Aziza Mustafa Zadeh konseriyle başladı. Türkiye ile doksanlardan bu yana yoğun ilişkisi olan, çıkardığı albümlere ve konserlerine sadece cazseverlerin değil müziğin birçok türünü takip edenlerin de yoğun ilgi gösterdiği Aziza Cemal Reşit Rey konser salonunun tümüyle dolu olduğu bir açılış konseri gerçekleştirdi.
İstanbul`da yeniden konser vermekten duyduğu mutluluğu dile getiren sanatçıya bas gitarda Ralf Cetto, davulda Simon Zimbardo eşlik etti. Aziza`nın geleneksel doğu-batı harmanlı müziği salonda yoğun alkış aldı.
Müzisyen anne ve Vagıf Mustafa Zadeh gibi dünyaca ünlü bir müzisyen babanın kızı olması nedeniyle müziğe küçük yaşta başlayan Aziza babasından miras aldığı geleneksel Mugam müziğinin cazla uyumlu örneklerini, babasının bestelerini konserde seslendirdi.
Gerek kendi besteleri, gerek babasının eserleri yanında Aziza`nın konserde seslendirdiği Aşık Veysel`in "Uzun İnce bir Yoldayım" icrası yoğun ilgi gördü. Bu icranın ardından konsere "Marriage Suite" isimli besteyle devam eden Aziza`nın sahnede `hepimize sevgi gerek` sözleri ve ardından bis için geri dönen Zadeh konser sonu uzun süre ayakta alkışlandı.
Cazkolik.com / 17 Şubat 2018, Cumartesi
5. Caz Şubatı Konserleri Takvimi
16 Şubat 2018 Aziza Mustafa Zadeh Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Saat: 20:00
19 Şubat 2018 Tarek Yamani Trio Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Saat: 20:00
20 Şubat 2018 Marcel Khalife feat. İsmail Lumanovski Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Saat: 20:00
21 Şubat 2018 Rabih Abou Khalil Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Saat: 20:00
22 Şubat 2018 Trio Le Joubran Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Saat: 20:00
23 Şubat 2018 Anouar Brahem Quartet Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Saat: 20:00
Konser öncesi haberi:
Cemal Reşit Rey Konser Salonu`nun bu yıl beşinci kez düzenlediği, 16- 23 şubat arası gerçekleşecek "CRR Caz Şubatı" kapsamında 19 şubat akşamı izleyeceğimiz Beyrutlu caz piyanisti Tarek Yamani`nin müziği tıpkı algımızdaki Beyrut gibi. Nedir o algı? Ortadoğu`nun batıya açılan kapısı ya da Ortadoğu`nun Paris`i... Sadece batılıların değil biz Ortadoğuluların da `orientalist` bakmayı sevdiği Beyrut gibi. Mimarisinden müziğine ve eğlencesine, ticaretinden insanına kadar öyle. Lübnan`da doğup büyüyen ardından New York`a yerleşen caz piyanisti Tarek Yamani Türkiye`de kendi neslinin önemli diğer isimlerine göre daha az tanınsa da müziği onların çoğundan daha iyi, daha sağlam, daha enerjik, daha estetik, daha gösterişli, tamam, belki onlar kadar etnik değil ama müziğine Ortadoğu soundlarını kendine has tercihlerle dahil eden başarılı bir piyanist.
Haberin başlığına geri dönersek, Arap soundunu cazla harmanlamanın türlü `kitsch` yolları var ve mebzul miktarda bunlara maruz kalıyoruz zaten ama son yıllarda bu döngüyü tersine çeviren çok iyi müzisyenler ve albümler çıkıyor arka arkaya. Tarek Yamani bu sanatçılardan biri. Fazla etnik enstrüman kullanmayan ama gerekirse kullanmaktan kaçınmayan piyanist buna rağmen her notasına sağlam duygu ekliyor. Işıl ışıl bir müzik, güçlü bir `groove` ve daha da parlak, virtüöz icralar.
Tarek Yamani kişisel diskografisinde müziğiyle de, ismiyle de en çarpıcı, en manifest çıkışını 2012`de yayınladığı "Lisan Al Tarab: Jazz Conceptions in Classical Arabic" albümüyle yapmış. 2010 yılında kazandığı dünyaca ünlü Uluslararası Thelonious Monk Caz Bestecileri Ödülü sonrası sanatını pekiştiren işlere imza atmış. İlk albümü "Ahur" kuşkusuz bunlardan biri. Kariyerini incelediğinizde 2012 yılının en atak olduğu, en başarılı yıl olduğu belli. Yine bu sene Dünya Caz Günü kutlamalarında dünyaca ünlü ustalarla aynı sahnede olmuş. Sanatçılığını ve sanatını girişimci yanıyla destekleyen Yamani 2013 senesinde hayata geçirdiği "Beirut Speaks Jazz" isimli projenin de mimarı. Caz ve türev müziklerin yanında pop, rock ve blues gibi türleri de kapsayacak şekilde Beyrut`lu sanatçılarla dünya isimlerinin buluşmasını sağlamak isteyen Yamani bu projesini hâlâ sürdürüyor.
Bir müzik yazarının "her bir elinde bir piyano var" dediği Tarek Yamani İstanbullu cazseverler için dinlemesi oldukça zevkli, canlı, keşfedilir bir konser olacak eminiz. Kaçırmamanızı tavsiye ederiz.
Cazkolik.com / 10 Şubat 2018, Cumartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.