Akbank Sanat Nisan ayında `Çağdaş Vokal Günleri` adıyla konser ve workshoplar düzenliyor.

Akbank Sanat Nisan ayında `Çağdaş Vokal Günleri` adıyla konser ve workshoplar düzenliyor.

Akbank Sanat, 12 - 26 Nisan 2013 tarihleri arasında, konserlerden dans atölyelerine, workshop’lardan panellere kadar uzanan farklı etkinliklerin yer aldığı Akbank Sanat Çağdaş Vokal Günleri ile çağdaş sanata yeni bir boyut getiriyor. Vokal müziğin ünlü isimlerini bir araya getirecek olan etkinlikte, sanatçılar performanslarının yanı sıra atölye çalışmaları ve panellerle de izleyicilerle bir araya gelecek. Dünyaca ünlü King’s Singers vokal grubunda da yer almış koro şefi Nigel Short, ses ve dansı sentezleyen yaklaşımıyla tanınan ünlü koreograf Panda van Proosdij’in de katılacağı Akbank Sanat Çağdaş Vokal Günleri’nde Türkiye’nin önde gelen çağdaş müzik korolarından Rezonans ve Fazıl Say eserlerini vokal müziğe aranje eden A Capella Boğaziçi’nin performansları yer alacak. Ayrıca, besteci Hasan Uçarsu ve Aydın Esen, orkestra şefi İbrahim Yazıcı ve koro şefi Burak Onur Erdem de söyleşi, atölye çalışmaları ve panellerde müzikseverlerle buluşacak.


Çağdaş Vokal Günleri düzenlediği konser ve

atölyelerle dünyaca ünlü isimlerin farklı tarz ve

tekniklerde vokal deneyimine, tanık olmaya davet

ediyor.

12 Nisan Cuma, Saat: 20:00

DENEY-im / EXPER-imen-T

Besteci Mehmet Can Özer ve koreograf Korhan Başaran’dan bilinmeze doğru atılan bir adım. Henüz keşfedilmemiş, tekrarlanamayacak bir sürecin, oluş anının paylaşımına davet. Bu bir gecelik disiplinlerarası gösteride Başaran ve Özer, yaşamsal deneyimlerini sanatsal bir perspektifle yansıtarak, elektroakustik müzik ve modern dansı “doğaçlama” teması üzerinden izleyiciyle buluşturacak. Etkileşimin ana kaynağını metafizikten hareketle yapacak olan sanatçılar, sessel evrenin ve bedenin iç içeliği ve etkileşimini sorgulayacaklar.

Korhan Başaran: öncelikle kıyısından müzikle, daha akademik bir şekilde oyunculuk aracılığıyla sanatla tanışmış, sonra da kendisini en özgür kılan sanat formu olan dansa âşık olmuştur. Yeni yüzyılla birlikte formların deforme edildiğine, sadece formlara takılıp kalanların içlerinin boşaldığına, demode olduğuna tanık olmaktadır... Bu dönemin, anın sanatını aramaktadır. New York’ta yaşamakta olup, bir süreliğine İstanbul’da gerçekleştireceği projeler için heyecan duymaktadır.

Mehmet Can Özer: Besteci Mehmet Can Özer 1981 yılında doğdu. Bilkent, Cenevre, Zürih konservatuvarları ve Berlin Teknik Üniversitesi’nde eğitim gördü. Halıcı-Midi Beste Yarışması (1998), Bourges Uluslararası Elektroakustik Müzik Yarışması (2003 ve 2007), Goethe Enstitüsü Sanatçı Ödülü (2006) ve SWR Experimental Studio (2008) ödüllerine layık görüldü. Pek çok uluslararası festivalde ülkemizi temsil etti ve ustalık sınıfları yönetti. 2009 yılında Türkiye’deki ilk elektroakustik müzik albümü olan “Siyah Kalem Dansı” yayınlandı. 2012 yılında “Sonpozisyonlar” albümü Berlinz Records etiketiyle Avrupa’da yayınlandı ve aynı yıl müzik teknolojileri alanında Doçent oldu. Halen “Aşure” isimli yazılımı geliştirerek konserler vermektedir. Doktora sonrası çalışmalarını Berlin Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Mehmet Can Özer’in çalgı kompozisyonları çeşitli ülkelerde seslendirilmekte, sanatçı görsel / işitsel
yerleştirmeler de yapmaktadır.

Canlı Elektroakustik Müzik: Mehmet Can Özer
Dans: Korhan Başaran
Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.


13-14 Nisan Cumartesi-Pazar, Saat: 11:00-14:00-18:00-20:00

Nigel Short

Şef ve yönetmen Nigel Short, Londra Kraliyet Müzik Koleji’nde ş ve piyano dersleri aldı. 1993 yılında dünyaca ünlü King’s Singers topluluğuna katılmadan önce, The Tallis Scholars, Westminster Abbey, The King’s Consort’ta görev alıp, tüm Avrupa’da opera ve oratoryolarda solistlik yaptı. 2001’de Tenebrae vokal topluluğunu kurdu. Nigel Short, gerek konserlerde gerek kayıtlarda, London Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, Royal Philharmonic Orchestra, English Chamber Orchestra, English Concert gibi önemli orkestraları yönetti, EMI Classics, Warner Classics, Decca Records, LSO Live ve Signum Records için kayıtlar yaptı.

Koro Atölyesi

Nigel Short
Çağdaş Koro Müziği
Etkinlik ücretsizdir.
Saat: 11.00/14.00
13-14 Nisan

Masterclass

Nigel Short
13 Nisan Cumartesi
Sat: 18:00
Etkinlik Ücretsizdir.

Konser

Şef: Nigel Short
Rezonans - Çağdaş Koro Müziği ve Solistler
14 Nisan Pazar, Saat: 20:00
Ta: 10 TL., Öğrenci: 5 TL.


16 Nisan Salı, Saat: 20:00

A Capella Boğaziçi "Fazıl Say`ın A Capella

Eserleri"

Çağımızın dehalarından piyanist ve besteci Fazıl Say’ın şarkıları, 16 Nisan akşamı Akbank Sanat’ta A Capella Boğaziçi tarafından seslendirilecek. Fazıl Say’ın caz aranjmanları Paganini Jazz, Mozart Alla Turca ve Summertime; Fazıl Say’ın eserleri İstanbul’u Dinliyorum, 3 Ballad ve Bodrum ile seyirci karşısında olacak. Fazıl Say repertuvarının yanı sıra A Capella Boğaziçi, caz standartları da seslendirecek.

A Capella Boğaziçi
Seren Akyoldaş, soprano
Ezgi Arslan, alto
Kaan Bayır, tenor
Recep Gül, bariton
Ali Göktürk, bas

2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü üyeleri tarafından Boğaziçi Singers A Capella Quintet ismiyle kurulan grup, 2004 yılında A Capella Boğaziçi ismini almıştır. 2005 yılında ilk albümünü Kerem Görsev prodüktörlüğünde çıkaran grubun kayıtları Uluslararası İstanbul Festivali CD’sinde ve DMC Jazz Label karma albümünde de yer almayı başarmıştır. Topluluk, 12. ve 13. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, İKSV 10., 11. ve 12. Uluslararası İstanbul Caz Festivalleri, Korofest 2012, ODTÜ Mart Fest 2, Alem Jazz Park Project, Eskişehir Caz Festivali, 6. Bodrum Caz Günleri, Boğaziçi Caz Günleri gibi pek çok festivale katılmış; Akbank Sanat, İzmir Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, İzmir Sanat, Ankara ÇSM, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Nardis Jazz Club, Berlin - Tiyatrom gibi pek çok önemli mekanda sahne almıştır. Temmuz 2012’de çalışmalarına başlanan A Capella Boğaziçi - Fazıl Say Şarkıları albümünün hazırlıkları içinde olan A Capella Boğaziçi’ni 2013’te yoğun bir konser takvimi bekliyor.


17 Nisan Çarşamba, Saat: 20:00

Aydın Esen, Randy Esen

Aydın Esen, piyano, tuşlu çalgılar
Randy Esen, vokal

Dünyaca tanınmış iki önemli müzisyen uzun bir aradan sonra birlikte ilk kez Akbank Sanat sahnesinde olacak.

Derin müzikal anlayışı, detaylı ve hiçbir tür ayrımı yapmaksızın sürdürdüğü çalışmalarının yanı sıra dünyanın en ünlü isimleri ve grupları ile birlikte yaptığı çalışmalarla tanınan ünlü piyanist Aydın Esen ve en az kendisi kadar bilinen ve takdir gören caz vokali eşi Randy Esen, bugüne değin edindikleri müzikal birikimlerini izleyiciler ile paylaşacak.

Kendine has bir vokal tekniği olan ve bugüne kadar bir çok genç solist yetiştirmiş Randy Esen, piyanist eşi Aydın Esen ile birlikte güzelliklerle dolu soluksuz bir konser sunacak. 1987’de New York’a yerleşen sanatçı, Eddie Gomez ve Marcello Pellitteri ile yaptığı “Trio” başlıklı kaydıyla büyük yankı uyandırdı. Bestecilik, tuşlu çalgılar ve elektronik müzik dallarında pek çok ödül kazanan Esen’in kazandığı en önemli ödüllerden birisi 1989 yılında Uluslararası Paris Piyano Yarışması’nda kazandığı birincilik ödülüdür. 1989’da Randy K., Francis Bourrec, Peter Herbert ve Can Kozlu’yla kaydettiği “So Many Lifetimes” albümü tüm dünyada büyük yankılar uyandırdı ve “Yılın Albümü” sec?ildi. 2000-2010 arasında yeni bir döneme giren Esen, modern zamanların en önemli konularıyla uğraşmaya başladı ve 80’li, 90’lı yıllardaki yoğun dünya turnelerinde bestelediği ve kaydettiği en önemli parçalarını tekrar gözden geçirdi ve onlara son halini verdi. Bunların arasında bazılarının tamamlanması yirmi yılı alan büyük çaplı elektronik müzikler vardı. Bu arada New York’a giderek Dave Liebman, Steve Smith ve Anthony Jackson’la beraber “Flashpoint” albümünü kaydetmiş ve eleştirmenlerden büyük övgü almıştır.

Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.


19 Nisan Cuma, Saat: 20:00

Humcrush / Sidsel Endresen

Sidsel Endresen, vokal
Stale Storløkken, tuşlu çalgılar
Thomas Strønen, davul

2004 yılında Norveç’te kurulan, davulda Thomas Strønen ve tuşlu çalgılarda Sta?le Storløkken’den oluşan Humcrush, fütürist elektro - caz tınılarını klavye ve davulun aralıklarla damlayan kısa vuruşlarıyla birleştiren deneysel bir gruptur. Birbirlerinden aldıkları esinlemelerle müziklerini spontane yaratan Humcrush, birkaç yıldır Norveç’in caz divası Sidsel Endresen ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir.

Sidsel Endresen: 21. yüzyıl Norveç cazının en önemli kadın seslerinden biri olan Sidsel Endresen, sesini bir enstrüman gibi kullanarak, başta caz, tiyatro ve film müziği olmak üzere yenilikçi her türlü sanatsal ifadeye açık bir vokalisttir. İngiltere’de edebiyat ve antropoloji eğitimi aldıktan sonra orada besteci ve şarkıcı olarak çalışmaya başladı. Chipahua ve Jon Eberson Group ile çalıştıktan sonra kendi adına albümler çıkarmaya başladı. İki kere Norveç’in Grammy’si kabul edilen Spellemannprisen ödülüne layık görülen Endresen, bugün birçok genç caz vokalisti için hala ilham kaynağı olmayı sürdürmektedir. Bugüne kadar ECM ve ACT gibi önemli müzik şirketlerinden albümler çıkaran ve birçok ödül alan sanatçı, 2008 yılında çıkardığı Punkt Live Remixes vol. 1: Sidsel Endresen 7 Jon Hassel isimli son solo albümünün yanı sıra halen önemli caz sanatçılarıyla da birlikte albüm çalışmalarına devam etmektedir.

Stale Storløkken: Besteci müzisyen Storløkken, gitarist Terje Rypdal ile yaptığı çalışmalarla ismini duyurdu. Daha sonra Supersilent, Motorpsycho ve Humcrush gruplarının kurucusu oldu. 1994 yılında, Kongsberg Caz Festivali tarafından sipariş edilen Eight Thirty adlı eseri piyanist Christian Wallumrød ile birlikte besteledi.

Thomas Strønen: Besteci ve davulcu Thomas Strønen hem kendi grupları hem de birçok sanatçı ile 40’a yakın albümde yer almıştır. Cheltenham gibi önde gelen festivaller için eserler bestelemiştir.

Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.


 24-25-26 Nisan, Çarşamba-Perşembe-Cuma

Panda / Van Proosdij

Panda van Proosdij Hollanda’daki Rotterdam Dans Akademisi’nde okudu. Codarts Rotterdam, Müzik ve Tiyatro Eğitimi Departmanı’nda konuk eğitmen ve WilmaTen Wolde liderliğindeki Hollanda Çocuk ve Gençlik Korosu`nda hareket koçu ve yönetmen olarak görev aldı. Panda, Europa Cantat, Mainz 2006, Utrecht 2009, Bonn 2008 ve 2010, Parnu, Estonya 2011, Torino 2012 ve AMJ tarafından organize Eurotreff gibi farklı festivallerde eğitmenlik ve atölye liderliği yaptı.

Workshop: Ses ve Beden
24 - 25 Nisan, Çarşamba-Perşembe, Saat: 15:00
Etkinlik ücretsizdir.

Panda van Proosdij yıllardır “Ses & Fizik” adlı bir yöntem üzerinde çalışıyor. Bu yöntem, iyi bir fiziksel bilinç, sağlıklı bir vücut duruşu oluşturarak ve vücutta gerginlik ve rahatlama arasındaki doğru dengeyi bularak, ses veya enstrümana destek olmayı amaçlayan bir yöntemdir.

Dans - Konser
26 Nisan, Cuma, Saat: 20:00 Dans, 21:00: Konser

Bu özel projede, koro müziğinin büyülü tınıları ünlü koreograf Panda van Proosdij’in Rezonans için hazırlamış olduğu koreografi ile buluşuyor. İnsan sesi ve beden dilinin buluşmasıyla, vokal müziği yeni bir boyut kazanıyor.

Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.


26 Nisan, Cuma, Saat: 21:00

Rezonans

Şef: Burak Onur Erdem
Koreograf: Panda Van Proosdij

Bu özel projede, koro müziğinin büyülü tınıları ünlü koreograf Panda van Proosdij’in Rezonans için hazırlamış olduğu koreografi ile buluşuyor. Rezonans, koro müziğini en kaliteli şekilde icra etmek üzere 2010 sonunda kuruldu. 24 tecrübeli koristten oluşan topluluk; Borusan Müzik Evi, Aya İrini, Avusturya Kültür Ofisi gibi mekanların yanı sıra, birçok koro festivalinde ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde performans gösterdi. Rezonans, gerek koro şefliği atölyelerinde, gerekse uluslararası projelerde Simon Carrington, Volker
Hempfling, Klaus-Jürgen Etzold, Qin Huang gibi konuk şeflerle çalışma ve Hasan Uçarsu, Özkan Manav ve Kamran İnce gibi Türk besteciler ile yeni koro eserlerinin prömiyerlerini hazırlama imkanı buldu. Rezonans, çağdaş müzik üzerine odaklanıyor ve yeni Türkçe eserleri gün ışığına çıkarmaya hazırlanıyor.

Burak Onur Erdem: Boğaziçi Üniversitesi’nden Rektörlük Ödülü ile mezun oldu. Araştırma görevlisi olarak çalıştığı İTÜ MIAM’da müzik doktorasını sürdürmektedir. Koro Kültürü Derneği’nin kurucularından olup, Avrupa Korolar Federasyonu Gençlik Komitesi başkan yardımcısıdır. Uluslararası koro şefliği sınıflarında Eby, Hempfling, Szabo, Carrasco, Bernius, Guinand, Prinz, Grun gibi ustalarla çalışma fırsatı buldu. Koro festivalleri, şeflik kursları ve koro atölyeleri başta olmak üzere, Türkiye’de birçok projeye imza attı. İstanbul merkezli oda korosu Rezonans’ın şefliğini yürütmektedir.


25 Nisan Perşembe, Saat: 18:00

Notalardan Seslere Yolculuk

Besteci: Hasan Uçarsu
Şef: Burak Onur Erdem

Bestecinin kalemi, portedeki ilk notaları çizmeye başladığında, çoktan müzik eserini oluşturan tınılar oluşmuştur bile. Hele bir de kağıda dökülen armoniler, usta bir şairin dizelerinden ilham alıyorsa, edebiyatın kendine has anlatım gücü de bu süreçte yerini alır. İşte bu söyleşide, bir koro eserinin tüm oluşma süreçleri besteci Hasan Uçarsu ve koro şefi Burak Onur Erdem`in paylaşımları ile tartışılacak. Bir eser nasıl ortaya çıkar? Şiir, müzik notalarına dönüyürken nasıl süreçler yaşanır? Koro şefi, tüm bu hazırlanan eseri alıp ne gibi bir yaklaşım ile sahneye taşır? Çağımızda besteci ve icracı ortaklığından oluşan bu ilginç süreci anlatan söyleşi tüm çağdaş müzikseverlerin ilgisini çekecek.

Etkinlik ücretsizdir.


26 Nisan Cuma, Saat: 17:00

Önce Söz Vardı

Şef: İbrahim Yazıcı

İbrahim Yazıcı, vokal müziğin söz üzerine yazılması ve bestecinin sözü ele alış biçimi, konusu ile deneyimlerini izleyicisiyle paylaşacak. Türkiye’nin önde gelen tüm orkestraları ile konserler veren sanatçı, Berlin Filarmoni, Hamburg Musikhalle, Seul Art Center, Stuttgart Liederhalle, Tel Aviv, Performing Arts Center, Palau dela Musica Valencia gibi önemli müzik merkezlerinde, Deutche Symphonie Orchester Berlin (Eski RIAS), Den Haag Het Residentie, Ensemble Rezonans, Camerata de France gibi pek çok toplulukla konserler verdi ve yurtdışında konserleri hakkında büyük övgü topladı. Yazıcı, bestecinin Metin Altıok Oratoryosu’nun ilk seslendirilişi ve CD kaydı ile “Nazım” oratoryosunun Bilkent Senfoni Orkestrası ile CD ve DVD kaydını yaptı. Başarılı çalışmalarından ötürü 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat Teşvik Ödülü ve 2005 yılında İtalya Cumhurbaşkanı tarafından “Cavalleria della Soliderita” şövalyelik unvanıyla onurlandırıldı.


Cazkolik.com / 11 Nisan 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.