Miles Mosley geleneği bilen bir değişimci

Miles Mosley geleneği bilen bir değişimci

Bazı isimleri ilk kez izleyeceğimizi sanırız ama aslında onları biliriz. Sır gibi konuşmayalım, anılarınızı havalandırın, iki yıl önceye gidelim, Beykoz Deri Kundura Fabrika bahçesine, sahnede Kamasi Washington var ve devasa bir sound üflemekle meşgul. Adama adetâ kimsenin bilmediği bir sırrı öğrenmiş gibi mühürlenip kalmışsınız. Oysa, o konserde harikulade bir kadro vardı hatırlayın, arkadaki basçı neler yapmıştı öyle. Kimdi hatırlıyor musunuz?

 

Sıkıcı ve tutucu cazseverler istemese de caz değişiyor

 

O sahnedeki adamlar ve onlar gibiler sayesinde caz değişiyor. Fena değişiyor. Miles söylemişti, Mosley değil, Davis olanı. 7 temmuz akşamı yine Beykoz Kundura bahçesinde Kamasi Washington`ın o geceki kadrosundaki basçısı Miles Mosley`i dinleyeceğiz. Bu sefer kendi müziğiyle gelecek. Onlar aslında kalabalık bir ekip. Los Angeles caz topluluğu West Coast Get Down Collective kurucularından biri de Mosley. Basçı ama müziğine ilk anda bas gitar uyar diye düşünebilirsiniz oysa Mosley double bas çalıyor. Tutkuyla çalıyor. Bass Player dergisine verdiği röportajda Ray Brown ve John Clayton gibi bas ustaların rahle-i tedrisinden geçtiğini söylüyor. Double bas çalmaya ilişkin büyük hayalleri var ama klasik bir caz basçısı olmaya niyeti yok. Başka şeylerin peşinde. Müziği de öyle zaten. Aynı dergi Mosley`i tanımlamak için `katil bir caz timinin içinde yer alan Lenny Kravitz` diyor onun için. Amerikalılar sever böyle benzetmeleri. Bir başka benzetme de `Prince, funk rock ve James Blood Ulmer karması`. Seksenlerde-doksanlarda cazla hiçbir ilgisi olmayanların zamanla nasıl işin içine girdiğine dikkat edin. Sınırlar değişiyor.

 

 

West Coast cazında 21. yüzyıl

 

West Coast Get Down Collective üyeleriyle aynı anda birçok proje yürütüyor olsa da Miles Mosley epeydir kendi albümü "Uprising"e odaklanmış durumdaydı. Kafasında siyah anarşist Che beresi ve üzerinde *M işaretiyle şekil şemal tamam. Monk`la Mingus`u da iyi biliyor, Kendrick Lamar`ı da. Topluluk üyesi olduğu için uzun süre Kamasi`nin caz tarihine şimdiden damgasını vuran albümü "The Epic" için çok uğraştılar. Ardından gelen büyük başarı dünyanın dört yanında süren uzun turneler, derken film müziklerine katkılar, küçük roller, prodüktörlük işleri. Ama bu ekibin bir özelliği var, Kamasi dahil klasik bir caz klüp müzisyeni olmadılar. Bunu Mosley de söylüyor zaten. Coachella ve Outlands gibi büyük pop festivallerinden davet alan nadir caz müzisyenleri oldular mesela. Sakin bir ortamda olması gereken müzikler değil bizimkiler diyor Mosley. Yeni albümü "Uprising" doğası gereği önce rock ardından caz çevrelerinden güzel eleştiriler aldı. Collective`in tüm üyeleri birer birer albüm yapmaya soyunur mu? Sırada tromboncu Ryan Porter mı var? Cameron Graves "Planetary Prince"i yapmıştı zaten.

 

 

Miles Mosley`nin ilk albümü "Uprising"

 

Kamasi Washington ve ekibiyle West Coast caz doğu sahili karşısındaki uzun süren sessizliğini bozdu. Üstünlük sayısı atmaya daha çok zaman olsa da entelektüel New York cazı karşısında yıllardır ilk sayılarını elde ettiler. Bu yolda daha çok yeni müzik duyarız. Çok da eleştiri duyarız. İkisi de normal. Mosley ilk albümü "Uprsing" için doğal ve samimi ama yine de ihtişamlı bir eser yaratmak stedim diyor. Kamasi için de benzer bir cümle kurmak mümkün. Kalpler için hoparlör olmak istiyoruz ikinci cümle olabilir. Albümde yer alan "Heartbreaking Efforts of Others" ve "More Than This" gibi parçalar teknik yeterlilik vizesi için en uygun parçalar. Sözlerinde fazla mecaz var. Duygusal göndermeler. `Kendime yatırım yapmaya karar verdiğimde kaydetmek istediği müziklerin ne olduğunu düşündüm ve bunları buldum` diyor.

 

Abraham nasıl bir şarkı?

 

Miles Mosley`nin çıkış şarkısı "Abraham" albümün en ilgi gören parçası oldu. Mosley parça için farklılıkların ve birliğin doğal ifadesi diyor. Yahudi anne ve baptist babadan doğan, Los Angeles`da yetişen, daha fazlası olmak için sürekli baskı altında biri olarak kendinden söz ediyor. Beş yaşından beri ruhunu arama çabasıyla yaşıyordum diyor. Annesinin okuması için verdiği ilk kitap "Tibetan Book of the Dead" imiş. Arayışın yolunu aydınlatan ışığın İbrahim`in soyundan geldiğini, üzerine pekçok kültürel parametrenin eklendiğinin altını çiziyor. Cüretkarlık ve mücadele kavramlarını öne çıkarıyor.

 

 

O nasıl bir bas?

 

Bir not da kullandığı her şeyiyle özel yapım Blast Cult bası için bir şeyler söylemek lazım. Jason Burns isimli hem basçı hem bas özel bas imalatçısı tarafından geliştirilen bu basların müziğe çok etkisi var. Bunu Mosley de söylüyor zaten. En aşağıya bu bas yapımını gösteren bir video girdik, orada sahibi anlatıyor. Havalı baslar. Formunda değişiklikler yok ama üstünde özel yapım olduğu için değişik tasarımlar, desenler vb. görmek mümkün.

 

Cazkolik.com / 31 Mayıs 2017, Çarşamba

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.