Direnişi ve direnişçileri oldum olası sevdim. “Polonya’nın tarihte yaşadığı büyük acılar ve büyük yasaklar malum; ama tüm bu büyük acılar ve yasaklara rağmen, İkinci Dünya Savaşı sonrası resmen yasak edilen caz, zaman içerisinde hem dönemin müzisyenlerinin hem de Polonya halkının direniş simgesi haline gelmiştir ve caz, savaş sonrası yıllarda büyük çabalarla yaşatılmıştır.” Bu cümleleri Varşova’da bir caz barda oturduğum sırada yanıma gelen Polonya Caz Derneği kurucu üyelerinden olan Piotr Matla’dan duymuş ve çok etkilenmiştim.
Yineliyorum; direnişi ve direnişçileri oldum olası sevdim
Sanırım özellikle bu sebepten ötürü olsa gerek, Polonya cazına her daim hayranım. Belki iddialı olacak; ama tanımadığım Polonyalı cazcı kalmadı desem yeridir. Fakat bir grup var ki, Wroc?aw’ın loş ve buz gibi kış akşamlarından birinde keşfettiğim, o grubu keşfimden sonra hayatım değişti. Cidden! Şimdi ben, sizin de hayatınız değişsin istiyorum ve bu nedenle bu yazımda onlardan bahsedeceğim.
Çılgın bir yedili; son derece yetenekli genç müzisyenler, Polonya’da son derece tanınır haldeler şu sıralar. Bazen gürültü patırtı, bazen yumuşacık, biraz da üzgün... Kendilerini modern cazın yenilikçi yüzü olarak nitelendiriyor ve parçalarında klişelerden çok uzakta, deneysel, doğaçlama odaklı ve tarz çeşitliliğine dayalı bir müzik algısını benimsiyorlar. Mayıs 2017’de uzun zamandır beklediğim albümlerini sonunda çıkardılar: “Repetitions; Letters to Krzysztof Komeda”.
Adından da tahmin edilebileceği üzere, albüm genel olarak cazın efsanelerinden Krzysztof Komeda’ya atıfta bulunma eğiliminde; ama bir o kadar da özgün, yenilikçi ve yaratıcı. Hiç caz ve hip-hop bir arada olur mu, diye düşündüyseniz şayet, bu albüm işte onun olduğunun hem de muhteşem biçimde olduğunun kanıtı. Krzysztof Komeda’nın müziğini almış bu gençler, saygıyla selamlayıp üzerine sözler eklemiş, bir de doğaçlama yeteneklerini sergilemişler. Albümde bir de büyük sürpriz var! Caz efsanelerinden Michal Urbaniak, albümde yer alan ‘Free Witch and No Bra Queen’ şarkısında onlara eşlik ediyor. Daha ne olsun?
Bu albüm, Polonya’da bayağı ses getirdi; en bilinen caz dergisi Jazz Forum’un Ağustos sayısına kapak oldular, son birkaç aydır da Polonya’da ne kadar caz ödülü varsa topluyorlar, ne kadar festival varsa çağırılıyorlar! Ben onları birden çok kez izledim, hiç de bıkmıyorum; ama izlerken aklıma bir şey geldi. Mesela biz bu gençleri Türkiye’ye çağırsak? Güzel bir etkinlik ayarlasak, davet etsek... Koşa koşa geleceklerine eminim; çünkü bir konserleri sonrasında onlara gittim, sordum bunu. Bayılırız, dediler! Onları dinlerken gözlerimi kapadığım bir anda bir de şunu geçirdim aklımdan; aynı sahnede Şallıel Kardeşler de çalsa, hele bir de Orçun Sünear da olsa, tadından yenmez bence. Çok yakışırlar... Bu, müzikseverlere ve organizatörlere bir caz hayranından duyurudur!
Lafı uzatmadan şarkılara geçelim. Albüm, Youtube’da ve Spotify’da mevcut. İsteyen https://eabs.bandcamp.com/album/repetitions-letters-to-krzysztof-komeda adresinden sipariş de verebilir (ben satın aldım; sanata ve sanatçıya tam destek!). En gözde şarkıları şimdilerde ‘Knowledge’. Komeda’yı iyi bilenler ilk saniyede EABS’ı sevecektir diye düşünüyorum. Benim favorim ise... ‘Step Into the Light’. Ya da ‘Private Conversation VIII’ ya da belki ‘Pery i Dukaty XIV / Repetition’ veya ‘Pingwin VI’ ya da ‘Waltzing Beyond (The Song on the Day the World Ends)’. Aslında bilemiyorum... Hepsi!
İyi dinlemeler.
Grubu Instagram`dan takip etmek için:
@astigmaticrecords
@eabs.pl
FB also EABS Astigmatic Records
Aslı Maraşlı
Cazkolik.com / 24 Kasım 2017, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.