Cezayir`den dünyaya ışık saçan kadın Souad Massi konseri öncesi Cenk Erdem`le konuştu.

Cezayir`den dünyaya ışık saçan kadın Souad Massi konseri öncesi Cenk Erdem`le konuştu.

Dinlediğiniz müzik sanatçının ünlü şarkısı Ghir Enta`dır.


Hem bir şarkı yazarı - şarkıcı olarak, hem de elinde gitarıyla ve politik duruşuyla Cezayir’den çıkan en güçlü kadın figürlerinden biri Souad Massi. Fransa’dan aldığı davet üzerine yıllar önce Cezayir’den ayrıldığı halde, kendi topraklarının geleneksel müzikleriyle rock ve folk müzikleri buluşturan özgün tarzı sayesinde, ülkesinin adını müzikleriyle duyuruyor. Bir flamenko grubuyla başladığı kariyerini, bir rock grubuyla devam ettiren, solo kariyerinde kendi yazdığı şarkılarla birbirinden farklı tarzları yan yana getiren Massi, ayrıca şarkılarıyla sosyal mesajlar da veriyor. Massi, çıkışını 2002 yılında BBC ödüllerini topladığı ve büyük ilgi gördüğü ‘Raoui (Hikayeci)’ albümünden beri sürdürüyor. Souad Massi, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Berberice söylediği şarkılarını 17 Kasım’da İstanbul’da Cemal Reşit Rey’de paylaşıyor olacak.

Cenk Erdem
http://twitter.com/#!/thecenkerdem


Dünya müziği arenasında en önemli şarkı yazarı kadın şarkıcılar arasında yer alan ve özellikle eleştirmenlerin öve öve bitiremediği ‘Deb (Kalbi Kırık)’ albümüyle bir dünya yıldızı haline gelen Souad Massi son olarak folk rock tarzına yaklaştığı O Houira albümünü yayınladı. Sanatçıyla kariyerini, müziklerini, sosyal mesajlar verdiği şarkılarını, son albümünü ve İstanbul konserini konuştuk.

Souad Massi: "Kadına şiddet çok üzücü, haysiyetle

yaşamak için bununla mücadele etmemiz gerekiyor..."

Cenk Erdem: Kariyerinize bir flamenko grubuyla başladınız ama yıldızınız ilk olarak bir rock grubuyla parladı; bir şarkıcı olarak rock müzik kariyerinizdeki ilk ilhamınız diyebilir miyiz?

Souad Massi: Evet, gençken fazlasıyla folk ve rock’tan ilham alıyordum. Flamenkoya çok daha sonra sıra geldi.

Cenk Erdem: Yeni bir albüm için çingene müzisyenlerle çalıştığınızı duydum; bu albümünüz ne zaman çıkıyor?

Souad Massi: Bu proje üzerinde çalışmaya devam ediyoruz, bu projeye olumlu yaklaşan müzisyenleri beklemek açısından da biraz ağırdan alıyoruz.

Cenk Erdem: Son albümünüz O Houira oryantal öğeleri bir kenara bırakarak daha çok rock müziklere yaklaşıyor ve kesinlikle önceki albümlerinizden çok farklı; rock tarzına devam ediyor olacak mısınız?

Souad Massi: O Houria albümüyle folk ve rock müziklere en rafine halleriyle dönmek istedim. Bir sonraki albümüm yine farklı olacak…

Cenk Erdem: Albümlerinize baktığımızda flamenkodan, tangoya, hatta rock müziklere kadar çok geniş bir füzyon var; peki günlük hayatınızda en çok neler dinlemeyi seviyorsunuz?

Souad Massi: Müziğe ve seyahat etmeye bayılıyorum. Her tür müzik dinlemeyi seviyorum.

Cenk Erdem: Politik duruşunuzdan ötürü ölüm tehditleri bile aldınız; peki sırf menfaatleri için ortaya asla politik bir tavır koymayan ünlü şarkıcılar için ne düşünüyorsunuz?

Souad Massi: Bu konuda herkesin seçimine saygı duyuyorum. Bana göre, ben de toplumun bir parçası oluyorum ve toplumu ilgilendiren her konu beni de ilgilendiriyor.

Cenk Erdem: Fransa’dan aldığınız bir davet üzerine ülkeniz Cezayir’i terk ettiniz; sanatçının ifade özgürlüğünü destekleyen Fransa için neler söyleyeceksiniz?

Souad Massi: Ben çok şanslıydım. Fransa’da yaptığım işin, harcadığım emeğin karşılığını aldım. Fransızlar tarafından son derece hoş karşılandım ve hala bana karşı vefalılar.

Cenk Erdem: Şarkılarınız arasında etnik ve oryantal yapısıyla Ghir Enta Türkiye’de en meşhur şarkınız fakat sahnede daha çok bir folk rock şarkıcısı havanız var; peki folk rock türünde idolleriniz kimler?

Souad Massi: Bana öyle rock havam varmış gibi gelmiyor. Ben sıradan bir kadınım, ve sadece insanlarla hoşça vakitler paylaşmayı seviyorum.

Cenk Erdem: Son albümünüz aşktan ziyade sosyal meselelere değiniyor; gerçekten şarkılardaki mesajların farkındalık yaratacağına inanıyor musunuz?

Souad Massi: Bence ortaya bir fikir attığınızda en azından kimi zaman o fikrin tartışılmasına yol açabilirsiniz…

Cenk Erdem: Kadına yönelik şiddet üzerine de şarkılar yazıyorsunuz; Türkiye’de de bu meselenin çok ağır bir sosyal yara olduğunu duydunuz mu?

Souad Massi: Maalesef bu üzücü gerçek birçok ülkede yaşanıyor. Haysiyetle yaşamak için mücadele etmemiz gerekiyor.

Cenk Erdem: Cezayir’de yaşarken Türkiye’den televizyon kanallarını da izlermişsiniz; peki Türkiye’den hangi şarkıcıları tanıyorsunuz?

Souad Massi: İsimleri pek bilmiyorum ama Türkiye’deki müzisyenlere çok saygı duyuyorum.

Cenk Erdem: 17 Kasım’da İstanbul’da Cemal Reşit Rey’de sahne alacaksınız; repertuvarınızda yeni şarkılar da var mı?

Souad Massi: Geldiğimizde göreceğiz bakalım ne sürprizler yaparız…

Cenk Erdem: Geçen ziyaretinizde İstanbul’u gezip, şehri keşfetmeye fırsatınız oldu mu?

Souad Massi: Hayır, maalesef geçen sefer İstanbul’u gezecek kadar vaktimiz olmadı; üstelik geldiğimizde çok soğuktu.

Cenk Erdem: İnsanlık tarihi boyunca barış hiçbir zaman bir seçenek olmadı; peki siz politik duruşunuzla barışa gerçekten inanıyor musunuz?

Souad Massi: Barış olabilir, tıpkı özgürlük gibi mümkün, ama bir bedel ödenmesi gerekiyor…

Cenk Erdem: Son olarak aynı zamanda bir annesiniz; çocuklarınız kaç yaşına geldi ve onların gelecekleri için neler hayal ediyorsunuz?

Souad Massi: İki kızım var. Biri 7 diğeri henüz 2 yaşında. Her ebeveyn gibi onları için iyi bir hayat istiyorum, daha iyi bir dünyada ve gerçek insani değerlerle yaşadıkları iyi bir hayat.

Cenk Erdem
http://twitter.com/#!/thecenkerdem

Cazkolik.com / 16 Kasım 2012, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.