Charlie Haden Quartet West'ten enfes bir albüm; Sophisticated Ladies”

Charlie Haden Quartet West'ten enfes bir albüm; Sophisticated Ladies”

Charlie Haden'ın Quartet West'i olağanüstü güzellikte bir projeyle yeniden döndü. Uzaklaşmış sayılmazdı aslında, daha bir kaç gün önce Cazkolik'te "Best of Quartet West" albümünü dinlemiştik ama şimdi elimizde tuttuğumuz proje gerçekten bir süper yapım. Mukayese olsun diye söylemiyoruz ama bu yıl içinde çıkan Herbie Hancock'ın projesine bakınca "Sophisticated Ladies"indaha özellikli olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz. Tabi, ikisinin farklı konseptler olduğunu söylüyorsanız haklısınız ama yine de benzer yanları bulmak mümkün. Neyse, bu kısma fazla takılıp kalmayalım.

 

Projenin yapımcısı, Fransız caz yazarı ve prodüktör (yanılmıyorsak ünlü Universal / EmArcay firmasının prodüktörlerinden Jean-Philippe Allard, Universal'da Fransız Vivendi Group'un bir iştiraki değil miydi? Galiba öyle bir el değiştirme olmuştu, eğer yine değişmediyse tabii, takip etmek hiç kolay değil). Jean-Philippe Allard şöyle anlatıyor; 2009 yılı Temmuz ayında, New York'ta Charlie Haden ile buluşmak için bir fırsatım olmuştu. Ben, yayıncılık alanında çalışıyordum ve on yıldır Haden ile çok nadir karşılaşmıştık. Birbirini özlemiş insanların sıcak sarılmaları ve kısa bir iki laftan sonra bana, "eğer benimle çalışmaktan hoşlanırsan elimde iki proje" var dedi, ilki Hank Jones ile düet projesiydi, diğeri ise yeni bir Quartet West kaydı. Charlie Haden'ın benimle çalışmayı düşünmesi fikri bile beni onurlandırmaya yetmişti, çok heyecanlanmıştım ve kendimi birden kendimi 'Evet' derken buldum.

 

Daha sonra telefonda bir kaç uzun beyin fırtınası seansından sonra önceleri aklındaki "The Art of The Song" fikrini (Shirley Horn Bill Henderson tarzı) benim de caz şarkıcılarına karşı duyduğum tutkunun etkisiyle "Sophisticated Ladies" projesine çevirdik. Bu proje esas olarak böyle doğmuş oldu. Bizim için işin en güzel yanı ise proje için albümde olmalarını arzu ettiğimiz, teklif götürdüğümüz herkesin tereddütsüz kabul etmesiydi. Bu bir rüyaydı ve gerçek oldu.

 

Charlie, otuzlu-kırklı yılların klasik şarkılarına deli gibi tutkundu. Bir çok şarkıcıdan daha fazla şarkıyı ezbere bilirdi. Mesela bunlardan biri "Apache" isimli Hollywodd filminden "My Love And I" idi, bu şarkıyı ilk Coleman Hawkins'in Impulse albümü "Today and Now" da dinlemişti. Bu şarkıya olan ilgisini eksik etmeyen Haden, Quartet West'in "Always Say Goodbye" kaydında sözleri olmayan versiyonunu kaydetmişti. Sonradan da şaşırtıcı bir şekilde bu şarkının sözlü versiyonunun şarkıcı Johnny Mercer için yapıldığını öğrendi. Şarkının ilk performansı Mercer'lı kaydı olmuştu.

 

Carlie ve karısı Ruth hiç zaman kaybetmeden telefonda Cassandra Wilson'a bu şarkıdan söz ettiler ve ikisi birden telefonda Wilson'a şarkıyı söylemeye başladılar. Charlie, Wilson'ın ses aralığı ve rengi için çok uygun olduğunu düşündüğü bu şarkıyı mutlaka onun söylemesini istiyordu, sonunda bunu başardı da. Hatta, bence bu şarkıdaki melodik bas solosu Haden'ın bugüne kadar ki en iyi 5 bas solosundan biridir bana kalırsa.

 

Albümün açılışında yer alan "If I'm Lucky"nin sözlerindeki paradoksal derinlik ve ağırlık Melody Gardot'nun fısıldayan yorumuyla şarkıya geniş bir anlam katmıştır. Ernie Watts ve Alan Broadbent'in sololarını da unutmamak kaydıyla tabii.

 

Jean-Philippe Allard'ın albümün geneliyle ilgili anılar ve değerlindermeler kısmı böyle uzayıp gidiyor ama yazının bu noktasında albüme dair bilgi aktarmamız lazım. "Sophisticated Ladies" içinde olağanüstü bir kadro barındırıyor. Hepsi de günümüzün süperstar isimleri, hepsi olağanüstü başarılı insanlar. Albüm Melody Gardot'nun söylediği "If I'm Lucky" ile başlıyor, hemen ardından gelen ikinci parça ise vokalsiz bir "Sophisticated Lady" yorumu. Yaşayan en etkileyici saksofonistlerden Ernie Watts'ın mükemmel yorumu inanılmaz güzellikte. Bu adam bu tonu nereden buluyor anlamak güç. Allard, Watts için saksofon şarkıcısı tabirini kullanmış ki hakikaten çok yerinde bir tabir. Bu parça tümüyle bir Quartet West şaheseri olmuş. Kadro bu parçada tümüyle mükemmel. Piyanoda Alan Broadbent, basta Charlie Haden, saksofonda Ernie Watts ve davulda Laurance Marable'ın yerine geçen Rodney Green.

 

Albümün üçüncü parçası Norah Jones'un vokaliyle katıldığı "III Wind". Ardından gelen yine vokalsiz bir parça; "Today I'm A Man". Zaten albüm bu şekilde sıralanmış, vokalli ve vokalsiz olarak. Ardından gelen ve yukarda bir kısmını yazdığımız Cassandra Wilson şarkısı "My Love and I".

 

Albümde başka 3 caz şarkıcısı daha var, Ruth Cameron (ki Haden'ın karısıdır, Quartet West'in kurulmasına ve bugünlere ulaşmasında büyük emeği vardır.) "A Love Like This"i söyleyen Renée Fleming ve bir başka süperstar Diana Krall.

 

Albümün kapağını da odukça esprili düşünmüşler. Kapakta illüstrasyon gibi duran, kırkların filminden fırlamış bir -sanki- Ava Gardner! altında isimler... Yani "Sophisticated Ladies".

 

Bu albümü Türkiye'ye kim getirir bilmiyoruz, galiba Universal'in Türkiye hakları EMI'ın dağıtımında, eğer onlar getirmezse biri bulup getirsin ve bize de iyilik etsin.

 

Cazkolik.com / 31 Ekim 2010, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.