Fransız caz müzisyeni Louis Sclavis`in müziği Avrupa cazının üzerinde giderek öyle parlak bir ışık haline hale geldi ki başından bugüne geliştirdiği formlar dinleyeni içine doğru emen bir kara deliğe dönüşmeye başladı.
Yukardaki gibi bir cümleyi kurma ilhamını veren eleştirmen Gary Giddins kendi yorumlarında daha ileri giderek (ve kabul etmek gerekir ki çok yaratıcı cümleler kurarak) sanatçının ritmleri parçalayarak doğaçlamanın sonsuz olanakları içine dahil etmekte bir sakınca görmediğini üstelik müziğinde kullandığı swing, rock hatta mors kodlarının tekrarlanan seslerinden oluşan bileşimlerle Fransız müziğinin geleneksel köklerini de uyaran aktif bir duygusal topraklama yaptığını vurguluyor.
Özellikle Louis Sclavis ve müziğiyle ilgili fikre sahip olmayanlar için lafa biraz ortasından daldığımızın farkındayız. (Yarın akşam) Borusan Müzik Evi`nde konseri olan Louis Sclavis Atlas Trio adını verdiği üçlüsüyle ECM firmasınca yayınlanan son albümü Sources için konser verecek. Avrupa cazı denilince aklına özellikle Kuzey Avrupa coğrafyası gelenlerin mutlaka Fransız modern caz müzisyenlerini de yakından takip etmeleri gerek. Her ne kadar genç bir isim olmasa da Louis Sclavis Avrupa ve dünya caz sahnesinin en yaratıcı müzisyenlerinden biri. Klarnet ve -özellikle- bas klarnet çalan Sclavis`in Atlas Trio`sunda piyano, fender rhodes ve keyboardları Benjamin Moussay çalarken, son dönem Sclavis müziğinde öne çıkan bir başka isim ise distorted tonlarıyla elektrik gitarda Gilles Coronado mutlaka sahnede izlenmesi gereken biri.
* * *
Bu yıl 60 yaşına basan Fransız sanatçı Avrupa coğrafyasına yeni soundlar getiren isimler içinde dahi öncü kimliğe sahip. Doksanların başından beri ECM firmasıyla çalışan Sclavis ile firmanın bu dokuzuncu kaydı. Kayıttaki çalışmaların tamamı tahmin edeceğiniz üzere Sclavis`in besteleri. Eğer yanılmıyorsak Borusan sahnesinde dinleyeceğimiz albüm bu ve yine aynı trio. Chamber soundlu doğaçlamalar, poliritmik groove, kesinlikle minimalist bir nabız ve müzikal ambiyans, üçlünün birbiriyle fazlaca kesişmeyen serbest stil çalıma açık yorumlara kimi zaman sert ve kirli gitarın dahil olmasıyla bir anlamda içine her şeyden biraz katıllan ama harmanı oldukça sofistike müziğe dönüşen katıksız ve çok yönlü ifadeler.
Lafın devamı benzeri bir karmaşaya dönmeden bitirmekte fayda var. Louis Sclavis ve Atlas Trio son dönemde İstanbul`a gelmiş en dikkat çekici müzikleri dinlemenizi sağlamaya aday ve kesinlikle şayan-ı tavsiye.
Ayrı bir haber yapmayacağımız için 16 Mart Cumartesinin konserini de Sclavis yazısına ek olarak duyuralım.
Borusan Müzik Evi, MiAM (Müzik İleri Araştırmaları Enstitüsü) ve Sonic Arts işbirliğiyle Cumartesi gecesi gerçekleşecek performansta çağdaş müzikte doğaçlamaya yönelik yeni yaklaşımları buluyturan özel bir geceye ev sahipliği yapacak. Müziğin yanında yarattıkları multi medya gösterileriyle algıları zorlayan bir ekip olan Tin Men And The Telephone ile çağdaş müziğin günümüzdeki önemli bestecilerinden Richard Barrett elektronik müzik kompozisyonları yapan Paul Obermayer`i bir araya getiren Furt ikilisi aynı gece arka arkaya sahne alacak.
TMT yani Tin Men and The Telephone kimi zaman Nokia melodilerinden oluşan sürpriz aranjmanlara imza attıkları gibi kompozisyonlarında zil sesleri, navigasyon cihazlarının yönlendirme sesleri, çığlık çığlığa bir spor spikerinin sesi, kulak tırmalayıcı trafik gürültüsü gibi hayatımızı çevreleyen tüm sesleri kendileri için birer malzemeye dönüştürüyor.
* * *
Eğer müzik algınızda konservatif ve önyargılı değilseniz Tin Men and the Telephone ile Furt`u mutlaka izlemenizi öneririz. Hayatınızla kesişen şeylere dair yeni bakış açıları edineceksiniz emin olun.
Cazkolik.com / 14 Mart 2013, Perşembe
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.
Cihan Güngör
Tamer Şengül ft. Aslı Güngör - Night Call (Coming Soon) Ülkemizin dans müzik prodüksiyonlarının dünya üzerindeki temsilcileri arasında hızla yükselişini devam ettiren Dj Tamer Şengül"ün eşsiz ses Aslı Güngör ile yaptığı "Night Call" isimli çalışması cok kısa bir süre sonra 240 dünya ülkesi ve 99 digital mağazada siz müzik severlerin beğenisine sunulacaktır. www.facebook.com/tamersengulofficial
Bu Yoruma Cevap Yazın »