Elif Çağlar yeni albüm izlenimleri; "zaman sanatı & şarkı sanatı"

Elif Çağlar yeni albüm izlenimleri; "zaman sanatı & şarkı sanatı"

Elif Çağlar`ın beklenen yeni albümü "The Art of Time"ın tanıtım konseri için Zorlu PSM Studio`dayız. Çağlar`ı yakından tanıyan ve seven kalabalık bir müziksever topluluğu salonun heyecan düzeyini giderek artırıyor. Müzisyenler ve Çağlar da fazla bekletmiyor zaten. Klavyeli çalgılarda Çağrı Sertel, basta Volkan Hürsever ve davulda Ediz Hafızoğlu`ndan oluşan üçlü, bir müzik albümünde iyi müzisyenlerin önemini bir kez daha farketmemizi sağlıyor konser boyunca. Bilhassa Sertel`in katkısının altı kalın kalın çizilmeli.

 

Elif Çağlar`ın sahnede yerini almasıyla "zaman sanatı şarkı sanatı" yolculuğu başlıyor. "The Art of Time" şarkı sözlerinden Çağlar`ın vokaldeki ustalığına, müzisyenlerin stüdyo kaydını aratmayan icralarına kadar mukayese yapabilmek için konser öncesi dinleme imkanı bulduğum kayıtları kulağımıza mükemmele yakın ulaştırıyor.

 

"The Art of Time" tümü Çağlar`ın bestesi sekiz şarkıdan oluşan bir albüm. Bir önceki albümü "Misfit"te "You`re Safe" ile albümdeki zirveyi daha ilk parçada yakalayan başlangıç yapmıştı, o albümde de trio formatıyla çalıyordu bu albümde de. Önceki albümde Aaron Parks`ın akustik piyanosu bu kez Çağrı Sertel`in elektrikli dokunuşlarıyla daha ihtiraslıydı sanki.

 

Çağlar`ın yeni çalışması isminde `art` kelimesini barındırdığından göndermesi bol bir çalışma olacak. Bundan kastım, mesela şarkı söyleme sanatını kariyerinin en parlak ve ustalıklı dönemine ulaştırmış olması. Bir önceki albüm "Misfit" ile yeni çalışma ""The Art of Time" benzer trio konseptte ama farklı müzikal çözümlemelere sahip olsa da her ikisinin ortak yanı Çağlar`ın vokalinde atlanacak ustalık sınıfının kalmamış olması. Dinleyende bu kanaatin oluşmasındaki esas sebep sözlerin prozodi hesaplarıyla masa başında kurmaca değil duygularla doğru örtüşmesi, kalp kırıklıkları merkezli albüm temasında sözlerin iç hikayelerinin müzik ve vokalle anlamlı buluşması, hikayelerin kendine özgü gerçekliği, ikili ilişkilerin en dramatik tecrübeler olmasının altının çizilmesi, kimi zaman "Plate" şarkısındaki gibi saplantılı temalara dönük kelimelerin şarkılarda yer alması, ayrılık, kırıklık/kırılganlık gibi insanî karanlığa meyilli konulardaki söyleme becerisinin üst düzeyde olması gibi detaylandırmak mümkün.

 

Elif Çağlar`ın sahnede yankılanan müziği albümdeki gerçekliğe en yakın haliyle icra etmesindeki kritik ayrıntı ilk kez kullandığını söylediği bir vokal cihazı ki bu cihaz sayesinde aynı anda kendine vokal yapabildiği gibi sesini loop`layarak katmanlı vokallere dönüştürebilmesiydi. Geri vokallerle sahnede yapmakta zorlanacağın bir efekti kendi sesinle yapmana imkan tanıyan bu cihaz gördüğüm en akıllı kullanım yöntemine sahipti. Ne şarkıyı bozacak kadar abartılı ne dinleyicinin dikkatini dağıtacak kadar bulamaçlı. Dozunda, kararında, yerinde.

 

Elif Çağlar`ın farklı müzik türlerini kapsayan caz çatılı vokal hikayesi kendi tercih ettiği yolda yürüyor, biz de izlemeyi sürdürüyoruz. Adım adım oluşturduğu sanatını her albümde daha da geliştiren Çağlar`ı izlemek bir sonraki hamlesi için ümit ve heyecan verdiği gibi Türkiye caz sahnesinde güçlü kişisel bir tavır olarak bilhassa ön plana çıkıyor, sadece kendiyle yarışır hale getiriyor.

 

Dinleme notları:
- "Delicate Calculations"da Çağrı Sertel`in solosuna,
- "The Art of Time"da intro sonrası kısa bas vocal ilişkisine,
- "We Had Moons and Stars"da Volkan Hürsever`in bas solosuna dikkat etmeyi unutmayın!

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 13 Şubat 2018, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.