Fransa da yaşayan Türk viyolonsel sanatçısı Anıl Eraslan`ın öncülüğünde kurulan Auditive Connection İstanbul ve Ankara konserleri için yeniden geliyor.

Fransa da yaşayan Türk viyolonsel sanatçısı Anıl Eraslan`ın öncülüğünde kurulan Auditive Connection İstanbul ve Ankara konserleri için yeniden geliyor.

Daha önce güncel haberlerde duyurduğumuz Auditive Connection grubunun Türk müzisyeni Anıl Eraslan ile konserler öncesi, henüz Türkiye`ye gelmek için yola çıkmamışken Strasbourg`da kendisine ulaşıp grubun müziğini ve burada verecekleri konserleri konuştuk.

Ankara Güzel Sanatlar`da okuduktan sonra viyolonsel eğitimi almak için Fransa`ya giden sanatçı Anıl Eraslan Fransadaki eğitiimini takiben oradaki müzisyen arkadaşlarıyla Auditive Connection grubunu kurup birlikte müzik yapmaya başladılar. Fransa`da viyolonsel konusunda klasik eğitim almaya gelen ama yanısıra caz konusunda da eğitim almaya başlayan Eraslan`a cazda viyolonselin sık rastlanan bir enstrüman olup olmadığını soruyoruz ama bizim de zaman içindeki gelişiminden bildiğimiz gibi özellikle altmışlardan bu yana giderek daha sık rastlandığını, son yıllarda doğaçlama için müzisyenlerin çalmayı tercih ettiği bir enstrümana dönüştüğünü söylüyor.

Anıl Ersalan Auditive Connection`ın çağdaş müzik olarak tanımlayabileceğimiz yelpazede yoğun doğaçlama deneyimlerinden tutun da modern caza kadar uzanan, kimi zaman avantgart kimi zaman deneysel nitelikli müziklerin grubun soundunun değişmez durakları olduğundan söz etti. Oğuz Büyükberber, Cenk Erdoğan gibi usta isimlerle hem Fransa da hem de buraya geldikleri zaman birlikte grubun müziklerinden örnekleri dinleyicilerine vermeye çalışıyorlar. Eraslan, Auditive Connection müziğini etiketlerin dışında tutmaya çalıştıklarını ama genel olarak yukardaki gibi tanımlayabileceğimizi söylüyor.

Merak ettiğimiz bir diğer konu da Auditive Connection grubunun nasıl kurulduğu idi. Grubu kurma fikri en başından beri Anıl Eraslan`a ait. İki buçuk yıl öncesine uzanan bir araya gelme öyküsünde mesela Selvi Boylum Al Yazmalım ve benzeri Anadolu kökenli müzikleri yeniden aranje ederek çalmaya başlamaları itici güç olmuş. O süreçten bu yana sarkan müzikleri bir albümde toplayıp mümkün olan en kısa sürede yayınlama çalışmalarında sona gelmişler. Muhtemelen bahar aylarında böyle yeni bir albüm haberini buradan duyurmuş oluruz ama öncesinde, çok daha yakında, belki de son günlerini yaşadığımız yıl bitmeden Sumru Ağıryürüyen ile kaydettikleri albümün Baykuş Müzik tarafından yayınlanacağını da notların arasına ekleyelim.

Bütün bu bilgilerin arasında Auditive Connection grubunun kimlerden oluştuğunu sormak lafın bu kısmında aklımıza geldi. Grubun kurucusu Anıl Eraslan`ın viyolonselin yanısıra söz ve müziklerin de yazanı, vokalde grubun tek kadın üyesi Jeanne Barbieri var, elektrikli gitarda Maxime Roncart, perküsyonda da Olivier Maurel`in buluştuğu ekip İstanbul`da başlayacağı konser turunu Ankara sonra yine İstanbul`a dönerek tamamlayacaklar.

Türkiye`de daha önce Auditive Conection olarak geçen yıl Garaj İstanbul`da çalmıştık, şimdi bakıyoruz ki kurulalı 2,5 yıl olmuş. Avrupa da ise Fransa da genç yetenekler festivalinde çalmıştık. Strasbourg Akdeniz Festivali`nde çaldık, geçen Haziran France O Follies isimli yarışmada bir kaç konser verdik, ardından albüm çalışmalarına yoğunlaştık, halen de devam ediyoruz diyen Eraslan ve arkadaşları 15 Aralık`ta başlayacakları konserleri 23 Arlık akşamına kadar sürdürecekler.

Cazkolik.com / 08 Aralık 2011, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.